Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Nagyon várják az M5-öst

Az egész város az M5-ös szombati avatására készül: mindenki abban bízik, hogy a térség fejlődése mellett egyéni sorsa is másképp alakul majd a jövőben. Azok számára, akik sokat utaznak, ezek az utolsó napok telnek a leglassabban, féltik ugyanis az életüket. Az alábbiakban megszólaló ismert személyiségek is leginkább a biztonságot emelik ki a sztráda legnagyobb erényeként.
Juronics Tamás táncos-koreográfus:

– A Szegedi Kortárs Balett hetente több alkalommal is megy Kecskemétre vagy Budapestre, ezért nagyon fontos a társulat számára, hogy érezhetően csökken az utazáshoz szükséges idő. Télen különösen veszélyes volt az együttest szállítani. Akadnak olyan hetek, amikor négyszer is fellépünk Kecskeméten, kész életveszély volt már a kamionok között lavírozgatni a szörnyűséges E75-ös úton. Mivel rengeteget kellett utaznunk, az elmúlt években két autót is összetörtünk ezen a szakaszon. Az autópálya összehasonlíthatatlanul biztonságosabb és gyorsabb, amit – bevallom – én is kihasználok. Szeretek gyorsan haladni, Budapesten szinte egy óra alatt ott lehetek ezután. A társulat vendégszerepléseit megkönnyíti, hogy Szegedre ért az autópálya.

Lékó Péter nemzetközi sakknagymester, Szeged díszpolgára:

– Feleségemmel, Szofival rengeteget utazunk. A versenyek miatt járjuk a világot. Mindketten boldogok vagyunk, hogy most már autópálya köt össze bennünket a fővárossal. Amikor hosszú út után tértünk haza Szegedre, legtöbbször bosszúsak voltunk, hogy Kiskunfélegyháza után véget ért a sztráda. Fáradtan megtenni az utolsó kilométereket sohasem volt egy felemelő érzés. Nagy koncentrálást igényelt mindkettőnktől. Ennek most már vége, Ferihegyről hazáig repülhetünk, gyorsabban itthon leszünk.

Szabó Gábor akadémikus:

– A tudományos életben is érezhető, hogy Magyarország vízfejű – mondta Szabó Gábor. A szegedi fizikusprofesszor hozzátette: minden bizottság, testület Budapesten működik, ezért aki nem akar kimaradni a munkából, kénytelen ingázni. Szabó Gábor átlagosan hetente kétszer utazik a fővárosba. A vasutat sok szempontból kényelmesebbnek tartja, de az „ötöst" is megjárja hetente egyszer. Az M5-ös átadásával nemcsak 15-20 perccel rövidül a menetidő, hanem egy veszélyes útszakasz biztonságosabbá válik – véli. Az autópálya fontos akkor is, amikor csúcstechnológiai iparágat próbálnak Szegedre telepíteni. Az ugyanis nehezen képzelhető el, hogy egy ilyen cég eleve Szegedre jöjjön, de egyfajta fordított ingázással a budapesti központból az autópályán könnyebben járnak Szegedre. – Mi például a GE-vel együtt az orvosi képalkotó eljárások fejlesztésén dolgozunk egyfajta távkapcsolatban – tette hozzá – ezért lényeges a jó közlekedés. Aki azonban azt hiszi, az M5 a „sültgalamb-szállítás" logisztikai útvonala lesz, az téved – jelentette ki. – Magától semmit sem hoz létre az autópálya, a városnak akkor lehet belőle haszna, ha nagyon tudatosan dolgozik ezért.

Szammer István, a Lapcom Kft. ügyvezető igazgatója

– Hogy mit jelent egy győri székhelyű, de Szegeden fontos érdekeltséggel rendelkező cég vezetőjének az M5-ös autópálya elkészülte? Fél órát mindenképpen, azaz oda-vissza akár egy órát is – válaszolta kérdésünkre Szammer István, a lapjainkat kiadó Lapcom Kft. ügyvezető igazgatója, majd komolyra fordította a szót: természetesen úgy érzi, közelebb hozza az M5-ös Szegedet és a cég székhelyét, Győrt.
– Az autópálya mindig befektetést jelent. A gazdasági döntések mindig úgy születnek, hogy a megbízott személy megnézi, a saját életéből mennyit kell kockáztatnia, hogy egy adott helyen befektethessen – tette hozzá. – Az 5-ös főút ebből a szempontból is veszélyes volt. Mi, amikor a brit Daily Mail csoport képviseletében szegedi jelenlétünkről döntöttünk, azt mondtuk: látjuk, hogy arra autópálya épül, látjuk, hogy az Európai Unió határa Szeged közelében húzódik – ezek a város lehetőségei a fejlődésre. Egy biztos – hangsúlyozta –, a tulajdonos számára a tudat, hogy elkészült az autópálya, biztonságot ad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óriási sikert aratott babakiadványunk

Húszasával vitték tegnap az újságárusoktól a Délmagyarországot és a Délvilágot, amelyben elhelyeztük… Tovább olvasom