Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Művészlakok a földszinten

Szociális bérlakást akartak kialakítani az Arany János utcában – irodákat találtak az épületben. Az önkormányzat számára szinte csak az átadás előtt derült ki: a kisszínházhoz ragasztott bérházban „irodalakásokat" is kialakítottak. Ezeket most inkább képzőművészeknek adnák.
Az irodás ingatlanokat speciálisan lehet hasznosítani. Fotó: Frank Yvette
A kisszínház átépítésével egyszerre húzták föl az Arany János utcai önkormányzati bérházat. Az épület műszaki átadása befejeződött, lassan költözhetnek az első lakók – a felső szintekre. Alul ugyanis „irodalakásokat" alakítottak ki. A földszinten olyan helyiségeket építettek, amelyek a lakással együtt használhatók, de utcai bejáratuk van; nagy, az utca szintjével azonos magasságban lévő ablakukon jó a „belátás". Elsősorban kisvállalkozások irodáinak alkalmasak, de egybenyílnak a szomszédos lakással.

Az önkormányzat azonban folyamatosan úgy kezelte az épületet, mintha csak szociális bérlakásokat lehetne benne létrehozni. A város tulajdonában álló lakások bérletéről szóló rendeletet például 2004 szeptemberében módosította a közgyűlés. Az Arany János utcában és a Cserzy Mihály utcában szociális célra épülő új lakások bérbeadásának módjáról is döntöttek. Botka László polgármester előterjesztésében az állt, hogy az új, szociális célra épített lakások épületenként számított 80 százalékát minőségi csereként hasznosítaná az önkormányzat, a többi lakás szociális célú bérbeadásáról pedig a közgyűlés városrendezési, tulajdonosi és lakásügyi bizottsága dönt.

Az épület földszinti irodáit azonban szociális bérlakásként nehezen hasznosíthatnák. Solymos László városüzemeltetési alpolgármester elmondta: a terveket még az előző önkormányzati ciklusban készítették és fogadták el, ennek alapján adták be a pályázatot a központi támogatásra. Négy lakás és iroda épült egybe a földszinten.

Megvizsgálták őket: kettő különválasztható, azaz a lakás megközelíthető belülről, a függőfolyosóról is. Marad két „irodalakás", ezeket az önkormányzat a tervek szerint képzőművészeknek adná, akik látványműteremként is használhatnák az irodát. A 28 lakásos épületben 10 lakást pályázat útján adnak bérbe, 10 lakás cserelakás lesz – mondta Solymos. Hogy a művészek milyen szempontok alapján juthatnak lakáshoz, arról később dönt az önkormányzat.


Piaci bérleti díj

A tervtanács döntött annak idején az épület kialakításáról – mondta Szőllősi Béla. A Fidesz szegedi önkormányzati frakcióvezetője, korábbi lakásügyi bizottsági elnök hozzátette: egy újfajta elrendezést terveztek a földszinten, egyfajta kísérletként. Gyakori ugyanis, hogy kisvállalkozások a lakás egy szobáját irodának használják. Ennek biztosítottak volna megfelelő helyet az Arany János utcában. Az épületben eredendően költségtérítéses bérlakásokat terveztek, végül szociális bérház építésére pályáztak, mert így jósoltak a pályázatnak nagyobb esélyt. Szőllősi szerint furcsa, hogy a használatbavételi engedély kézhezvétele után gondolkodnak el az irodalakások hasznosításáról, és hogy a belvárosi ingatlant cserelakásnak használnák, ahelyett, hogy lakással nem rendelkezőket helyeznének el benne. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmilliós felújítás és fejlesztés Szegeden

Csak jövőre költözik vissza régi-új helyére a szegedi városi televízió, amely százmillió forintból… Tovább olvasom