Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Múzeum és üzlet egyszerre

Az utolsó szegedi papucsos, a 92 éves Rátkai Sándor látványműhelye nyílt meg tegnap délután a Kiss Ernő utcában. Alapítványi és városi támogatással hozták létre azt a műhelyt, amely múzeum és üzlet is egyben.
A világhírű díva, Tokody Ilona gratulál a papucskészítő-mesternek, Rátkai Sándornak Fotó: Frank Yvette
A Kiss Ernő utcában, a mozdonnyal szemben két helyiséget újított fel az IKV Zrt. több mint egymillió forintért Rátkai Sándor papucskészítő mester számára. Az üzemeltetés költségeit az ifjúsági ház mint a Rátkai-féle alapítvány alapítója állja. A két utcai portálon keresztül be lehet lesni az üzletbe, aki pedig betér, egy kiállításban is gyönyörködhet. Rátkai Sándornak, a 92 éves mesternek 1966 óta nincs állandó műhelye, a legutolsóból a Somogyi-könyvtár építése miatt költöztették ki. Azóta saját házában készítette a szegedikumnak számító papucsokat.

A rendszerváltás óta valamennyi polgármester megígérte neki, hogy megoldja a problémáját. Most végre pont került a történet végére: tegnap Botka László polgármester, valamint a szegedi születésű világhírű operaénekes,Tokody Ilona, a Rátkai Sándor Közhasznú Alapítvány támogatója, a szegedi papucs védnöke adta át. A műhely cégtáblája az eredeti, azt Sanyi bácsi őrizte meg az utókornak, azzal a táblával együtt, amely a kirakatban áll a következő szöveggel: Kézzel varrott kifordított papucs, csak nálam kapható. Rátkai Sándor a polgármester feleségének ajándékozott egy pár papucsot, amelyet maga húzott fel Botkáné Lugosi Andrea lábára.

Védett a szegedikum

A Rátkai Sándor Közhasznú Alapítványt 2003-ban azzal a céllal hozták létre, hogy megőrizzék a több száz éves, a török hódoltság korából származó hagyományokat, műhelyt alakítsanak ki, és kitanítsanak olyan fiatalokat, akik a mester örökébe léphetnek. Jelenleg egy tanulóban, a félegyházi Ormándi Lászlóban látja Sanyi bácsi a potenciális utódot. Az önkormányzat a képzéshez 420 ezer forintot adott. 2004-ben a Szabadalmi Hivatalnál bejegyeztették a Rátkai szegedi papucsot, azóta minden elkészült példányhoz sorszámot adnak.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két bódéváros tűnik el egyszerre

Szeged gyomrának nevezett Mars tér, a kisemberek piaca sosem versenyzett a dorozsmai nagybanival, a… Tovább olvasom