Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Nagy Testvér esete a városatyákkal: figyelik a képviselőket?

Szeged - Egy idén márciusban hozott kormányhatározat alapján a titkosszolgálatnak lehetősége van akár polgármestereket és önkormányzati képviselőket is lehallgatni. A Fidesz szegedi frakcióvezetője szerint a szocialisták az információkat politikai ellenfeleikkel szemben is fel akarják használni. Botka László ellenben úgy véli: mindez csak politikai műbalhé. És ön szerint?
- Megdöbbentő, hogy egy demokráciában minden indok nélkül le akarnak hallgatni egy választott képviselőt. Ha valaki ellen konkrét gyanú van, akkor tegyék, de amit a Gyurcsány-kormány csinálna az kizárólag politikai érdekeket szolgál – nyilatkozta a delmagyar.hu-nak Hüvös László. A Fidesz szegedi frakcióvezetője szerint nyilvánvalónak tűnik, hogy a tisztességtelenül szerzett információkat a közéletben, politikai ellenfeleikkel szemben is fel akarják használni a szocialisták. - Ha Botka László nem részese ennek az erkölcstelen intézkedésnek, akkor minimálisan elvárható tőle, hogy határolódjon el a kormány céljától, a felelősöknek pedig önként távozniuk kellene tisztségükből – tette hozzá Hüvös László.

Egy 2008. márciusában hozott kormányhatározat alapján a titkosszolgálatnak lehetősége van akár polgármestereket és önkormányzati képviselőket is lehallgatni.


- Mindez egy felelőtlen politikai műbalhé – nyilatkozta Botka László Szeged polgármestere, szocialista országgyűlési képviselő. Szerinte a Fidesz összekeveri a nemzetbiztonsági védelmet a nemzetbiztonsági ellenőrzéssel. Ugyanis, ha valaki törvénysértő módon meg akar figyelni valakit, akkor erről nem küld írásos határozatot – tette hozzá.

A most botrányt okozó kormányrendelet még 1998-ban a Horn-kormány készítette, nem sokkal a vereségüket hozó választás előtt. A rendelet egyenként egy mellékletben felsorolja azokat az állami intézményeket, állami illetve magánkézben lévő vállalatokat, amelyeket a nemzetbiztonsági szakszolgálatok védenek. Ezt a kormányhatározat szerint "nyílt és titkos információgyűjtés eszközei és módszerei alkalmazásával látja el".

A rendeletet 1998 óta háromszor módosították: 2004-ben Medgyessy Péter, 2006-ban és 2008-ban pedig Gyurcsány Ferenc. Mindhárom módosítás a védett (vagyis megfigyelt) intézmények felsorolását érintette. Volt, amit kivettek, volt, amit hozzátettek a több mint 100 intézményt, illetve céget felsoroló listához.

A listán az eredeti kormányrendelet kiadásakor már szerepeltek "a fővárosi és megyei önkormányzatok hivatalai" is. Ezek 2004-ben lekerültek a listáról. Idén márciusban viszont bekerültek többek között "a fővárosi, a megyei, a megyei jogú városi és a fővárosi kerületi önkormányzatok".

Fontos különbség, hogy a 2008-as kiegészítésben az „önkormányzatok" szó szerepel. A korábbi, 1998-2004 közötti listán viszont „önkormányzatok hivatalai" állt. Az "önkormányzatok" jóval tágabb fogalom, bele tartoznak a megválasztott képviselők is, éppen ezt kifogásolja a Fidesz is. Az "önkormányzatok hivatalai" viszont az önkormányzatok adminisztratív intézményeit jelenti, vagyis nem tartoznak bele a választott képviselők.

Ilyen listák egyébként szinte minden európai állam titkosszolgálata számára készültek. Franciaországban például az ottani titkosszolgálatnak nemcsak a nagy cégeket és intézményeket kell védelmezniük, hanem a gazdasági hírszerzés is feladataik közé tartozik.

