Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Nagyobb rugalmasságot kérnek a szülésnél a klinikától: közel háromezer szülő írta alá az online petíciót

Szeged - Online petíciót írtak szülők a szegedi nőgyógyászati klinikának, amelyben az intézmény anya- és bababarátabbá tételét kérik tíz pontban. Ebben elsősorban a szülés körülményeinek rugalmasabbá alakításáról van szó. Közel 2600 aláírás már összegyűlt, ezeket hamarosan eljuttatják a klinika vezetéséhez.
Mint arról tavasszal már beszámoltunk, családbaráttá teszik a szülészeteket országszerte, aminek kapcsán az intézmények tízmilliárd forintos keretösszegre pályázhattak.

A Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája is pályázott felújítási összegre, és készítettek egy listát is, mire lenne a legnagyobb szükség az 1929-ben épült ház komfortosabbá tétele kapcsán. Németh Gábor tanszékvezető professzor lapunknak áprilisban a tervekkel kapcsolatosan elmondta, a mostani szülőhelyiségek helyett egyágyas, családi szülőszobákat lenne jó létrehozni, ahol a rokonok számára is rendelkezésre állna szociális helyiség. Célszerű lenne lecserélni a szülőágyakat is kevésbé kórházi jellegű darabokra, és nagy szükség lenne a jelenleginél korszerűbb eszközökre. A tervezetükben továbbá szerepel az is, hogy 1-2 ágyas, külön fürdőszobás kórtermeket alakítsanak ki az intézményben.

Mindezek benyújtott tervek voltak csak, fél éve még azt sem lehetett tudni, az országos keretösszegből mennyit használhat fel a szegedi klinika. Ehhez a tervezethez azonban nemrégiben leendő és jelenlegi szülők újabb pontokat tettek hozzá, s ezt egy online petíció formájában mostanra közel 2600-an írták alá. Ezek elsősorban a szülés körülményeinek javítását célozzák, és többségük nem is pénzbe, inkább csak szemléletváltásba kerülne. 

Az aláírók többek között azt kérik, hogy a vajúdó anya ehessen, ihasson és szabadon mozoghasson, kitolás alatt is szabadon választhasson pozíciót, a szülés után a baba egy órát ott maradhasson édesanyjára fektetve, császármetszésnél is jelen lehessen a választott kísérő, dúlát is lehessen vinni a szülőszobába, az édesanya beleegyezése nélkül a babák ne kaphassanak tápszert, és minden vizsgálatuknál jelen lehessen valamelyik szülő.
A petíció szövegét és az aláírásokat a szervezők hamarosan eljuttatják Németh Gábor klinikavezetőnek és Orvos Hajnalkának, az újszülött osztály vezetőjének. Szerettük volna megtudni, mit szólnak ehhez a kezdeményezéshez, a tanszékvezető professzor azonban ez ügyben nem kívánt nyilatkozni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝OLVASÓI mozi játék˝ elnevezésű nyereményjáték részvételi- és játékszabályzata

,,OLVASÓI mozi játék" elnevezésű nyereményjáték részvételi- és játékszabályzata. 2018. november 23.… Tovább olvasom