Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 1°C | 7°C Még több cikk.

Nagy Bandó András dalra fakad új albumán

Szeged - Saját megzenésített verseit énekli Nagy Bandó András a Kaláka együttessel közös új albumán. Az íróként is népszerű humorista 24 sanzont énekelt fel a gyerekeknek és szüleiknek szóló korongra.
A Karinthy-gyűrűs előadóművész szerint nem szabad méricskélni, hogy van-e értelme gyereklemezt készíteni.

A gyerekeknek írt verses lemezek komoly múlttal bírnak hazánkban. Halász Judit vagy Gryllus Dániel mesealbumain egész generációk nőttek fel. A humoristaként és íróként is elismert Nagy Bandó András a nagy elődök nyomdokába lépett. Gondolt egy merészet, és a Kaláka felkérésére saját megzenésített verseit énekelte korongra. Az előadóművész verseiből korábban a Palinta Társulat két albumot is készített már, de ez az első alkalom, hogy maga a szerző is dalra fakad.

– Gryllus Dániel azzal keresett meg, hogy Radványi Balázs zenét szerzett a verseimhez. Érzékeny lélekkel fordult a költemények felé, amelyek közül a legtöbb sanzonná formálódott. Azt gondoltam, hogy a Kaláka adja majd elő a dalokat, ám egyszer csak azzal álltak elő, hogy nekem kellene felénekelni az albumot. Mit tehettem mást, eljátszottam, hogy nekem ez menni fog. Amikor később visszahallgattuk a felvételeket, nem voltunk nyugtalanok – beszélt az alkotói folyamatról Nagy Bandó András.

A dalokat Nagy Bandó gyerekeknek írt versesköteteiből válogatták, de a kész album közel sem csak a legkisebbeknek szól. – Bízom benne, hogy a verseim minden korosztályt megszólítanak, és a gyerekek mellett a szülők és a nagyszülők is szívesen hallgatják őket. Korábban a legtöbb megzenésített vers a népi hangulatot követte, mi megpróbáltunk formabontók lenni, ezért választotta Radványi Balázs a sanzonok világát. A Kaláka számára is kísérleti album született, mert olyan hangszerek szólalnak meg egymás mellett, amelyeket korábban nem használtak egyszerre – magyarázta az előadóművész.

Nagy Bandó szerint nem szabad méricskélni, hogy van-e értelme gyereklemezt készíteni. Fotó: DM/DV
Nagy Bandó szerint nem szabad méricskélni, hogy van-e
értelme gyereklemezt készíteni. Fotó: DM/DV

Bandó azért is hálás a Kalákának, mert szerinte ha a versek inspirálják a zeneszerzőket, akkor a dalok a zenén keresztül visszavezetik a gyerekeket a versekhez. – A 4-5 éves korukig versbarát, majd 10-12 esztendős korukig könyvbarát gyerkőcöket elveszítjük, ahogy kinőnek a kamaszkorból. Már csak ezért sem szabad azt méricskélni, hogy van-e értelme gyereklemezt készíteni – állítja a magát örök gyereknek valló, a hatodik ikszbe tavaly belépett férfi.

Bár Bandó kottát azért tud olvasni, mégsem volt különösebb zenei előképzettsége. Ezért is csodálkoztak a stúdióban, hogy volt olyan nap, amikor nyolc dalt is rögzítettek. Jelenleg a stúdiómunka zajlik, az album várhatóan november 25-én jelenik meg.

Vélhetően még a vájt fülűek sem hallanak majd hamis hangot a lemezen, ugyanis a felvételeket addig ismételték, amíg nem lett tökéletes a hangzás. – Magam most is csodálkozom, hogy ilyen jól sikerültek a dalok, de az igazi döntést a közönség mondja majd ki – tette hozzá a humorista, akinek nem ez az első kalandozása a gyermekek világában. A Madarak tolláról című kötete négy éve jelent meg, és azóta hét gyermekkönyve látott napvilágot.

Névjegy

Nagy Bandó András, író, humorista, költő.
Született: 1947. november 12-én Deszken. 1963–1975 között a Délmagyarország és a szegedi Egyetemi Lapok karikaturistája. 1975-től előadóművész.
Pályája: Humorfesztivál-győzelem (1982), Mikroszkóp Színpad (1982–83), 1983 óta szabadúszó. Eddig 24 könyve jelent meg.
Elismerései: Karinthy-gyűrű (1988), Arany Szalmaszál (1996), A Hajléktalan Emberért Díj (2006).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi polgárőrök éjjel is a temetőkben

Szeged - A hagyományoknak megfelelően az idei mindenszentek, illetve halottak napjához kötődően a… Tovább olvasom