Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Nagyító alatt a gyógyító intézmények

Szeged - Felkerült az Egészségbiztosítási Felügyelet honlapjára (www.ebf.hu) az az úgynevezett indikátorrendszer, amiből a betegek megtudhatják, milyen ellátásra számíthatnak egy adott egészségügyi intézményben. A rengeteg adat között azonban könnyű eltévedni – pláne, hogy egy részük elavult.
A választott kórházban szokásos várakozási időről, az intézmény kihasználtságáról és betegbiztonsági mutatóiról, a betegjogi helyzetről, a minőségirányítási rendszeréről és kényelmi szolgáltatásairól, de még dolgozói elégedettségről, munkakörülményeiről is képet kaphat az érdeklődő az Egészségbiztosítási Felügyelet honlapján. A www.ebf.hu címre kattintva több mint 160 kérdést, illetve választ böngészhet át a páciens, így összehasonlíthatja a kórházakat, mielőtt valamelyikbe befekszik.

A legérdekesebb megyei mutatók közt mazsolázva kiderült: a vásárhelyi – és az összes többi – kórház alapadatainak nagy része 2006-os információkat tartalmaz. Ebből azonban – mivel a „reform" miatt sok dolgozótól megváltak – nem tudható meg, hogy jelenleg például hány orvos, szakdolgozó jut egy-egy betegre, vagyis hogy mennyire leterheltek az ott dolgozók. Ugyancsak tavaly előtti adatokat tartalmaz az intézményi kihasználtságot boncolgató kérdéssor. Megtudható viszont, hogy bár nincs ügyfélhívó rendszer, de időpontra érkezik szinte mindenki, várólistát vezetnek az interneten, amit három naponta frissítenek. Ingyenes a parkolás, a büfé napi 10 órán át tart nyitva, és teljesen akadálymentesített az intézmény. A weblap szerint csak a gyerekosztályon aludhatnak hozzátartozók, de nekik nem kell fizetniük ezért. Ellenben a fekvő betegeknek vinniük kell evőeszközt.


A szentesi kórház szakrendeléseinek 70-90 százalékában adnak előjegyzést, de az csak napszakra, nem órára vagy percre szól. Az is látható a honlapról, hogy bár előírásszerűen vezetik a várólistákat, de csak hetente frissítik. Megtudható, hogy a műtőben nincs megfelelő speciális klíma, a panaszokat átlagosan húsz nap alatt vizsgálják ki, és tavaly 16 ilyen ügy került terítékre. Működik viszont bankautomata a kórházban, a gyerekosztályon itt is ingyen aludhat a kísérő anyuka. A megadott adatok alapján az is látható, hogy még sosem mérték föl a dolgozók munkahelyi elégedettségét.

A makói kórházban a szakrendelések több mint 90 százaléka előjegyzés alapján működik, a betegek percre pontos időpontot kapnak. Jó arányban – 30 és 50 százalék között – érhetők el a szakrendelések délután 4 óra után is. A honlapról kiderül, hogy steril klíma működik az intézmény sebészeti és nőgyógyászati műtőiben, s itt minden hozzátartozónak tudnak szállást biztosítani, éjszakánként háromezer forintért. A betegek akár internetezhetnek is, ugyanis a kórtermekben és a közös helyiségekben is elérhető a világháló.

A szegedi klinikai központ adataiból többek közt az látszik: minden vizsgálatot és halasztható műtétet várólista alapján végeznek. E lista elérhető a neten, háromnaponta frissítik. Adott a lehetőség a hozzátartozók elhelyezésére, napi 1260 plusz áfáért, illetve az étkezés nagyjából 850-900 forintos áráért. Meglepő lehet, de a honlap szerint a klinikákon evőeszközt és tisztálkodószert is biztosítanak a betegeknek, akik azonban csak a rehabilitációs részlegen internetezhetnek. A megfáradt klinikai munkatársak gyógytornára vagy kondizni járhatnak, a dolgozók sportolását anyagilag is támogatja az intézmény – olvastuk az Egészségbiztosítási Felügyelet honlapján.

Olvasóink írták

  • 1. joy 2008. április 03. 09:34
    „Nekem a Traumatológiára óra-perc időpontom volt.
    Csak értelmetlenül, mert sz.rtak rá, több, mint 2 órát kellett várakoznom, míg behívtak -még az érkezési-bejelentkezési sorrendhez sem volt semmi köze a dolognak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó múzeumi este Vasarely-vel

Szeged - Aki eddig nem látta a Móra Ferenc Múzeumban látható Vasarely-kiállítást, egy újabb… Tovább olvasom