Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Nagyobb úr a főtéren a megszokás, mint a KRESZ

Szeged - „Egész nap dudálnak és anyáznak" egy taxis szerint a Széchenyi tér és Kiss Ernő utca kereszteződésében az autósok. Az Anna-kút felújítása miatt megváltozott az elsőbbségadás rendje – ám a többség megszokásból közlekedik. Egyesek fekvőrendőrt, mások sebességkorlátozást követelnek.
– Tábla van, te f...sz! – kiabálta ezüstszínű kocsijából tegnap délelőtt a szegedi Széchenyi tér és Kiss Ernő utca kereszteződésében egy férfi, mikor egy másik autós nem adta meg neki az elsőbbséget.

Bizony, tábla van – az Anna-kúti csomópont felújításának kezdete óta: a buszok, villamospótlók elterelése miatt megváltozott a forgalmi helyzet. Nem a Széchenyi téren közlekedőknek, hanem a Kiss Ernő utcából kanyarodóknak van elsőbbségük. Hiába jelzi ezt tábla, sőt sárga útburkolati jel, a legtöbben lassítás nélkül közelítenek.

Így tesz tíz autósból átlagban hét. Még egy rendőrautó vezetője sem mert élni elsőbbségével, megadóan várta, hogy két autó is elmenjen előtte. Olykor kisebb dugók alakultak ki a kereszteződésben, ilyenkor felharsantak a kocsikürtök.

A megváltozott forgalmi rend megzavarta a vezetőket. Fotó: Segesvári Csaba
A megváltozott forgalmi rend megzavarta a vezetőket.
Fotó: Segesvári Csaba

– Egész nap dudálnak, anyáznak itt, hihetetlen! Most látszik, mennyire megszokásból vezetnek az emberek – kommentált a Szeged étterem előtti drosztból Hódi Tibor taxis. Figyeltük: szinte kizárólag a tanulóvezetőknél igaz: a KRESZ nagyobb úr, mint a megszokás.

Csak egy gépjárművezető-oktató erélyes intésére mert elindulni például az utcából egy suzukis, másokat az átkelésükkel besegítő gyalogosok bátorítottak. A buszoknak, villamospótlóknak mindig küzdeniük kell, hogy kijussanak a kis utcából, dudálnak is – legtöbbször hiába.

30 ezer a bírság

A rendőrségre nem érkezett bejelentés ebben a kereszteződésben történt balesetről a felújítás kezdete óta – tudtuk meg Pál János alezredestől, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől. Rákérdeztünk, mennyit ér a táblát figyelmen kívül hagyó szabálysértés: közigazgatási eljárás keretében 30 ezer forint pénzbírsággal sújtják a vétkest.

– A lezárás utáni első napok tanulsága alapján döntöttünk: megfordítjuk az elsőbbségadás rendjét. Legalább nincs gyorshajtás a téren, az új helyzetben mindenki lassabban megy. Tapasztalataink szerint különösebb fennakadás nem történt – fogalmazott lapunknak Csamangó Attila, a szegedi önkormányzat fejlesztési irodájának referense.

Említettük neki: a tér felől a Kiss Ernő utca elején és közepén is megtalálható „mindkét irányból behajtani tilos" (kivéve: tömegközlekedés) táblát az autósok 90 százaléka figyelmen kívül hagyja.
– A Tisza Lajos körút felől engedélyeztük a bejövő forgalmat, a Széchenyi térről azonban valóban nem lehetne behajtani a Kiss Ernő utcába, helyette a Károlyi utcát ajánlom – mondta a referens.

Ideiglenes fekvőrendőr?

Majoros Gabriella gépjárművezető-oktató naponta többször is feltűnik itt tanítványaival. – Jelezni kellene, hogy a forgalmi helyzet megváltozott, az embereknek pedig tudniuk illene, hogy ha az útburkolati jeleket sárgával festik fel, az módosítást jelent. S ha egy KRESZ-táblát letakartak, az nincs érvényben. Így tettek a Madách utcai stoptáblával, mégis mindenki megáll előtte – hoz példát. Szerinte a Széchenyi téren ideiglenes fekvőrendőr vagy sebességkorlátozás lenne a megoldás.

Olvasóink írták

 • 6. mani 2008. augusztus 10. 19:24
  „Igen figyelembe kell venni atáblát,de az esti szórakozások után hazafelé az ifjúság erőfitogtatásból csak úgy kihúzza a földből a táblát!Igaz parkolót jelző tábla de mégis,22.53-kor 5 fős kis csoport köztük lányok is mámoros hangulatban azután hozzá támasztják a villanyoszlophoz.Azóta ott fekszik a füben a fémbegyüjtőkre várva...a ´diófa környékén”
 • 5. mgabca 2008. augusztus 10. 15:35
  „A tábla valóban felülbírálja az útburkolati jelet, de a STOP tábla ha le van takarva, akkor nincsen érvényben.
  Képzelje, mi lenne télen, hóban, vagy sáros útburkolaton, Leszerelt tábla mellett ki állna meg??
  Amúgy pedig a megváltozott forgalmi rend azt jelenti hogy a Vidra utcán meg ki van rakva az elsőbbségadás tábla. Éppen azért olyan az alakja hátulról, hogy azonnal felismerhető legyen!!!
  Amúgy én vagyok a cikkben említett oktató, tehát kérdezzenek bátran!!:-))”
 • 4. mnx 2008. augusztus 09. 23:54
  „Vagy aminek a taxisok is örülnenek!!!
  Mi lenne egy "fekvörendör-lannyal"???”
 • 3. mnx 2008. augusztus 09. 21:22
  „Nagyon jo cikk!!!
  A sebessegkorlatozas helyett probaljuk mar ki egy "fekvörendörrel"!!!”
 • 2. web 2008. augusztus 09. 19:48
  „Az az igazság ehhez nem nagyon lehet hozzászólni, de a kreszt megtanulni viszont igen.Csupán arról lenne szó,hogy sokkal de sokkal toleránsabban kellene közlekednünk...,ha már autóval járunk.Otthonunkban is ha fölújitás átalakítás van sokkal több mindenre kell figyelmet forditani mint az előzőekben.”
 • 1. újonc 2008. augusztus 09. 13:52
  „jah, a Madách utcánál meglepő modón az útburkoltai jelet nem tüntették el. Nekm régen azt tanították, h a kreszben van egyfajta hierarchia az elsőbbségadaásnál: legfeslő a rendrőr, aztán lámpa, aztán a tábla, azátn az útburkolati jel majd a jobbkéz szabály.

  szóval ha fel van festve egy rohadt nagy STOP vonal, akkor mér csodálkozik mindenki hogy megállnak? Én is nehezen szoktam hozzá, főként mert a gyalogosok azt hiszzik h az zebra, a biciklisek meg azt hiszik hogy nekik van elsőbbségük.

  Francért kell variálni az egészet. Ha értelmetlen is kicsit, h feleslegesn állunk meg, legalább nem lesz káosz. 2-3 hónapig meg minek átírni az egész közlekedési rendet”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénteken startol a szegedi grillfesztivál

Szeged - Idén augusztus 15-től 20-ig, az újszegedi liget fősétányán rendezik meg a Szegedi… Tovább olvasom