Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Mutasd a kandallódat, megmondom, ki vagy!

Szeged - Divat is, menekülési útvonal is a kandalló. Aki nem csak a lakás ékességének szánja a beépítendő tűzhelyet, sok pénzt megtakaríthat. Kandallót vehetünk néhány tízezer, de akár másfél millió forintért is.
Nem kandallónak, hanem inkább olcsóbb fűtési megoldásnak tartja saját, kemencéhez hasonlító alkalmatosságát Balogh László szegedi önkormányzati képviselő. A családi házban élő volt honatya téglából építtette a kandallót, bevakoltatta, és több párkányt alakíttatott ki rajta. Teljes kapacitással az átmeneti időszakokban, ősszel és tavasszal használja, ilyenkor a ház körül egész évben összegyűjtött rőzsét, egyéb éghető kerti melléktermékeket tüzeli el, vagyis a fűtés egy fillérjébe se kerül. „Ráadásul más az a meleg, amit a kandalló bocsát ki, mint a központi fűtésé" – mondta Balogh László. Hozzátette: ha újat építtetne, a központi fűtés rendszerével is összekötné, hogy még több pénzt megtakaríthasson.

Vetélytárs a cserépkályha

A cserépkályhák és kandallók között nemcsak esztétikai, hanem funkcionális különbség is van. A kandalló gyorsabban melegszik fel, a légfűtésnek köszönhetően nagy tereket és különálló helyiségeket is be lehet vele fűteni, viszont a hőt nem tárolja. A cserépkályha nagy tömegének köszönhetően lassabban melegszik fel, viszont tovább tárolja a hőt. A cserépkályhák és a kandallók légfűtéses, vagy vizes központi fűtéses betétekkel ellátva akár több szint fűtésére is alkalmasak. De a vízbetéteket inkább kandallókhoz ajánlják a szakértők.

A központi fűtés rendszerébe illesztett úgynevezett vízteres kandallók akár 30-40 százalékos megtakarítást jelenthetnek a pénztárcánknak – tudtuk meg Tóth Istvántól, a makói kandallógyár igazgatójától. Egy családi háznál, hatalmas alapterületű lakásnál 100 ezer forintot is meg lehet spórolni a szakember szerint. A makói szakember kijelentette, szerinte nem divat, hanem gazdasági kényszer az, hogy fellendült az iparág. Az olcsóbbakat ugyanis már 40-50 ezer forintért be lehet szerezni, és az árukat akár az első esztendőben kitermelhetik.

Az egyik szegedi kandallós cég vezetője, Szántó Győző szerint idén visszaesett a kereslet, kevesebb az emberek pénze, és inkább az olcsóbb megoldásokat keresik. A szintén szegedi Csíkos József kandalló- és cserépkályha-készítő mester azt is ecsetelte, milyen hosszú idő telik el az első megbeszélés és a megrendelés között. Az ügyfél ugyanis gyakran olyan elképzelésekkel érkezik, amelyek nem gazdaságosak, és ilyenkor meg kell kérdeznie, látványosságnak szeretné-e beállítani a kandallóját, vagy azt szeretné, hogy melegítsen is. Ezt kell eldönteni, és ha megvan a kiindulópont, megoldásokban, árakban a csillagos ég a határ. A drága megoldások általában burkolatfüggők, nem mindegy például, milyen márványt, milyen csempét választ az ügyfél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Különleges irodaház épül Szegeden a híd lábánál

Szeged - Olyan irodaház épül Újszegeden, a Bertalan híd lábánál, amilyen még nincs a városban. A… Tovább olvasom