Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Nagy Zsolt: Meg kellene tudni bocsátani, de nem mindig lehet

Játszik filmben és színpadon, külföldön is kipróbálta magát, de itthon szeretne dolgozni Nagy Zsolt színművész, aki jelenleg a Vígszínház vendégművésze. Nem hisz a rangsorokban, de vallja: a nézők megbecsüléséért, elismeréséért minden nap keményen meg kell dolgozni.
– Legutóbb egy 1956-ot feldolgozó történetben játszott, a Kolorádó Kidet most mutatják be a hazai mozik. Mennyire eltérő a filmbeli karakter sorsa attól, amit 1956-ról tanult, olvasott?

– Ez az a része a történelemnek, amiről a történelemkönyvek nem beszélnek sokat. A történészek kutatják ezeknek az embereknek a sorsát, és még ma is élnek olyanok, akik tanúi voltak ezeknek a napoknak, akik mesélnek még olyan figurákról, akikről ez a film szól, de a történelem nem tartja fontosnak a Kreuzer Bélákat megemlíteni. Ők úgy szerepelnek a könyvekben, mint „tömeg", vagy mint „lelkes fiatalok". Nem szívesen beszélnek arról, hogy bűnözők is voltak azok között, akik 56-ban védték ezt az országot.

– A családjuk őriz 56-os történeteket?

– Az apám mesélt erről. Egy szabolcsi kis faluban született, nyolc kilométerre az ukrán, akkor még szovjet határtól. Hatéves gyerekként élte meg a forradalmat. Bejöttek az orosz tankok az iskolaudvarra, és a nagy lánctalpas szörnyek feldúlták a játszóterüket, ami nekik a gyerekkort, a biztonságot, a gondtalanságot jelentette. A tankok összetaposták a játékokat, felborították a mérleghintát, mindent tönkretettek. Amikor erről mesélt, arra gondoltam: neki ezt gyerekként

A történelem nem tartja fontosnak a Kreuzer Bélákat megemlíteni
A történelem nem tartja fontosnak a Kreuzer Bélákat megemlíteni.


kellett végignéznie. Mély nyomot hagyott benne. És ha benne ez mély nyomot hagyott, akkor mindenki el tudja képzelni, milyen nyomot hagy az, amikor éjszaka ballonkabátos emberek mennek be egy lakásba, és azt mondják, hogy a férjedet vagy a gyerekedet elviszem. Vagy hogy nem utazhatsz külföldre, mert nem engedik. Vagy hogy szétszakítják a családodat, hogy internálnak. 1956 miatt mindenkiben sebek maradtak, a forradalom mindenki életében meghatározó volt. Egy barátom mesélte, a feleségének 56 után kivándoroltak a szülei Svédországba. Csak az egyik gyereket vihették magukkal, a bátyját választották. Őt, háromévesen itthon hagyták. És a mai napig nem tudja ezt a helyzetet megbeszélni a szüleivel, hogy mért őt hagyták ott, mért nem a testvérét. A szülőnek is igaza van: menteni akarta, ami menthető. A kislány két év múlva utánuk mehetett, de azt a két évet nem tudja feldolgozni. Meg kellene tudni bocsátani, de nem mindig lehet.

– Szobaszínházi előadásokkal járja az országot krétakörös színésztársaival, játszik a Vígszínházban, szerepel filmekben. Színpadi vagy filmszínésznek tartja magát?

Egy barátom mesélte, a feleségének 56 után kivándoroltak a szülei Svédországba. Csak az egyik gyereket vihették magukkal, a bátyját választották.
Egy barátom mesélte, a feleségének 56 után kivándoroltak a szülei Svédországba. Csak az egyik gyereket vihették magukkal, a bátyját választották.

– Magyarországon nincsenek filmszínészek. Nem lehet megélni belőle. Színészek vannak, akik vállalnak film- és színpadi szerepet is. Filmben teljesen más játszani, mint színházban. A színpadon sokkal finomabban kell játszani, felnagyítva a gesztusokat. Hangosabban beszélsz, valahogy idegenebb vagy önmagad számára. A filmben viszont nagyon közel vagy önmagadhoz. A kamera közel tud vinni a nézőkhöz. Persze, azt is meg kell szokni, hogy mindig ott van egy kamera, egy szem.

