Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Nagy a zakó a hadseregre

A szegedi önkormányzaté lett a helyőrségi klub – jelentette be Szekeres Imre tegnap, szerkesztőségünkben járva. A honvédelmi miniszterrel az ideális hadseregről és az önkormányzati választásokról is beszélgettünk.
Az Izrael és Libanon között kialakult helyzetet a miniszter veszélyesnek tartja. Fotó: Schmidt Andrea
Szekeres Imrét, az öt hete kinevezett honvédelmi minisztert elsőként az ideális magyar hadseregről kérdeztük tegnap Szegeden.
– A legjobb képességekkel rendelkezik. Azt szeretném, ha ebben az évben elérnénk a személyes védelmet, vagyis azt, hogy minden egyes katona védelme biztosítva legyen, ne csak egy egységé vagy egy alakulaté. Jobb felszerelést kapnak a katonák.

Az ideális hadsereg optimális létszámával kapcsolatban a miniszter elmondta: kinevezésekor az alakulatoknál alig 80 százalékos volt a feltöltöttség, a hivataloknál viszont 110 százalék. A minisztériumban korábban 650-en dolgoztak. A feladatokat megvizsgálva Szekeres 485 főben határozta meg a kívánt létszámot. Hozzátette: a hadsereg 30 ezer fős „nagyüzem", melynek négy pénzügyi szolgáltatója és hét beszerzéssel foglalkozó hivatala van. Mindkettőből egy lesz.
– A sok tiszthez képest kevés a szerződéses katona. Rosszak a belső arányok, de ez nem az ott lévők hibája. Volt egy nagy hadsereg, arra volt szabva az öltöny. A hadsereg közben lefogyott, az öltöny maradt. Hát persze, hogy lötyög rajta.

A szerződéses katonákkal kapcsolatban elmondta: a vezérkari tisztek, csapattisztek állítják, hogy a szerződésesek a sorozottaknál jobban el tudják látni a katonai és civil feladatokat. A külön munkáért természetesen külön juttatást kapnak, így történt ez az árvízi védekezés esetében is.
– Azt tapasztaltam, hogy a szerződéses katonának először az jut eszébe, hogy mi a feladat, és csak negyedik vagy ötödik a sorban, hogy kapnak-e érte pénzt. De természetesen a külön feladatokat a társadalomnak honorálni kell.

Tisztelgés és engedély

Szekeres Imrének miniszterként leginkább a tisztelgést volt nehéz megszokni, de eleinte meglepődött azon is, ha engedélyt kértek a telefonbeszélgetés befejezéséhez. Elmondta: most már tudja, hogy ez a magatartásforma a katona lélektanához tartozik. „Ez egy belső tartás, amely megjelenik a fegyelemben, a gondolkodásban. Egyre nagyobb tisztelettel nézek a hivatásos katonákra."

A feleslegessé váló honvédelmi ingatlanokkal kapcsolatban bejelentette: a minisztérium megteheti, hogy ne nyílt versenyen hirdesse meg, hanem felajánlja ezeket az önkormányzatoknak. A minisztérium és Botka László polgármester nemrég megegyezett arról, hogy Szeged megveszi a tárcától a helyőrségi klubot.

Az Izrael és Libanon között kiéleződött helyzetet a miniszter nagyon veszélyesnek tartja. Ha valahol megbomlik az egyensúly és lokális konfliktus alakul ki, az az egész világot veszélyezteti – mondta. – Úgy látom, hogy a szövetségek tagállamai nagyon tartózkodó magatartást tanúsítanak ebben a konfliktusban. Ez helyes Magyarország számára is.

Az önkormányzati választásokkal kapcsolatban Szekeres derűlátó. Szerinte Szirbik Imre szentesi, Botka László szegedi, Buzás Péter makói polgármester sokat tesz a városáért, és a választópolgárok ezt teszik mérlegre. – Nagyon nehéz helyzetben vagyunk, ez kihat a közhangulatra, de ha megalapozottak a döntéseink, és ha világosan be tudjuk mutatni, hogy miért van rá szükség ezekre a döntésekre, ez nemhogy gátolná a sikert, hanem elő fogja segíteni – fűzte hozzá. – Az országban 38 olyan város van, ahol harmincezernél többen élnek. A 38-ból 30-nak szocialista polgármestere van. Remélem, hogy az önkormányzati választások után ennyi marad vagy több lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piramisok homokból, vízből, kagylóőrleményből

Speciális fúrótechnikát fejlesztett ki a szegedi múzeum antropológusa, Varga András. Segítségével… Tovább olvasom