Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Nádasdy és Grecsó a Grand Caféban

Vetésforgó címmel irodalmi estet rendeznek ma 19 órától a szegedi Grand Caféban, ahol Nádasdy Ádám költővel, nyelvésszel (képünkön), az ELTE angol nyelvészeti tanszékének vezetőjével Grecsó Krisztián író beszélget.
„Udvari költő szerettem volna lenni, / puhaléptű, értelmes palotapincsi, / függeni szerettem volna — így tanultam, / s a függés ellen váltig küzdeni " – az idei könyvhét egyik szenzációja volt Nádasdy Ádám új verseskötete, a Soványnak kéne lenni, amiből a fenti idézet származik. A kortárs magyar líra viszonylag keveset publikáló, közismert és elismert egyénisége 1947-ben született Budapesten. Az ELTE angol–olasz szakán szerzett diplomát, 1972 óta tanít az ELTE angol tanszékén, amelynek jelenleg tanszékvezető professzora. Szakterülete az angol nyelvészet, nyelvtörténet, germanisztika és a magyar hangtan. 2003 novemberében a Mindentudás Egyetemén tartott nagy sikerű előadást Miért változik a nyelv? címmel. Kutató- és oktatómunkája mellett a Magyar Narancs nyelvi ismeretterjesztő cikksorozatának, a Modern Talkingnak is szerzője.

„Van a Narancsban Nádasdy Ádámnak egy gyönyörű nyelvészeti cikksorozata, kötelező olvasmány! Kötelező hazafias olvasmány, amennyiben nyelvében él a homeless" – írta róla Esterházy Péter. Nádasdynak az elmúlt két évtizedben több verseskötete is megjelent, 1990-ben Déry Tibor-jutalommal, 1993-ban Graves-díjjal, 2000-ben Füst Milán-díjjal tüntették ki. 2003-ban ismeretterjesztő munkájáért és műfordításaiért megkapta a Budapestért-díjat, idén pedig a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja elismeréssel jutalmazták „költői és bátor szellemű műfordítói munkásságáért". Színdarab-fordításait – köztük a Shakespeare-drámákat – több színház is játszotta. A kritikusok értékelése szerint verseiben a „nyelvészi véna" rendkívül jól tetten érhető. Elegáns és finom megoldások, szikárság és tiszta gondolatiság jellemzi költészetét. A kortárs magyar líra egyik legkiválóbb képviselője.

Nádasdy Ádám estjének házigazdája, a Szegedről indult sikeres író, Grecsó Krisztián az egyetemi őszi kulturális fesztivál programsorozata keretében izgalmasnak ígérkező beszélgetésre, felolvasásra várja ma este a költészet kedvelőit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anyakönyvi történetek

Az adószedéshez és katonaállításhoz, majd a hívek nyilvántartására vezették be az egyházi… Tovább olvasom