Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Műtrágya és drog a borítékban

Vadkenderes és műtrágyás levelet már különítettek el a szegedi főpostán, de levélbombára még nem akadtak. A rovatoló munkatársai végzik a gyanús küldemények kiszűrését. Mikroprocesszor vezérlésű levélvizsgálókat a nagy postai elosztókban használnak. Ezek képesek hatékonyan ellenőrizni minden küldeményt.
Tóth Attila keze között naponta tízezer levél fordul meg. Fotó: Karnok Csaba
Bombariadó már többször volt a szegedi főpostán, a Széchenyi téren, de levélbombát még soha nem találtak. Arra persze már volt példa – tudtuk meg Harnos Csabától, az egyes posta vezetőjétől –, hogy a gyanúsnak minősülő küldeményt el kellett különíteniük.

– A pufis borítékban kábítószert, vadkendert találtak az általunk riasztott szakemberek – mondta a postavezető. A drogos levelet a küldeményfeldolgozóban szúrták ki. Egy másik alkalommal az első pillantásra gyanún fölül állónak tűnő fehér borítékból – műtrágya szóródott ki.

A Széchenyi téri postán minden egyes küldeményt átvizsgálnak a rovatoló munkatársai. Az elsődleges cél persze a küldemény helyes irányba való továbbítása, de szortírozás közben tapintással megvizsgálják a borítékot. Tóth Attila tizenkét éve dolgozik a rovatolóban. Naponta körülbelül tízezer küldemény fordul meg a keze között. – Ami gyanúsnak látszik, azonnal el kell különíteni, mert a boríték bármilyen veszélyes anyagot vagy szerkezetet rejthet – mesélte a férfi. Hozzátette: praxisa alatt még nem találkozott olyan küldeménnyel, ami veszélyes lett volna.

Harnos Csaba elmondta: a küldemény feldolgozó huszonöt munkatársa külön oktatáson vett részt és felkészítették őket az esetlegesen veszélyt jelentő küldemények feltárására. A vezetőtől azt is megtudtuk, hogy gépi levélvizsgáló berendezés nincs a szegedi főpostán.

Mikroprocesszor vezérlésű levélvizsgálókat a nagy postai elosztókban használnak. Ezek képesek hatékonyan ellenőrizni minden küldeményt. Detektálják az összes ismert levélbombát és gyanúsnak minősülő eszközt.

Tomecskó Tamás, a magyar posta szóvivője elmondta: a napi összes küldeménynek kevesebb mint tíz százalékára kell különösen ügyelni az elosztókban. A többi ugyanis üzleti számlalevél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borral is emlékeznek a népszerű basszistára

Gregor József nemcsak igazi borszakértő volt, hanem külföldön is szívesen keltette jó hírét a magyar… Tovább olvasom