Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Nagy futás a Kárászon

Egy jó nevű Kárász utcai cukrászda felszolgálói futottak el a napokban a munkaügyi felügyelők elől. Az ellenőrzés során csak egyetlen, feketén dolgozó fiatal bukott le. A tulajdonos azt állítja, 47 bejelentett alkalmazottja van. A feketemunkások gyakran futásnak erednek, amikor megjelennek a munkaügyi felügyelők.
Tegnap békés látványt nyújtott a terasz, Fotó: Segesvári Csaba
A Kárász utcai üzletek dolgozói és sétáló szegediek arra figyeltek fel a napokban, hogy az A Cappella kávézó és cukrászda pincérei ismert sárga felsőjükben és fekete kötényükben futnak a sétálóutcán. Sokan nem tudták mire vélni az esetet, néhány bolt tulajdonosa azonban kajánkodva jegyezte meg: lecsapott a munkaügyi felügyelőség a Szegeden közkedvelt cukrászdára.

Ez valóban így történt – erősítette meg információinkat Balázs Mihály, az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség munkaügyi régióvezetője. „Nagy futás volt" – tette hozzá. A kecskeméti székhelyű intézmény vezetője egyelőre csak arról tudott beszámolni, amiről neki a vizsgálódó felügyelő jelentést tett, hiszen még le kell folytatni az ilyenkor szokásos eljárást, s bebizonyítani, hogy esetlegesen jogsértés történt. A végeredményre és a nem jogerős határozatra általában két hetet kell várni.

Balázs Mihály elmondta: a feketemunkások gyakran futásnak erednek, amikor megjelennek a munkaügyi felügyelők. Így tesznek a hagymaföldeken, az építkezéseken és a vendéglátásban illegálisan dolgozó külföldiek. Ha kérdezik, hová szaladnak, azt mondják, vécére. A felügyelők nem futhatnak utánuk, szabadságukban sem korlátozhatják őket. Ezért örülnek, ha a határőrséggel együtt razziázhatnak, mert az egyenruhásoknak jogukban áll azok után futni, akik felkötötték a nyúlcipőt.

Ketten ellenőriznek

Két munkaügyi felügyelő megy a helyszínekre, ahol az alkalmazottól a személyi igazolványát, az üzletvezetőtől, vagy tulajdonostól a munkaszerződéseket kérik el. A dolgozót csak tanúként hallgatják meg, arról többek között, kivel állapodott meg, hány óra a munkaideje. A munkáltató az ügyfél, akit később beidéznek a felügyelőségre. Jegyzőkönyv, az eset lezárásaként pedig határozat születik a bírságról, amely egy feketemunkás esetén általában több százezer forint.

Az A Cappella tulajdonosa, Gyuris László nem ismeri a részleteket, mivel az ellenőrzéskor nem volt Szegeden. Arról sem tud, hogy az alkalmazottak elszaladtak volna. A felügyelőségre 17-én kell mennie irategyeztetésre. A vállalkozó azt közölte lapunkkal, betartja a törvényeket, 47 bejelentett alkalmazottja van. Az ellenőrzéskor szerinte csak egy olyan dolgozó volt ott a cukrászdában, aki nem tudta magát igazolni, de ő csak aznap állt volna be. Balázs Mihály az állításhoz azt fűzte hozzá: igen, azt az egyet sikerült lebuktatniuk, a többit – információi szerint négyet – ugyanis nem érték utol.

Tegnap körülnéztünk az A Cappellában. A kirakatban két hirdetés: az egyiken felszolgálót, a másikon gyakorlott pultost keresnek. Ez egybecseng azzal, amit a tulajdonos állított, miszerint nagy a fluktuáció és nem könnyíti meg az életüket a rengeteg adminisztráció, ami a dolgozók be- és kiléptetésével jár. Terepszemlénk idején hárman szolgáltak fel a teraszon, két fiú és egy lány, egyikük sem volt több húszévesnél. A lány elmondta: még csak idén érettségizett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Októberre csúszik a rockklub

Továbbra sem működik a szegedi rockklub, bár augusztus elejére tervezték a nyitását. A klubnak… Tovább olvasom