Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Nagyobb liget, széles úttal

Fásítanak egy szomszédos, kopár területet, cserébe épülhet út az újszegedi Kállay ligetben. Elvi hozzájárulását adta az erdészeti hatóság ahhoz, hogy a területen keresztül utat vezessenek – igaz, csak második nekifutásra. Az út két tervezett lakópark megközelítését könnyítheti meg – mindkét telek vevőre vár.
Most még téli álomba merült a Kállay liget. Fotó: Gyenes Kálmán
Évek óta eladó a városi kertészet Újszegeden, amelynek eredetileg a Thököly utca felől nyílik a bejárata. A helyén tervezett lakópark feltárását azonban a közlekedési hatóság ebből az irányból nem engedélyezi. Ezért tűnt célszerűnek a város számára, hogy gyűjtőutat vezessen a Derkovits fasor folytatásában a kertészet felé. Ehhez azonban fákat kell kivágni a ligetben, amely hivatalosan erdőterület. Az építkezésre végül a szakhatóság engedélyt adott, a feltétel azonban az volt, hogy kibővítsék, rendbe tegyék a ligetet. A város ezt vállalta, ehhez a legutóbbi közgyűlés biztosította a szükséges területet.

Az egyszerű képletet számos apróság bonyolítja. Először is a csatornázás ügye. Az említett út ugyanis részben a csatornaépítés után kötelezően létesítendő szervizút, elsőként tehát a csatornázók jelentek meg az erdőben. A fákat féltő környékbeliek haragja rájuk csapott le: tavaly nyáron a tüntetőknek rövid időre sikerült megakadályozniuk, hogy elinduljanak a munkagépek. Végül azonban megépítették az erdészeti hatóság engedélye nélkül a szennyvízelvezető csöveket, ezért büntetést szabtak ki a csatornázókra.

Ezután kezdődött meg a csatorna és az út engedélyeztetése. Az erdészeti hatóság úgy vélte: a liget ne sérüljön. Erre a város a másodfokhoz fordult, a szaktárca pedig új eljárásra kötelezte a kecskeméti erdészeket. Egyben – úgymond – szempontokat adott az elsőfokú hatóságnak a helyes döntés meghozatalához. Eszerint faültetéssel ki kell bővíteni a ligetet, akkor lehet rajta keresztül utat építeni.

Az ügyet befolyásoló másik tényező a szomszédos egyetemi telek ügye. A tanárképző főiskola technika tanszékének 9 hektáros gyümölcsösét az egyetem el akarja adni. Az ott tervezett lakóházakat azonban igazából csak a liget felől lehet megközelíteni.

Értékek

Kétszáz éves szürkenyárak sarjai állnak a Kállay ligetben, még a XIX. század végén ültették az első példányokat a területre. Kállay Albert egyébként Szeged városának főispánja volt, s többek között az árvíz utáni fásításért felelt, majd a város tiszteletéül díszpolgárává is választotta. A ligetben az első nagy kár 1918-ban a szerb megszállás alatt esett, akkor több száz fát vágtak ki. 

A város egyébként még 2002-ben lakóövezetté nyilvánította a Kállay liget melletti volt kertészet 12 hektáros területét. A Derkovits fasor meghosszabbított vonala éppen a ligeten vezet keresztül, ezért – úgy számoltak akkor – 26 fa áldozatul esik majd a 6,5 méter széles út megépítésének, viszont a parkot déli irányba háromezer négyzetméterrel bővítették volna. A tiltakozások nyomán az utat később más nyomvonalra tervezték, így kevesebb fát kellene kivágni. A környékbelieknek és az őket támogató civil szervezeteknek azonban ez is sok volt.

A harmadik érdekessége az ügynek, hogy terület önkormányzati képviselője sokszorosan érintett. Molnár Gyula a szomszédos telket birtokló tanárképző főiskola biológia tanszékén oktat, ismert és elismert környezetvédő, továbbá a kormányoldal egyik képviselője a közgyűlésben. Az ügy végére végül a polgármester tett pontot. Molnár Gyulával tárgyalt, majd bejelentette: a ligetet kibővítik, felújítják. Erről az indítványt a képviselő terjesztette a közgyűlés elé, azt még tavaly szeptemberben fogadta el a testület. A bővítéshez szükséges területet részben az egyetem adta át a városnak – jelképes százezer forintért. A hatóság elvi hozzájárulásának birtokában az útépítés és a liget bővítése hamarosan elkezdődhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi közgyűlési frakciók vezetői 2005-ről és 2006-ról

A szegedi közgyűlés kormánypárti képviselői folytatást, az ellenzékiek viszont változást várnak… Tovább olvasom