Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Művészek szerepe a kampányban

Szeged - Székhelyi József az MSZP, Balázs Péter a Fidesz kampányeseményén szerepelt. A választási elemző szerint a művészek ilyenkor hitelesítő funkciót töltenek be, aminek kockázata is lehet mindkét fél számára.
A Fidesz-szimpatizáns Nemcsák Károly március 15-én a szocialista vezetésű Makón lép fel. Usztics Mátyás a Magyar Gárda egyik alapítója. Lovasi András az LMP-HP európai parlamenti képviselőjelöltje volt. A szolnoki színház mostani, és a szegedi teátrum korábbi direktora is beszállt a kampányba – ellentétes oldalon. Mindketten azt mondták: gyerekeikért aggódnak.

„Tiszták legyetek, mint egy pohár víz, mert felelősségetek akkora, mint az óceán" – üzente az MSZP kampánynyitóján vetített kisfilmen Székhelyi József, aki személyesen is jelen volt a szegedi eseményen. – Idézőjeles politikai aktivitásom csak annak szól, hogy féltem a hazánkat, a várost, a nemzetet. Ha engem attak ér, vannak eszközeim, de nem tudom, hogy a gyerekeimnek, barátaimnak, a nemzetnek vannak-e – mondta a színművész, aki szerint a „normális Magyarországért megszólalni nem falra hányt borsó". Őspártonkívüliként megalapítaná a pártonkívüliek pártját, és nem lépne be – érzékeltette, hogy a politikai szerveződések nem állnak hozzá közel, de minden formáció felé nyitott, amely az ő megítélése szerint a normális Magyarországot szolgálja.

– Nem örültek – válaszolta arra a kérdésre, mit szóltak a képviselőjelöltek ahhoz a színpadon elhangzott megjegyzéshez, hogy ha tanult volna a szocialistáktól, elvinné a poharat is, amiben a vizet kapta. Székhelyi szerint azonban kellő iróniával minden bírálat elmondható és elmondandó.

– Mindenki változást vár az országban – jelentette ki tegnap este Balázs Péter színművész, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója a szegedi Tisza Hotelben. Bohács Zsolt (balról), a Fidesz–KDNP országgyűlésiképviselő-jelöltje és Haág Zalán önkormányzati képviselő meghívására érkezett, hogy a nemzeti identitásról és kultúráról beszélgessenek. Igazgatóvá választásáról, politikáról, színészetről és unokájáról is mesélt a mintegy 80 érdeklődőnek Balázs Péter, aki vallja: „a színház már ki van találva, bejáratott dolog, nem nagyon kell rajta változtatni. A többség a régi dolgokat keresi
– Mindenki változást vár az országban – jelentette ki csütörtök este Balázs Péter színművész, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója a szegedi Tisza Hotelben. Bohács Zsolt (balról), a Fidesz–KDNP országgyűlésiképviselő-jelöltje és Haág Zalán önkormányzati képviselő meghívására érkezett, hogy a nemzeti identitásról és kultúráról beszélgessenek. Igazgatóvá választásáról, politikáról, színészetről és unokájáról is mesélt a mintegy 80 érdeklődőnek Balázs Péter, aki vallja: „a színház már ki van találva, bejáratott dolog, nem nagyon kell rajta változtatni. A többség a régi dolgokat keresi". Fotó: Veréb Simon

– Egyetértek a Fidesz terveivel, programjával. Másrészt pedig magam is változást szeretnék – indokolta Balázs Péter, miért vállal részt a Fidesz kampányában. Hozzátette: 3 éve igazgatja a Szolnoki Szigligeti Színházat, ezért tudja, hogy „csekély változás az előző direkcióhoz képest is mennyi változást hozhat az emberek életében". Azt mondta, szeretné, ha gyermekei, unokái olyan országban nőnének fel, ahol mindenki kaphat esélyt, és ahol a kimondott szónak következményei vannak.