– Nincs társulata, a Vígszínház vendégművésze. Nem zavarja a sehová sem tartozás?

Névjegy

Nagy Zsolt 1976-ban született. Érettségi után két évig a békéscsabai Jókai Színházban játszott. Kerényi Imre osztályában végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskola színész szakán,
2000-ben a Krétakörhöz szerződött, ma szabadúszó.

Fontosabb szerepei: Fiú (Jó estét nyár, jó estét szerelem, r. Kerényi Miklós Gábor); (Baal, r. Schilling Árpád); Philippe, Napóleon (Hóhérok hava, r. Ascher Tamás). Filmek: Nexxt (r. Schilling Árpád); Citromfej (r. Bodó Viktor); La vie Nouvelle (Új élet, r. Philippe Grandrieaux); Kontroll (r. Antal Nimród); Szezon (r. Török Ferenc); Határontúl (r. Schilling Árpád), Kolorádó Kid (r.: Vágvölgyi B. András). Díjai: Népszabadság Üstökös Díj (2000), A legjobb 30 év alatti színész díja (POSZT, 2001).

– Most már nagyon várom, hogy legyen egy társulat, ahová tartozom. Tíz évig dolgoztam a Krétakörben, olyat szeretnék, mint az a csapat volt. Nagyon hiányzik. A Vígszínházba is hívtak, de még gondolkozom ezen. Szívesen játszanék vidéken is, Szegeden, Pécsen, bárhol, ahová hívnak. Most csak a fővárosban dolgozom.

– Kezdő színészként már játszott vidéken: a békéscsabai Jókai színház tagja volt.

– Igen. Akkor még kapaszkodtam felfelé.

– És felért már a csúcsra?

– Nem, de nem is hiszek a rangsorokban. Respektálnak a munkám miatt, de minden nap meg kell dolgozni azért, hogy a nézők becsüljenek és tiszteljenek a színházban. Nincs olyan, hogy üres egy előadás. Minden nap kell, hogy az embernek legyen egy terv a fejében, amikor felmegy a színpadra. A film az pedig olyan, amilyen. Azon utólag már nem lehet változtatni.

– A társulatban Önnek a színészek vagy a rendező a fontos?

– Elválaszthatatlan. Mindig kell egy csapatkapitány, anélkül nem működik semmi.

– Láthatta már sörreklámban is a közönség. Van olyat termék, amihez nem szívesen adná a nevét, az arcát?

– Eddig három reklámfilmben szerepeltem. Nem mindent vállalok el, nekem nagyon fontos a történet, hogy miről szól, ahogyan az is, hogy ki készíti. De a reklámszereplés pusztán pénz. Ha éppen be vagyok szorítva a sarokban, és ki kell fizetnem egy halom pénzt mondjuk az adóhivatalnak, akkor nem gondolkodom ezen túl sokat, mert van három gyerekem, és nem akarom, hogy lefoglalják a kocsimat vagy a házamat.

– Címszerepet játszik az Othellóban, a Vígszínházban nemsokára újra láthatja a közönség a darabot. Lehet még újat mondani ezzel a darabbal?

Respektálnak a munkám miatt, de minden nap meg kell dolgozni azért, hogy a nézők becsüljenek és tiszteljenek a színházban.
Respektálnak a munkám miatt, de minden nap meg kell dolgozni azért, hogy a nézők becsüljenek és tiszteljenek a színházban.

– Év végén játsszuk újra az Othellót, a díszlet most utazik hazafelé a tengeren, Koreában mutattuk be legutóbb. Nem, nem lehet újat mondani, nincsenek új formák, minden történetet már elmeséltünk. A szeretet, a szerelem, a hazugság, az árulás, a hűség, az igazság, a jóság – ezek az alaptörténeteink vannak, amiket kevergetünk. Miért játsszuk újra meg újra Shakespeare darabjait? Mert nagyon jók. Mert Shakespeare nagy mester. Régen nem szerettem a Hamletet, mert nem értettem. Most, hogy benne vagyok ebben az előadásban, teljesen másként viszonyulok hozzá: megértettem, hogy miről szól. Goethe írta azt Hamletről: olyan, mint egy tölgyfa, amit egy kicsi cserépbe beleültettek, és szétfeszítette a cserepet, mert nem bírta tovább. Keats pedig azt mondta Shakespeare-ről, hogy az anyját elárulná egy poénért. Nem csak a személyisége, a darabjai is vitát váltanak ki.

