Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Mutasd a gardróbod, megmondom, ki vagy!

Szeged - Mutasd a gardróbod, megmondom, ki vagy! Nem a ruha teszi az embert! E két bölcsességgel is szembe találtuk magunkat, amikor három közismert nőt arra kértünk: engedjen bepillantást gardróbjába, öltözködési szokásaiba.
Mutasd a gardróbod, megmondom, ki vagy! Nem a ruha teszi az embert! E két bölcsességgel is szembe találtuk magunkat, amikor három közismert nőt – Nagy Katalint, a Szegedi Tudományegyetem fogorvos kari dékánját, Sándor Klára országgyűlési képviselőt, valamint Fürész Emőkét, a Szeviép kosarasát – arra kértük: engedjen bepillantást gardróbjába, öltözködési szokásaiba.

– Nagyon fontosnak tartom az öltözködést, mert – mind a nőknél, mind a férfiaknál – a minőségről, az igényességről árulkodik – rögzíti kiindulópontját a mindig elegánsan csinos Nagy Katalin. A Szegedi Tudományegyetem legújabb egysége, a fogorvos-tudományi kar dékánja a minőségi ruhákat részesíti előnyben.

– A szolid, de jó minőségű ruha kiválasztásához idő, némi érzék és persze pénz szükséges, de megéri a fáradság és az anyagi áldozat. Én például a külföldi, vagy budapesti útjaimon szoktam időt szakítani arra, hogy frissítsem a ruhatáramat. Ennek oka az is, hogy nem szeretem, ha szembejön velem a kosztümöm, illetve a bálon az enyémmel azonos vagy hasonló estélyiben lejt egy másik nő. A választásban sokat segít, hogy megtanultam, melyek a számomra előnyös színek és fazonok. Télen előnyben részesítem a fehér-fekete összeállítást, de szeretem a sötétkéket és a barna egy bizonyos árnyalatát is; más évszakokban pedig a tavaszi pasztellszíneket – avat be vásárlási szokásaiba az amúgy a szájsebészeti tanszéket is vezető, fogorvosként is praktizáló családanya.

Felsőből sose elég – mondja Fürész Emőke, a Szeviép kosarasa. Fotó: Frank Yvette

Azt mondja, otthon a leggyakrabban farmert visel. Gardróbja 90 százalékát a kényelmes, nem gyűrődő, vagyis jó minőségű anyagból készült nadrágos összeállítások foglalják el. A fennmaradó 10 százalékot az estélyi ruhák és alkalmi szoknyák teszik ki. – Fogorvosként álló munkát végzek, ezért a lábbelire is kényes vagyok. A munkahelyen kívül a cipő és a táska összhangjára is figyelek. Ezen is múlik, hogy a napi három-négy tárgyalás után is úgy álljak föl az asztaltól, mint ahogy reggel kinéztem. Számomra fontos, hogy a szakmai tudásom és felkészültségem ápolt nőiességgel párosuljon.

– Sportos cuccokkal van tele a szekrényem. Persze „felsőből" sose elég, ezért amikor plázázom, leginkább pólót, vagy inget veszek – nyitja ki a gardróbját Fürész Emőke, a Szeviép kosarasa és úgy fordul a fényképezőgép felé, akár egy gyakorlott modell.

– Ez a fekete, csipkés fűző még nem volt rajtam. Ugyanúgy a barátnőmtől kaptam, mint azt a másik dögös „felsőt" – mutatja a „bulizós", aztán a „színházba járós" és „a bálba is fölvehető" fekete-fehér ruhákat Emőke. Elárulja: majdnem harminc évesnek kellett lennie ahhoz, hogy magas sarkú csizmát vásároljon magának. Kosztümje viszont most sincs, mert nem tudná kihasználni. Ellenben a női ruhatár alapdarabját jelentő „kis feketét" varratnia kellett, mert „vállban 47-es, csípőben 42-es, kosaras mérete" miatt alig talál magára kész ruhát. Még szerencse, hogy nem érdekli a divat, vagy a márkás cucc. Ott és olyan ruhát vásárol, amilyet magához illőnek és méretben megfelelőnek talál. – Szerintem a nők elsősorban egymásnak, aztán maguknak öltöznek, s legutoljára csípik ki magukat a férfiak kedvéért.

Sándor Klára

A nőket érintő sztereotípiák

– Nem nyilatkozom öltözködési, főzési és ehhez hasonlatos szokásaimról – jelenti ki Sándor Klára országgyűlési képviselő. – Nem veszek részt a sztereotipikus gondolkodás erősítésében. Márpedig ezek a különböző médiumok által gyakran előkapott témák Magyarországon a nők „külön kezelésének", diszkriminációjának nyilvánvaló jelei. Mintha egy nőt csak a ruhája, a frizurája, a cipője, a sminkje, a vásárlási szokásai alapján lehetne megítélni, mintha csak ilyen felszínes témák töltenék ki az életét!

A férfiakat nemigen kérik nyilvános vallomásra mondjuk a hajviseletükről, vagy a nyakkendőjükről. Holott ők legalább annyira foglalkoznak a küllemükkel, mint a nők. Ezzel persze nem azt mondom, hogy „a média tudatosan rombolja a nők politikai, gazdasági, tudományos szakmai tekintélyét", mert ez a kulturális beidegződés a magyar társadalom egészét jellemzi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amit jó lett volna, ha anya elmond

Szeged - Vannak olyan dolgok, amit a leánygyermekek csak az édesanyjukkal beszélnek meg. De… Tovább olvasom