Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

Nagyhalak a szegedi börzén

Szeged - Mezei gyűjtőkből lesznek a profi kereskedők. Erre is találtunk jó néhány példát szombaton a nemzetközi bélyeg- és képeslapbörzén – mi gyűjtőket gyűjtöttünk.
Majdnem háromszázan vadásztak a 15. szegedi nemzetközi bélyeg- és képeslapbörze 52 asztalának kínálatából szombaton. A közös szenvedély láthatóan szoros kapcsolatokat kovácsol. A jelenlévők a rátalálásban, a kötelező alkunál és egymás sportszerű meggyőzésében segítették egymást. Azt is megtudtuk, hogy egy régi képeslapok iránt fogékony menyjelöltre akár 3000 forintot is hajlandó áldozni a leendő após, ha két, a lány szülővárosát ábrázoló lapra lel.

Az is bebizonyosodott: a gyűjtők többnyire nyugdíjas férfiak – fiatalok, nők ritkán esnek áldozatul ilyen fertőzésnek. Róka Kálmánné a kivételt erősíti; a csanyteleki születésű asszonynak a különleges kivitelű képeslapok, szentképek és miniképek a kedvencei. Ritka kincseket is őriz Gödöllő melletti otthonában: fémre, fára karcolt, sőt hajszálból kirakott képeslapokat. Férje az érmek megszállottja, amikor a két kollekció kinőtte a lakásukat, boltot nyitottak belőle Pesten.

Az érdeklődők 52 asztal kínálatából válogathattak szombaton. Fotók: Karnok Csaba
Az érdeklődők 52 asztal kínálatából válogathattak szombaton.
Fotó: Karnok Csaba

Sinkó Attila 20 év bélyeggyűjtés után 5 éve nyitott bélyeggalériát a fővárosban, először vett részt a szegedi cserenapon. Be is biztosította magát: előre egyeztetett néhány találkát reménybeli ügyfeleivel. A fiatalember elárulta, leszálló ágban adta a fejét kereskedésre. Míg a képeslap és az érme jó befektetésnek számít, a bélyeg annál kevésbé. A hetvenes években 100 bélyegkereskedés élt meg Pesten, ma 5 működik, 400 ezer bejegyzett gyűjtőből mára alig 4000 maradt.

Aukciós ház gazdájára is bukkantunk: Hodobay Andor is először járt Szegeden. Negyedévente 4500 bélyeg és papírrégiség cserél nála gazdát. A mostani kínálat magas árai miatt nem árverésre vásárolt, hanem saját gyűjteményét gazdagította. Illetékbélyegekre, egy útlevélre és egy szakszervezeti tagsági igazolványra csapott le.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsú és centenárium

Szeged - Búcsúját, centenáriumát és befejeződött renoválását ünnepelte a hétvégén az újszegedi Szent… Tovább olvasom