Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Múzeumi gyűjtés 1956-ról

A szegedi Móra-múzeum történészei kiállítást készítenek elő az októberi forradalom ötvenedik évfordulójára, ezért 56-os gyűjtési akciót hirdetnek.
A szegedi Móra-múzeum történészei kiállítást készítenek elő az októberi forradalom ötvenedik évfordulójára, ezért 56-os gyűjtési akciót hirdetnek. A közintézmény munkatársai vándortablókat utaztatnak az Egyesült Államokba és Németországba, hogy felhívják a figyelmet: 1956-ban Szegeden lobbant fel a forradalom lángja. Október 16-án a szegedi egyetem Ady téri épületében diákok százai gyűltek össze, hogy a hivatalos ifjúsági szervezettől független érdekvédelmi szervezetet alakítsanak.

Az őszi kiállítás kiemelten emlékezik meg a felkelés szegedi kötődéséről fényképek és dokumentumok segítségével. Az archív képekről nagyméretű másolatokat készítenek. A tárlat rendezői, Medgyesi Konstantin és Orbán Imre, bemutatnak olyan egyedi relikviákat is, mint a nemrégiben felfedezett úgynevezett Sztálin-fejes Kossuth-címer. Mint korábban megírtuk, a forradalom napjaiban a szegedi színházban egy Sztálin-képre festették rá a felkelés szimbólumának számító Kossuth-címert. Később azonban kezdett lekopni a címer, és kibukkant mögüle a diktátor feje.

A tárlat összeállítását a Szegeden és környékén élők segíthetik, a Móra Ferenc Múzeum gyűjtési akciót hirdet. A Fekete Házban hétfőtől péntekig reggel 9 órától délig várják a fényképeket és az ötvenes évek mindennapjait jellemző tárgyakat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balogh László a Magyar Televízió kuratóriumi elnökségében

A Magyar Televízió tízfős kuratóriumi elnökségének tagja lett Balogh László, akit a… Tovább olvasom