Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Nagy Rajzolás Szegeden

Szeged - Művészitehetségtől függetlenül mindenkit közös rajzolásra várnak szombat délután a szegedi Kass Galériába. A rendezvény népszerűsítésére kedden Németh György karikaturista, az MTI nyugalmazott fotóriportere vezetésével húszméteres rajzcsík készült a Tisza-parti városban.
A Nagy Rajzolás (Big Draw) mozgalom 2000-ben indult Angliában John Ruskin író, festő, esztéta halálának századik évfordulóján, s mára világméretűvé növekedett. Ruskin a művészet szociológiai és pedagógiai hatásait vizsgálta: szerinte a művészet komplex tevékenység, amely kreativitásra ösztönző gondolkodásmódjával és szellemiségével elősegítheti a társadalom és a gazdasági élet fejlődését. E gondolatokból kiindulva született meg a Nagy Rajzolás mozgalom, amelyhez első ízben csatlakoznak szegedi programokkal a Móra Ferenc Múzeum munkatársai.

Ibos Éva művészettörténész, a szegedi Nagy Rajzolás főszervezője szerint a gyerekek örömmel rajzolnak, a felnőttek nem. A kicsik ki tudják magukat fejezni rajzaikban, a nagyobbak viszont azt hiszik, hogy nem is tudnak rajzolni. Útközben elromlott valami. Pedig a rajzolás olyan alapvető emberi képesség, amely hasznossá válhat az élet valamennyi területén. Ugyanis a rajzolás kreativitásra ösztönöz: gondolkodásra és tervezésre késztet, látni tanít - fejtette ki.

A szakember elmondta, hogy azok, akik a kíváncsiságtól hajtva szombaton ellátogatnak a Kass Galériába, rájöhetnek, hogy nem csak otthon, unalmukban, a füzet szélére lehet firkálgatni, hanem érdemes társaságban is rajzolni, ami akár olyan jó ízű dolog is lehet, mint a közös muzsikálás.

A galériába mindenkit várnak, aki elég bátor ahhoz, hogy húzzon egy vonalat. Fiatalok és idősebbek rajzolhatnak akár lapra, a falra kifeszített papírlepedőkre, hosszú papírcsíkokra, magányosan vagy közösen. Csak az első vonalat kell meghúzni, utána már minden könnyen megy - fogalmazott Ibos Éva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makói gyilkosság: életfogytiglant kapott P. József

A vádlott, P. József életfogytiglant kapott, leghamarabb harminc év múlva szabadulhat, ha az ítélőtábla meg nem változtatja a döntést. Tovább olvasom