Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Nagy trauma a várakozás

Legalább ötven beteg várakozott, hogy bejusson tegnap délben a traumatológiai és ortopédiai rendelésre a szegedi új klinikán. Volt, aki már reggel hétre érkezett, mégsem végzett délután egy óráig. A kezelőorvosok többségét a rendelési idő alatt műteni hívták.
Zsúfolt folyosón várakoznak a betegek a traumatológián Fotó: Schmidt Andrea
– A berendelési időpont? Mese habbal – mondta a középkorú asszony, aki 90 éves édesanyját hozta be a traumatológiára, mert az idős asszony elesett az otthonában.

„Hajjaj!"

– Fél kilencre kellett jönnünk, de még most is itt várakozunk. Anyukám szívbeteg, már rosszullétre is panaszkodott – mondta. Egy orvos lépett ki a vizsgálóból, akinek odaszólt a 90 éves néni: úgy érzi, kezd felmenni a vérnyomása. – Hajjaj! – felelt az orvos és már indult is tovább. Műteni hívták.

A nyugdíjas Csányi Csabáné Tiszaszigetről jött. – Pár hónapja bevertem a könyökömet egy vascsőbe. Most újra fáj, ezért jöttem. Hétre értem ide, a kartonozóban első voltam. Az ortopédián kezdtem, ahonnan a röntgenbe küldtek. A kiértékelésre két órán át vártam, most meg arra, hogy ismét beszólítsanak az ortopédiára, ahova már egy órája beadtam a röntgenképet – meséli.

Egyedül

A mellette ülő nőt még fél egykor sem szólították, pedig ő is több órája várt. – Reggel idetelefonáltam, jöhetek-e. Azt mondták, csak nyugodtan. Eddig még a kartonomat sem vették el. Legalább kijönne a nővér, hogy elmondhassam a véleményemet – mondta.

A nővér az egyik orvos visszatérte után csakugyan kijött és a soron következő betegek nevét mondta, jó hangosan, hogy a távolabbi váróban is hallják. Egy hölgy megszólította: csípőműtétre váró rokonával már több mint két órája szobroznak a váróteremben. – Majd a doktor úrral megbeszéli mi a gondja, mindenki sorra fog kerülni. Én is egyedül vagyok és a doktor úr is egyszerre két vizsgálóban rendel. Eddig 78-an voltak a mai napon – érkezett a válasz.

– Nem jövök vissza többet – mondta türelme végső határához érve Csányi Csabáné. Ekkor azonban feltűnt kezelőorvosa, s a nyugdíjas asszony szemében ismét felcsillant a remény. Nem sokkal ezután tényleg behívták. – Ínhüvelygyulladásom van, amire gyógyszert írtak fel. Megkérdeztem, miért kellett ennyit várni: mind a négy orvost, aki ma rendelt, felhívták műteni. Sajnálom szegényeket, de mégsem állapot, ami itt van. Sok a beteg, kevés az orvos – mondta.

Bogarász

A várótermi füstölgés csak fokozódott, amikor mentősök jelentek meg egy-egy újabb beteggel, akiket persze egyből a vizsgálókba toltak. – Először őket vizsgálják, majd az osztályokról lehozottakat. Utoljára maradunk mi, pedig ma ambuláns rendelés van – mondták többen bosszankodva.

– Nagy a teher az orvosokon – mondta Hegedűs Lajos, aki varratszedésre jött, de végül röntgenre is elküldték. A férfi kezelőorvosát, amíg ő a röntgenre várakozott, műteni hívták. – Miután visszabicegtem, az a hír fogadott, hogy az orvosom csak egy óra múlva jön vissza. Azóta már több mint másfél óra telt el – mondta, miközben fájós lábát egy járókereten pihentette.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kérdések a csatornázásról

A szegedi csatornaberuházással kapcsolatos szerződések nyilvánosságra hozatalát kéri Botka Lászlótól… Tovább olvasom