Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Nádaratás a jégen, szikrázó napsütésben

Szeged - Szikrázó napsütésben, a húsz centiméteres jég felett aratták tegnap a nádat a Fehér-tó sándorfalvi oldalán lévő nevelőtavakban, a Szegedfish Kft.-hez tartozó területen.
A Fehér-tó körüli nádasok nagyobbik része a Kiskunsági Nemzeti Park fennhatósága alá tartozik. Az idénymunka január elejétől február közepéig tart, a munkásoknak a nádban fészkelő madarak költési ideje előtt végezniük kell. Márki János vállalkozó és háromfős brigádja már csak néhány napig járja a környékbeli tavakat: levágták az idei nádat, nagyjából 60 ezer kévét.

Napi hét órát dolgoztak, és 3000-4000 kévét arattak a tizenöt mázsás gépen, mely a jégen és a vízben is képes „járni". Márki János dönt a „szüretelés" útvonaláról. Nem vágnak le ugyanis mindent, ami az útjukba kerül a tavon: nem minden nád jó minőségű, és vannak nádszigetek, melyek természetvédelmi szempontból fontosak. Itt fészkelnek a kanalasgémek és a nemeskócsagok. Az érintetlenül hagyott „avas nádasokban" találják legfontosabb táplálékaikat.

Jégen és vízen is képes járni a tizenöt mázsás nádarató gép. Fotó: Karnok Csaba
Jégen és vízen is képes járni a tizenöt mázsás nádarató gép. Fotó: Karnok Csaba

Azt is megtudtuk, hogy a Fehér-tavi nád a szikes talaj miatt jó minőségű. Nyugaton, például Hollandiában, Belgiumban és Dániában reneszánszát éli a nádtető, a természetes szigetelő hazánkban is újra divatos. Partvédelmi célokra a sándorfalvi tavaknál is használják: a nádfonat megakadályozza, hogy a szél miatt felkorbácsolt víz elmossa a tó körüli gátat. A kötőanyaggal kevert nádat a falak hőszigetelésére is alkalmazzák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bővérűek a Dél-Alföldön élők

Szeged - A dél-alföldi régióban élők adtak a legtöbbször vért tavaly – a máshol jellemző… Tovább olvasom