– Akkor jó egy darab, ha megosztja a kritikusokat és a közönséget?

– Nem lehet mindenkinek tetszeni. Shakespeare azt mondta, hogy nincs jó vagy rossz, a gondolkodás teszi azzá. Nem lehet haragudni arra az emberre, aki azt gondolja, hogy a Kolorádó Kid rossz film. És nem is biztos, hogy meg kell változtatni a véleményét. Ez olyan, mint a gyerek. Lehet, hogy valakinek nem tetszik az én gyerekem, de ő az enyém, nekem ő a legokosabb, a legszebb, a legaranyosabb.

Marozsán Erika, Gryllus Dorka külföldön elismert, foglalkoztatott színészek. Ön nem próbálkozott külföldön?

– De. Játszottam francia filmben is. De számomra ez nem annyira fontos. Nagyon sok jó ember van itthon, Magyarországon. Tele vagyok munkával, ha pedig nem dolgozom, akkor rendszerezem azt a tudást, amit eddig megszereztem. Nem gondolom azt, hogy a külföldi karrier többet ér mint a magyar. Nem gondolom azt, hogy azért, mert egy színész a piros szőnyegen járkál Hollywoodban vagy Cannes-ban, akkor az a film többet ér, mint az, mit Budapesten, az Uránia moziban mutatnak be. Persze mindenképpen más, ha kint sztár vagy, ha több százezer ember látja a filmjeidet és több millió dolláros gázsid van. De számomra

Régen nem szerettem a Hamletet, mert nem értettem.
Régen nem szerettem a Hamletet, mert nem értettem.

az a fontos, hogy a munka, amit csinálok, boldoggá tesz-e. Nemrég dolgoztam Angliában, de a nyelv miatt voltak nehézségeim. Nagyon jól ismerem a magyar nyelvet, tudok vele bánni, tudok így is meg úgy is beszélni, ismerem szlenget és a stílusok közötti különbséget, és ezt élvezem. A magyar nyelv szórakoztat. Valamilyen szinten beszélek angolul, de nagyon sok időt kellene eltölteni ott, hogy megtanuljam úgy, ahogy a magyart tudom. És igazából nem akarok az az ember lenni, akit az anakonda a második percben felfal. Lehet, hogy kapnék egy szerepért 25 millió forintot, de egy évben négy hetet dolgoznék, a többiben castingra járnék. Ez engem nem érdekel, én dolgozni akarok.

– Elhalmozzák szerepekkel. Az, ahol ma tart, tehetség vagy szerencse kérdése?

– Nagyon sok nálam tehetségesebb embert ismerek, aki nem annyira keresett, mint én, nem játszik annyit filmben és színpadon. Abban, hogy én ilyen szerepeket kaphatok, rengeteg ember munkája van. Nagyon szerencsésnek érzem magam.

Olvasóink írták

 • 5. kyodam 2010. november 01. 22:17
  „Zsóti!

  Ez az! AI! :D Sok sikert!”
 • 4. úgyistudod 2010. november 01. 09:30
  „Kimagaslóan tehetséges példánya a mai csökevényes színházi szakmának...és még emberileg is példaértékű... Remélem még sok mindenben élvezhetjük játékát. Hajrá!”
 • 3. mákosrétes 2010. november 01. 08:47
  „Sok itteni kommentelő elgondolkodhatna azon,amit mondott.

  Tisztelet és becsület néki!
  Sok sikert!”
 • 2. deszkás 2010. november 01. 08:44
  „A messziről jött ember esete.”
 • 1. joy 2010. november 01. 07:04
  „Csak annak lehet szerencséje, aki tud, és tesz is érte valamit!
  Sok sikert!
  Jó lenne Szegeden is látni valamilyen darabban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legyőztünk két rendőrkapitányságot és a közlekedési hatóságot is

A megye legjobb sajtó-csapata lettünk az MBB Segítők Közlekedési Versenyén. Részegen tántorogtunk és utánfutóval is tolattunk. Tovább olvasom