Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Mutánsok védik a növényeket

Az óriási mezőgazdasági károkat okozó gombabetegségek ellen – gombák is bevethetők. Így vegyszer nélkül, biológiai úton is lehetséges lesz a növényvédelem. A témán dolgozó kutatócsoport egyik tagja akadémiai ifjúsági díjat kapott.
A káros gombák ellen bevethető hasznos gombák – voltaképpen speciális penészgombák, trichodermák – antibiotikumokat termelnek, melyek a kártevő gombák fejlődését gátolják. Nemcsak így fejtik ki hatásukat, hanem parazitaként is pusztítják a káros gombákat. Ez tehát a gombákkal való növényvédelem alapja – mondja Kredics László, az MTA–SZTE mikrobiológiai kutatócsoport tudományos munkatársa. Kiemelkedő tudományos eredményéért Akadémiai Ifjúsági Díjban részesült.

Gombák bevetése gombák ellen azért szükséges, hogy a kémiai szerek mennyiségét csökkenteni lehessen, kisebb legyen a környezetkárosítás. A védekezés most még főként kémiai szerekkel megy – az alsóbbrendű gombák lehetővé teszik a biológiai védekezést, vagy akár a kettő kombinációját, az integrált növényvédelmet.

Utóbbi esetben fontos: a kártevők ellen alkalmazott gombaellenes kémiai szer a hasznos gombát ne károsítsa. E cél elérése érdekében hasznos gombákból mutánsokat alakítanak ki. A hasznosgomba-tenyészet egyik részét ultraibolya (UV) sugárzással kezelik, és ezzel ellenállóvá teszik egy bizonyos kémiai szerrel szemben. A tenyészet másik részét másik hatóanyaggal szemben teszik ellenállóvá. A kétféle gombát keresztezik – s a létrejött új nemzedék már többféle gombaellenes szerrel szemben ellenálló lesz. Így a hasznos gombát és a vegyszert egyszerre lehet alkalmazni a káros gombák ellen. Vegyszerből tehát kevesebb is elég lesz, kevésbé károsodik a környezet. Mindezeknek a gyakorlati megvalósításán dolgozik az a csoport, melynek Kredics László is tagja. A cél: szabadalom.

A hasznos gombákat már több helyütt alkalmazzák a világban, például Izraelben, Új-Zélandon. Vajon mennyire van szükség további, magyar kutatásokra; nem lenne egyszerűbb importálni a „kész" gombákat? – Nem, mert mindenütt az adott területen élő gombák alkalmazása a leghatékonyabb. Kutatni azért is kell, mert e penészgombák a termesztett gombákat is károsíthatják, sőt legyengült szervezetű embereket is megtámadhatnak. S ezt meg kell előzni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barátnő a két Vetsera Mária

Vágó Bernadett és Vágó Zsuzsi barátnők. Furcsa véletlen, hogy nem csak a vezetéknevük azonos,… Tovább olvasom