Olvasóink írták

 • 10. Na? 2008. április 23. 10:34
  „Itt a szájbarágó:

  http://index.hu/politika/belfold/nmztb4389/”
 • 9. szkeptikus 2008. április 23. 09:16
  „Na most, hogy is van ez a pályázatosdi az EU-s lóvéval? Ha komcsiként tartom a markom és kérem a megfigyelésemet akkor autómatikusan jár? Ha ellenzékiként pályázom, és tiltakozom az ellen, hogy kifigyeljék melyik kezemmel törlöm a s...em akkor meg sajnálkoznak, hogy járni jár, csakhogy nem jut, és még örüljek, hogy nem tartóztatnak le terrorizmus miatt?”
 • 8. Na? 2008. április 23. 08:00
  „Fidesz: Ellopják a pályázati pénzeket!
  Kormány: Kiterjesztjülk az adatgyűjtést a beleegyező képviselőkre, a pályázati pénzek lenyúlásának megakadályozása miatt.
  Fidesz: Büdös komcsik, megfigyelik, lehallgatják az aellenzéki képviselőket! (Basszus nem lophatunk annyit...)”
 • 7. csonakos 2008. április 23. 06:44
  „Akinek nincs vaj a fején az nem fél! Akinek meg van, az ne menjen a napra vagy vegye le a fejéről, hogy tiszta legyen! Szóval műbalhé ez a javából! Arról nem is szólva, aki nem kérik annak nem segítenek. Egyébként cellainformáció nekem is szokott lenni de nem hinném, hogy megfigyelnek. Ha meg azt teszik, úgy kell nekik. Nincs mitől félnem.”
 • 6. legal 2008. április 22. 18:11
  „Kedves Boka! Továbbá t. Botka!
  Ez nem műbalhé. Személyem (tapasztalatom) a bizonyíték arra, hogy miként megszenvedtem az észlelhető figyelésüket a szocializmusban ezért, meg azért, megmaradt személyeknek és új embereiknek ma is éppúgy gíanús vagyok bizonyos magánutam, nem a rendszer szervezett keretei között végzett tevékenységem és életvitelem miatt. Előfordul Önökkel különösen sátoros ünnepeket, vagy nagy események és látogatók érkezését megelőzően, hogy cellahelyzet vizsgálaton esik át mobil telefonjuk? Mintha bűnöző lennék. 1983 óta ez így működik személyemet illetően. Azt hiszik (hitték akkoriban is) hogy az államra nézve veszélyes elem vagyok. Aki nem részese ezen eljárásnak, nem is tudja, milyen pressziót jelent ez teljesen igaztalanul.”
 • 5. dorevi 2008. április 22. 17:28
  „E tekintetben fókuszáljunk Szegedre!

  MIntegy 10 év és a torony alatt, a folyosón 1 millkóért keltek a szavazatok, amikor vizimű privizése volt napirend. Jóllehet ezt még a polgármester sem tudta követni.

  Ne hagyjuk megtévedni, vesztegetni képviselőinket, hiszen bárki elcsábulhat.

  Bocsi ha azt mondom, ez nem a demokrácia része.”
 • 4. radenkó 2008. április 22. 16:40
  „Demokrácia végét jelenti az ami ma Magyarországon történik.
  Az én meglátásom igazi forradalom véget tudna vetni annak ami ma történik. Megszűnne a politikai alapon történő lopás harácsolás
  hiszen már nincs igazán tisztességes politikusunk csak annak látszatnak akár hova nyúlunk mindenhol szarva van.”
 • 3. boka 2008. április 22. 16:23
  „Ez tényleg műbalhé! A Fidesz azt szeretné bizonyítani, hogy a hálózat még most is működik. Ami egyrészt igaz, másrészt a "narancsvonal" jobban működik, mint vörös. Elfelejtettük Kövér László nevét, meg a Fidesz házi titkosszolgálatát?”
 • 2. kertesz 2008. április 22. 15:32
  „Mitől félnek ezek a képviselők? Talán attól, hogy fény derül üzelmeikre? Egy normális demokráciában természetes, hogy megfigyelik őket, azonban vadkeleti demokráciákban ez csak eszköz az ellenség megsemisítésére.”
 • 1. ejha 2008. április 22. 14:45
  „De szép ez az Árpádsávos zászló + turulmadár!!!

  Aki ilyen pólót visel az fasiszta???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromdimenziós mozi Szegeden

Szeged - Szegeden lesz az ország második 3D-s mozija. A Belvárosi mozi Zsigmond Vilmos termét nyáron… Tovább olvasom