Délmagyar logó

2019. 07. 20. szombat - Illés 17°C | 29°C Még több cikk.

Nagy szívás a készpénzfelvétel

Nagy szívás a készpénzfelvételMargita Ágnes átutalással fizet, ha teheti. Fotó: Frank Yvette
Csongrád megye - Tízezrekbe kerül, ha bent a bankfiókban, készpénzben vesszük fel a megtakarításunkat. A készpénz bűvöletében élünk, például a lakások foglalóját is az eladó kezébe adjuk.
Havi 150 ezer ingyen – lehetne

Sokakat nem érdekel, mekkora a tranzakciós költség. Két évvel ezelőtt vezették be az illetéket: e szerint havi 150 ezer forintot, havonta két alkalommal ingyen lehet felvenni. Ehhez nyilatkozatot kellett kitölteni a számlavezető banknál. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az emberek 9,3 millió számlát vezetnek magyar bankoknál, de csak a felénél kérvényezték az ingyenes készpénzfelvételt (Ingyenes készpénzfelvétel: van, aki nem hajol le 900 forintért, 2016. április 11.).
– A múlt héten fel kellett vennem 200 ezer forintot, amit véletlenül az én számlámra utaltak – mondta Margita Ágnes.

– Érdeklődtem a bankfiókban, hogy mennyibe fog kerülni. Kiszámolták, mondták, 2700 forintba. Bankkártyával vettem fel végül, az illető pedig, akinek át kellett adnom a pénzt, kifizette a költségemet. Nagyon meg kell gondolni, mikor veszünk fel nagy összeget készpénzben a számlánkról. Az utalás is pénzbe kerül, de még mindig kisebb a költség. A banki betétben tartott pénzünk ráadásul vagy egyáltalán nem is kamatozott, vagy csökkent az összege, mivel levonták belőle a kezelési költséget.

A magyar ember azonban még mindig a készpénz bűvöletében él, inkább tudomást se vesz róla, mennyire kitol magával.

– Jellemzően még mindig készpénzben fizetik az emberek a foglalót, amikor ingatlant vásárolnak – nyilatkozta Sólyom Csilla, az Ingatlan Cafe egyik tulajdonosa. – Sőt, sokan még a vételár egyes részleteit is készpénzben egyenlítik ki, hiába javasoljuk az átutalást.
 

Egy 10 millió forintba kerülő ingatlannál a szokásos 10 százalékos foglalóval 1 millió forintot kell leperkálnunk. Húszmilliós lakásnál, háznál 2 millió forinttal a táskánkban tehetünk meg veszélyes távolságokat a bank és a kiszemelt ingatlan között. A művelet nemcsak költséges, veszélyes is.

A különböző pénzintézeteknél azt nézte meg a Pénzcentrum portál, mennyibe kerül, ha 1 vagy 5 millió forintot veszünk fel egy bankfiókban. Meglepően nagyok a számok, 1 millió forintnál 12–15 ezer forint a költség. Hiányoltuk a legnagyobb lakossági bank, az OTP számait: írtunk a kommunikációs igazgatóságának, de lapzártáig nem válaszoltak.

Jó tudni, hogy előzetes bejelentés nélkül 1 millió forinthoz általában bármelyik bankban hozzájuthatunk. Az e feletti összegek felvételét azonban egy nappal korábban, déli 12 óráig be kell jelentenünk telebankon vagy netbankon keresztül. Ha később szólunk, akkor két napot kell várnunk a pénzünkre. A díjak bankonként és számlacsomagonként változnak, erről is érdemes tájékozódni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilopták a bűnjelként lefoglalt kutyát az algyői ebtelepről

Kilopták a bűnjelként lefoglalt kutyát az algyői ebtelepről
Kiloptak egy bűnjelként lefoglalt kutyát az algyői gyepmesteri telepről. Tulajdonosa, F. József két hete alkalmi ismerősére uszította a nagytestű kutyát, Shakirát. A tolvaj ellen elfogatóparancsot adtak ki. Tovább olvasom