– Másképp kedvelünk egy művészt, mint egy politikust; a pártok tehát abban bíznak, hogy például egy színész iránt érzett rokonszenv átragadhat az általa támogatott pártra is. Ezenkívül a kisebb pártok ismertségük növelésének lehet hatásos eszköze művészek szerepeltetése – mondta László Róbert, a Political Capital választási szakértője. Szerinte minden párt örömmel szerepeltet bárkit, akinek a népszerűségéből, elismertségéből profitálhat. Alapvetően hitelesítő funkciót töltenek be a művészek, de ha már köztudottan és tartósan kötődnek egy párthoz, akkor ez kevéssé működik: a művészre is átragadhat a népszerűtlenség.

– Jobban megragadja a választó figyelmét, ha nemcsak a jelölt vagy egy szélesebb körben ismert politikus jelenik meg egy kampányrendezvényen, hanem egy művész is. Fontos az is, hogyan „használják" a művészt: nem mindegy, hogy egy verset mond el, szórakoztatja-e a nagyérdeműt, politikai kortesbeszédet tart, vagy csak a puszta jelenlétével áll ki a jelölt mellett. Mindennek persze kockázata is lehet, méghozzá mindkét fél számára: egyáltalán nem biztos, hogy a művész valóban olyan népszerű, mint azt a pártvezetők hiszik, így akár még távolíthatja is a párttól a választót a nem megfelelő ember kiválasztása. A színészeket pedig könnyen beskatulyázzák a választók, és a továbbiakban művészi tevékenységüket is pártszimpátia alapján ítélhetik meg – hívta fel a figyelmet a politikai szereplés lehetséges veszélyeire az elemző.

Tokaj hímvesszeje

Székhelyi József 2005-ben az SZDSZ tisztújító közgyűlésén országos vezérként Orbán Viktorra utalva őt Tokaj hímvesszejének nevezte, aki nektárt csepegtet mindenhová.

Székhelyi József. Fotó: DM/DV
Székhelyi József.
Fotó: DM/DV

A Fidesz szegedi szervezete követelte, hogy Székhelyit a városvezetés mondassa le a nemzeti színház igazgatói posztjáról, mert „minden magyar lelkébe belegázolt a Himnusz sorainak elferdítésével".

Olvasóink írták

 • 20. ferdzso 2010. március 06. 11:14
  „"Suszter, maradj a kaptafánál"! Sok híresség feledkezik meg erről, és nyíltan kiáll a pártfogolt politikusai mellett. (Persze, nézetei nekik is lehet.) Nincs azzal semmi baj, de sok bele sem gondol, hogy eddig egy ország közönsége tisztelte, szerette, és ez után, már lesz, aki csalódva fordul szembe velük, más nézeteket vallva. Usztics Mátyást sajnálom leginkább, ez az ő döntése volt. Nem is látom sehol sem szerepelni, talán a saját kollégái is hasonló véleményen vannak velem. Van, aki az alkohol rabjává válik, más meg a politikai meggyőződéséé.Mind kettő káros egy "celebnek"!”
 • 19. Dema 2010. március 05. 15:16
  „Művésznek számít a Csicsolina is!? Én valami fiatalabbra gondolnék, szavaznék!”
 • 18. Agyalapi 2010. március 05. 13:16
  „A rendszerváltáskor is az volt a baj, hogy másod-harmad vonalból kerültek vezető helyre átlagos tehetségű, sértett emberek. Most is azok szónokolnak és próbálnak felszínre kerülni.”
 • 17. Ful 2010. március 05. 13:13
  „Egységes kultúrpolitika kell- mondta Viktor.

  Van itt valaki aki emlékszik erre vagy Acél elvtársra?
  Ha nem, gyorsan olvasson utána - mielőtt szavazni megy - mert különben nagyon pofára esik.”
 • 16. Ful 2010. március 05. 13:13
  „Egységes kultúrpolitika kell- mondta Viktor.

