Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Műszaki képzés és gazdasági fejlődés

Miért stratégiai kérdés a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) életében, hogy megizmosodik-e a Tisza-parton a műszaki képzés? A régió mikor kerülhet stabil fejlődési pályára? E kérdésekre is válaszol a Mindentudás Egyeteme – Szeged sorozatnak e félévet nyitó előadásán Szabó Gábor akadémikus, az egyetem fizikus tanszékcsoportja optikai és kvantumelektronikai tanszékét vezető professzor.
– A világ élenjáró országaiban a gazdasági fejlődés 60-80 százalékban az innovációra vezethető vissza. Ezért aligha meglepő az, hogy az utóbbi években világszerte nagy figyelem fordul az innováció egyik legfontosabb erőforrása, a műszaki-természettudományos szakemberképzés felé – mondja Szabó Gábor akadémikus.

A tudomány Tisza-parti fellegvárában a műszaki képzés koordinálására 2003-ban létrejött a Műszaki és Anyagtudományi Intézet, majd 2004 őszén az SZTE tanácsa elfogadta a műszaki képzés fejlesztésének stratégiáját.

– A korábbi elemzések egyértelműen megmutatták, hogy a régió csak akkor kerülhet stabil fejlődési pályára, ha tudásintenzív iparágakra koncentrál. Ennek alapján érthető, hogy a műszaki képzés fejlesztése a biopolisz pólusprogramban is fontos elemként jelent meg – hangsúlyozza az akadémikus, aki előadásában megvizsgálja a műszaki képzés fejlesztésének nemzetközi összefüggéseit, helyét az SZTE stratégiájában, illetve kapcsolódását a régió gazdasági fejlesztéséhez és a pólusprogramhoz.

A Mindentudás Egyeteme – Szeged előadása szerdán 18 órakor kezdődik Szegeden az egyetemi JATIK kongresszusi termében (Ady tér 10.). Ez – felvételről – pénteken és vasárnap este fél nyolctól látható a Városi Televízió Szeged műsorán. A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szenzációs lelet a pincében

Szenzációs leletre bukkantak a szegedi Móra Ferenc Múzeum régészei. A volt Juhász Gyula művelődési… Tovább olvasom