Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Nagyfeszültségű állomás ellen tiltakoznak Mórahalmon

Mórahalom - A Kölcsey utca 70 lakója egészségét és az ingatlanok értékét félti. A polgármester szerint a beruházás ártalmatlan, a Démász ígéri: még az utca is megszépül tőle.
No trafó! – ez a felirat olvasható azon a táblán, amellyel a mórahalmi Savanya László és több szomszédja tiltakozik az utcában zajló beruházás ellen. Lakóházaikkal szemben, a város szélén a Démász Zrt. épít alállomást, nagy teljesítményű, 120 kilovoltos elektromos vezetékekkel. Kevés a város rendelkezésre álló kapacitása, bővíteni kell, hogy ki tudják elégíteni a betelepülő vállalkozások energiaigényét.

A lakók azonban egészségkárosodástól tartanak, és attól, hogy ingatlanjaik értéke drasztikusan csökken. 70-en írták alá azt a petíciót, amelyet az önkormányzathoz és a Démászhoz is eljuttattak. Tegnap este lakossági fórumot tartottak.

– Előzetesen nem láthattuk a látványtervet, a hatástanulmányt, sokáig nem is tudtuk, mi épül itt. Nem akarjuk ezt a sugárzó, zümmögő vastelepet! – sorolta felindulva Savanya László, akinek vállalkozása, a Móra-Color 2005-ben elnyerte lapunk Presztízs díját. 160 méter hosszú utcájukban már most is 43 darab villanyoszlop áll.

Nem akarjuk a zümmögő, sugárzó vastelepet! - így demonstrál Savanya László. Fotó: Miskolczi Róbert
Nem akarjuk a zümmögő, sugárzó vastelepet! - így demonstrál Savanya László. Fotó: Miskolczi Róbert

Szomszédja, Tanács Istvánné arra panaszkodik: eladó házára talált vevője akkor állt el az üzlettől, amikor megtudta, mi épül a házzal szemben. A lakók azt követelik: állítsák le az építkezést. – Ha erre nincs már lehetőség, tárgyaljanak velünk az utca rendezéséről és a kártalanításunkról – mondta a vállalkozó, aki a 2007/86-os villamosenergia-törvényre hivatkozva állítja: jár nekik az az összeg, amennyivel kevesebbet ér a házuk, ha a szomszédban trafóállomás épül. Arra hivatkozik: a Baranya Megyei Bíróság áprilisban 103 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezte az E.ON Zrt.-t egy pécsi transzformátorállomás felépítése miatt. 36 lakó azért indított pert, mert ingatlanuk értéke 3–30 százalékkal csökkent a trafóberuházással összefüggésben.

– Legalább 10 éve szerepel a rendezési tervben ez a beruházás. Eddig senki sem tiltakozott ellene. Az elkészülő oszlop és a kezelőépület teljesen ártalmatlan, az egészségre veszélytelen lesz – fogalmazott Nógrádi Zoltán polgármester.

A Démász lapunknak elküldött közleményében azt írja: távlati terveikben a 70-es évek óta szerepel az 1,5 milliárdos építkezés, a konkrét megvalósítást 2007-ben indították el, a Homokhátság, de főleg a város új nagyfogyasztóinak ellátása érdekében. Az állomás megépülése után a jelenlegi utcakép jelentősen szebb lesz, eltűnik a sok-sok középfeszültségű oszlop és kapcsolókészülék – ezért az áramszolgáltató szerint az ingatlanok értéke nem csökken.

Újszegedi példa

Aláírásokat gyűjtenek Szegeden, mert a Démász Zrt. a magasfeszültségű távvezeték újszegedi szakaszán a jelenlegi 22 kilovoltról 120 kilovoltra emeli a feszültséget. Az ott lakók egészségkárosodástól és ingatlanaik értékének csökkenésétől tartanak – írtuk tavaly áprilisban. Az ügy azóta megjárta a városházát – a városüzemeltetési bizottság ülésén ingerülten kiabáltak a lakók –, s még mindig a hatósági eljárások folyamatában van.

Olvasóink írták

 • 3. gabi117 2009. szeptember 11. 19:52
  „Azért a pécsi eset kicsit más. Ott szabálytalanságok tömkelege volt, ha valaki ismeri az ügyet és a bírósági döntést, ezt tudnia kell.
  Különben ebben, mármint a tiltakozásban, nagyon jók vagyunk, mi magyarok. Mennyivel egyszerűbb rombolni, mint építkezni? Ha a fejlődést mindig mindenki meggátolta volna, akkor még most is mezítláb rohangálnánk egy husánggal a vadállatok (esetleg a mamutok, ha nem haltak volna ki) után.”
 • 2. illés 2009. szeptember 11. 17:00
  „Senki sem szeretne a közvetlen szomszédságába egy ilyen nagyfeszültségű állomást. Mórahalmon még sok ritkánlakott terület van a városhoz közel, miért nem ott építik, miért viszik be az utcák közé?”
 • 1. baja2005 2009. szeptember 11. 13:26
  „Semmi gond.
  Aki tiltakozik, az nem kap áramot, mert nem akarja.
  Azért szerintem a mobiltelefonját szorongatja a fejéhez a hülyéje :-)
  Ennyi !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyászati eszközöket kínált a csaló Szegeden

Gyógyászati eszközöket kínálva csalt ki idős emberektől pénzt egy ismeretlen Szegeden. Tovább olvasom