  Van itt valaki aki emlékszik erre vagy Acél elvtársra?
  Ha nem, gyorsan olvasson utána - mielőtt szavazni megy - mert különben nagyon pofára esik.”
 • 15. flexsnake 2010. március 05. 13:13
  „Ott érvényesülnek ahol akarnak. Az ő problémájuk ha vezetésváltás után a pártszimpátia miatt elküldik :D”
 • 14. dodó 2010. március 05. 11:47
  „Néhány ilyen jóravaló, szép elveket valló és kinyilvánító celebszínész, amikor rájön, hogy rossz lóra tett, majd telesírja a médiát: " ...nem kapok szerepet, kirugtak a műsorvezetésből, leváltottak az igazgatóságból, stb..."
  Ha bejön neki: "...örülök, hogy végre elismerik a tehetségemet, úgy érzem, én tudom rendbetenni x színházat, végre megtaláltam a nekem való szerepet, stb..."”
 • 13. JoGabor 2010. március 05. 11:46
  „jav: kampányrendezvényen, kellene
  (Elnézést)”
 • 12. JoGabor 2010. március 05. 11:42
  „Ma egyre nyilvánvalóbb, hogy a szervezett bűnözés = politikai osztály. Ennek ellenére sokan nem "en block" a maffia ellen, hanem csak egyik vagy másik családja ellen lépnek fel, ráadásul komolyan gondolva, hogy a másik maffiacsalád győzelme elhozza a közjót. Na hiszen. Ez elég vicces, de legyen az ő dolguk.
  Itt közintézmény vezetőiről van szó, akik esetében már az is megbocsáthatatlan, ha polirikai szimpátiájuk egyáltalán kiderül. Nem erre esküdtek fel. Az, hogy kampályrendezvényen aktívak, normális helyzetben azonnali, fegyelmi úton történő elbocsátást kelle maga után vonjon. Elnézést Székhelyi úr, de Önt 2005-ben éppúgy el kellett volna bocsájtani, mint most Balázs Pétert kéne. Csak magánemberként tehet amit akar, közintézmény vezetőjeként viszont messze nem.”
 • 11. maci52 2010. március 05. 08:04
  „Székhelyi megzakkant,Petőfinek képzeli magát,olyan nagyokat mond mint Lenin,vagy Sztálin elvtársak.
  Helyet neki a Munkásmozgalmi Panteonban.”
 • 10. magyarock1 2010. március 05. 08:01
  „Szegény Gregor József is kampányolt a szadeszes sándor klárának,de utána biztos nagyon megbánta.”
 • 9. N.P. 2010. március 05. 07:44
  „asztenoszsz 2010.03.04. 20:39

  Szerinted hány elvált ember van az országban?”
 • 8. Nahát! 2010. március 04. 23:09
  „7. Agyalapi

  Székhelyi nem a kút kávájára, hanem bele!
  Meg még rendszeresen önt is utána egy-egy vödörrel.”
 • 7. Agyalapi 2010. március 04. 21:50
  „Vannak színészek, akik nem a kútba szarnak, hanem a kávájára...”
 • 6. flexsnake 2010. március 04. 21:31
  „4. érdekes, ugyanarra készültem szavazni mint te, ezek szerint a probléma nálad is jelen van ;)

  Kiszeltündivel lehet választást nyerni? :D”
 • 5. Parttalan 2010. március 04. 21:26
  „Ti azt hiszitek, hogy van különbség a pártok között?
  Csak a jelképekben és a nyájban!

  Vagy nem látjátok hogy együtt lopnak? De nem keveset, SOKAT!”
 • 4. exonvaldez 2010. március 04. 21:21
  „Válasz flexsnake.
  Az inteligenciájukat alapul véve valószinű, hogy arra a pártra szavaznak amelyikre te fogsz.”
 • 3. flexsnake 2010. március 04. 20:49
  „én arra vagyok kíváncsi hogy pákó meg győzike merre szavaz mert az is legalább ilyen komoly löket :D”
 • 2. asztenoszsz 2010. március 04. 20:39
  „Aki félti a gyerekeit, az nem hagyja ott őket, és nem más gyerekét nevelgeti.”
 • 1. Parttalan 2010. március 04. 20:35
  „Székhelyi József.. "Őspártonkívüliként megalapítaná a pártonkívüliek pártját, és nem lépne be"

  Nem lesz ez igy túl cinikus? -ráadásul kampány rendezvényen.?
  A szőlővesszejét neki!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem tudják az újszegedi csőtörés okát

Az újszegedi víztorony mellett lakók elmondták: nem a szerdai csőtörés volt az első a városrészben, ám ez okozta eddig a legnagyobb kárt. Tovább olvasom