Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Muzsikával csalogatják a vendégeket a teraszok

Szeged - Szegeden egyre elterjedtebb, hogy a belvárosi teraszok a nyári estéken élő zenével várják vendégeiket. A kellemes muzsika nemcsak jó hangulatot teremt, nagyobb forgalmat is jelent a vendéglátóhelyek számára.
– Az élő zene sokkal jobb, mint a gépzene, ami a legtöbb kávézóban szól. Mi kifejezetten keressük azokat a helyeket, ahol esténként van valami hasonló program – hallottuk az egyik asztalnál a szegedi Virág cukrászdában, ahol minden este hét órától várja élő zene a vendégeket. A cukrászda próbál változatos programokkal szolgálni, amit a visszajelzések alapján a közönség igényel is.

A Millenniumi Kávéház teraszán is találkozhatunk élő koncertekkel, bár a felújított Dugonics téri szökőkút megnehezíti a dolgukat. – A zenélő szökőkút miatt nehezebben kapunk engedélyt a koncertekre. Eddig csak egy alkalommal szervezhettünk programot hetente, de szerdától már heti kétszer is lesz zene – tudtuk meg Sipos Júlia programszervezőtől. A zenés esteken a szökőkutat hét órakor leállítják, így a zenészek hangolhatnak, majd nyolctól tíz óráig játszhatnak.

A Roosevelt téri Halászcsárda teraszán cigányzene mellett fogyaszthatják a vendégek a halételeket, viszont az ugyancsak a csárda által, a híd alatt üzemeltetett és csak nyáron nyitva tartó Belvárosi Halászkert az eddigi évektől eltérően idén nem szolgál élő zenével. A London pub teraszán tavaly szintén voltak alkalmanként zenés programok, ezen a nyáron azonban itt is elmaradnak.

Utcazenészek is próbálkoznak

A belvárosban utcazenészekkel is gyakran lehet találkozni, ám őket általában vegyes érzelmekkel fogadják a járókelők, és szinte egyöntetűen nem szeretik őket a belvárosi házak lakói. Mivel Szegeden nincsen erről szabályozás, sem tiltani, sem engedélyezni nem tudják a tevékenységüket, így legfeljebb csendháborítás miatt lehet őket elhallgattatni az utcákon.

De még így is van olyan hely, ahol kellemes muzsika mellett lazíthat az ember egy nehéz nap után. A Casablanca kávézó és a Port Royal étterem teraszán Vaszy téri nyár elnevezéssel közös szervezésű programokkal találkozhatunk a hét több napján is. Itt az elektronikus és az akusztikus zene hívei is találnak kedvükre valót, hiszen zenekarok és DJ-k egyaránt szolgáltatják a muzsikát. Pusztaszeri Tamás, a kávézó üzletvezetője elmondta, megtérül a befektetés, hiszen a vendégeknek tetszenek a zenés programok, sőt előfordul, hogy elégedetlenek, amiért este tízkor be kell fejezni a koncerteket a csendrendelet miatt.

A Port Royal üzletvezetőjétől, Mák Tibortól megtudtuk, szükségük van a különlegesebb programokra, mivel az étterem egy kicsit kiesik a belvárosi, Kárász utcai forgatagból. – Egyaránt hívunk kisebb, kedvezőbb árú és nagyobb, többtagú zenekarokat is, nálunk ennek elsősorban reklámértéke van – árulta el.

Ottjártunkkor éppen Várkonyi Tibi énekes-szintetizátoros szórakoztatta a közönséget örökzöld slágerekkel. A vendégek igényeinek megfelelően igyekszik jó hangulatot teremteni. – Nagyon örülünk, hogy Szegeden is egyre több helyen van élő zene, mert sokkal jobb tőle a hangulat, de csak akkor, ha nem túl hangos. Az a jó, amikor beszélgetni is nyugodtan lehet mellette.

Olvasóink írták

  • 2. egal 2008. július 16. 17:10
    „Az utcazenészek a csendháborítók? "Kismiskák" az engedélyezett vircsaftok igazi csendháborításához képest !
    Egyszerűen érthtetlen, hogy miért engedélyezi valaki, hogy ilyen hangerővel "szórakoztassák" a népet, mint legutóbb is, öt napig a Boszorkányfesztivál üvöltő,berekedő bemondója,a hamisan éneklő előadók?!”
  • 1. SP 2008. július 16. 08:56
    „Dankó Pista évtizedek óta unatkozik a régi Hungária szállónál. Ideje lenne már megtölteni vendégekkel, turistákkal.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajándékkoncert – olvasóinknak is

Szeged - Hatodik alkalommal rendezik meg július 29-én este 9 órától a Dóm téren Gyüdi Sándor… Tovább olvasom