Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Nagyon nehéz a vízumszerzés

Sok vajdasági vagy kárpátaljai magyar sérelmezi: a vízumszerzésnél semmilyen előnyt nem élveznek. Rengeteg időbe és pénzbe kerül magyarországi beutazási engedélyt szerezniük, ráadásul meghívójuk-befogadójuk szinte összes személyes adatát is meg kell adniuk.
– Semmilyen előnyt nem jelent a vízumszerzésnél, hogy magyar vagyok, idegennek néznek Magyarországon – tapasztalja Lenke, a vajdasági lány. Hét éve él hazánkban, három éve dolgozik. Mégis időről időre haza kell utaznia, újabb engedélyt szerezni az itt-tartózkodásra. A múlt héten is ez történt: hiába intézte február óta munkavállalási engedélyét, nem kapta meg időben. – Nem jut el hozzánk elegendő információ, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) internetes oldala sem naprakész, a jogszabályok is gyakran változnak – panaszolja. Most a nemzeti vízum megszerzésével próbálkozik, ehhez még az Osztrák–Magyar Monarchia idejéből származó anyakönyvi kivonatot is kutatott a családban. A 2006. január 1-jével létrehozott nemzeti tartózkodási vízum igen népszerű: a BÁH közel 1200-at állított ki eddig, ilyet kapott például Rúzsa Magdi, a Megasztár győztese is.

– Jó 30 ezer forintba kerül a tanulói vízumom egy évre – mondja Aleksandar Dimic angol szakos egyetemista. Szerinte Szerbiában a 3-4 órás sorban állás a legbosszantóbb. Minden adatát meg kell adnia, „gyakorlatilag nyitott könyv" az élete a hatóság előtt. – Ha valaki tud magyarul, lehetne könnyebb a vízumszerzés, ne kezeljék úgy, mint egy afganisztánit – vélekedik Aleksandar, akinek édesapja szerb, édesanyja magyar.

Kritériumok

Az átutazóvízumért 35 eurót, mintegy 9000 forintot kell fizetni, a tartózkodási vízum 50 euróba, 13 ezer forintba kerül. A „keresőtevékenység folytatása céljából" kért vízumhoz munkavállalási engedélyt, munkaszerződést, magyarországi lakhatást igazoló dokumentumot kell mellékelni, és igazolást arról, miből fog az illető élni első fizetéséig. Tanulmányi vízumhoz iskolalátogatási igazolás, magyarországi lakhatást igazoló dokumentum és magyarországi megélhetését igazoló iratok szükségesek.
Többeket viszont az zavar: ha vajdasági vagy kárpátaljai magyart fogadnak, ki kell tölteniük a meghívólevelet, amelyben összes személyes adatukat meg kell adniuk: igazolást ingatlanvagyonukról, havi keresetükről, bankszámlakivonatukról. Eközben vízum nélkül utazhatnak Magyarországra például Guatemala, Koreai Köztársaság vagy Szingapúr polgárai is.

– Egy július 1-jén hatályba lépett törvény megkönnyítette a tanulmányi vízum beszerzését: nincs újra szükség minden évben, ha a diák folytatná tanulmányait, a vízum lejárta előtt 30 nappal kérnie kell tartózkodási engedélye kiállítását. Ez az eddigi egy év helyett már két évre szól: így a nyári szünidőre hazatérőknek már nem kell turistavízumot kiváltaniuk a Magyarországra való visszatéréshez – tájékoztatott Petrik Orbánné, a BÁH Dél-alföldi Regionális Igazgatóságának vezetője, hozzátéve: a tanévkezdés elején, októberig minden hétfőn csak a diákok ügyeivel foglalkoznak.

Az igazgatónő azt is elmondta, a nem magyar állampolgárok magyarországi tartózkodását, jogcímeit, annak feltételeit, a különböző eljárások díját jogszabályok határozzák meg. Arról pedig, mely országokból lehet hazánkba vízummal vagy anélkül utazni, nemzetközi szerződések rendelkeznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szupernyolcas erotika a 60-as, 70-es évekből

Szeged - Erotikus témájú, szupernyolcas technológiával készült filmeket vetítettek csütörtökön a… Tovább olvasom