Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Műszaki dandár helyett savanyítóüzemet vezet

Katona volt, most gazdaságot és üzemet vezet a szegedi Tóth Imre. Zöldséget termel, és savanyúságot erjeszt a szentmihályi üzemében – mert szereti. Szeret főzni, ízesíteni, és szereti, hogy mások is szeretik a munkája gyümölcsét.
Hadrendben a töltött káposztának való Fotó: Frank Yvette
Tíz esztendővel ezelőtt, amikor felszámolták a szegedi műszaki dandárt, Tóth Imre parancsnokhelyettes gondolt egy merészet, és korkedvezménnyel nyugdíjba ment. Nem savanyodott otthon, hanem új életet kezdett. Földet vett a hajdan volt szentmihályi Új élet téesz majorjában a Maty-ér mellett, és megtermesztett zöldségét kezdte savanyítani.

– Mindig szerettem főzni, szerettem a savanyúságokat. És általában szívesen bíbelődöm az ételízesítéssel. Otthon, a garázsban már házilag is készítettem savanyúságot, de a vállalkozással nagyobb sebességre kapcsoltam – idézte fel a kezdeteket Tóth Imre tulajdonos és cégvezető. Persze könnyű volt neki, mondhatnánk, hiszen eredeti végzettsége mezőgazdász és közgazdász.

Azóta mindent savanyítanak, amit csak megtermelnek. Idén egyedül káposztából kellett pótolni a saját birtok termését. Az üzem ugyanis évről évre száz-százötven százalékkal gyarapodik. Másfél megyényi területet látnak el, szinte már helybeli konkurencia nélkül. Évente százvagonnyi, vagyis ezer tonna savanyúság gurul ki tőlük a boltokba. És ennek több mint a fele káposzta, leveles, aprított, kockázott és vegyes vágott. Tudnak valamit, amit más nem?

– Nálunk nem ingadozik a termelés, tartjuk az árainkat és a kifogástalan minőséget – mesél az üzem katonás fegyelméről, miközben fehér egyenköpenyt öltünk, hogy megnézhessük.

Természetesen a savanyúság szezonja most, november derekán kezdődik és szilveszterig tart. Januárban pici ünnepi ejtőzés után ismét nő a kereslet, egészen az első friss retekig. A nyári zöldségek valamelyest kiszorítják a piacról, akkor csak a harmadát eszik a vásárlók konzerválva. Tóthéknál ilyenkor kezdődik a savanyítás ideje, és szeptember-októberig zajlik a munka dandárja, a feldolgozás. Egyedül a közkedvelt káposzta várhat, mert az nem romlik olyan gyorsan, mint a többi.

A húszfős savanyítóbrigád valóban egy csapat, akik eszik is a „főztjüket". A C-vitamin itt benne van a levegőben, de mindnyájan, akik a feldolgozóban, az erjesztőben, a válogatásnál és a csomagolásnál dolgoznak, bele is kóstolhatnak a kezük munkájába. Negyedévente pedig a főnök főz a savanyúság mellé. Hol csülkös bableves, hol halászlé, hol pedig pörkölt gyöngyözik a bogárácsában.

Édesebb a savanyúság

Édesebbek lettek az utóbbi években a savanyúságok. Tóth Imre a tejsavval erjesztett savanyúságát édesítőszerrel és pici cukorral édesíti. Az anyatermészet diktálja a gyártás éves rendjét: első az uborka, azt a paprikafélék és a káposzta követi, majd a karfiol, a dinnye és a zöld paradicsom érik. A zöldségek erjesztéséhez két-három hónap kell, majd hat-nyolc hónapig lehet kicsomagolni vödrökbe, a kilós és félkilós zacskókba. A vevők legjobban a káposztát szeretik, de örökzöld kedvenc a savanyú és kovászos uborka, az almapaprika és csípős párja, a dinnye, a cékla és a vegyes. Újdonság, és egyre kelendőbb a karfiol és a gyöngyhagyma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ugrik a sofőrök korkedvezménye

A kormány azt tervezi, hogy megvonná a buszsofőrök korkedvezményes nyugdíjazását is. A szakmában… Tovább olvasom