Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Nagytakarítás Algyőn

Algyő - Egyáltalán nem szemetes település Algyő, de még azt a keveset is eltüntetjük – mondta Herczeg József polgármester a tájház előtt.
Ide várta szombat reggel 8 órára a faluvédő egyesület azokat a helybelieket, akik tenni akartak a nagyközség tisztaságáért. Megállapítottuk: Algyőn rengeteg ilyen ember él. A szervezők az akcióra 200 szemeteszsákkal készültek, ami pillanatok alatt elfogyott. A tájház előtt a falu apraja-nagyja összegyűlt: legalább 300-an vállalták a korai kelést és a hulladék összegyűjtését.

Többen családostul érkeztek a szemétszedésre. Fotó: Frank Yvette
Többen családostul érkeztek a szemétszedésre.
Fotó: Frank Yvette

– Szép az idő, ami fontos szempont. Emellett jó buli a szemétszedés, és Algyő az otthonunk. Bírtunk volna még aludni, de ez fontosabb – mondta egy csupa fiatalokból álló csapat indulás előtt. A kisiskolásokat a tanár nénik igazították el: "Ha csikket vagy üvegdarabot láttok, szóltok. Ezeket csak felnőttek szedhetik fel" – hangzott az intelem. A gyerekek a falu határain belül, a felnőttek a külterületen takarítottak. A horgászok külön teamet alakítottak, akiket platós teherautó szállított ki a horgásztavakhoz, ahol most nem halra, hanem eldobált szemétre vadásztak. Először a Kastélykert utca tisztult meg: a gyerekek nagy örömmel vetették magukat az árkokba és hajoltak le minden egyes szemétért. A munkában és a jó levegőn elfáradt brigádok ebédidődben újfent a tájházban futottak össze, ahol finom bográcsgulyás várta őket.

Olvasóink írták

 • 3. Haramia 2011. április 04. 10:57
  „2. nanu 2011.04.04. 08:44

  Ne tévesszük már össze a szemétszedést a rendes gyerek fogalommal.
  Az én gyerekeim ott voltak, évek óta ott vannak, velünk, a szüleikkel együtt.
  Van akinek buli, van akinek fontos feladat. Mindenesetre közösségépítő cselekedet is.
  Gratulálok a szelektív gyűjtéshez, ez tényleg jó és fontos lépés.”
 • 2. nanu 2011. április 04. 08:44
  „"Jó buli a szemétszedés" ???
  Jobb az, ha nem kell szemetet szedni. Jómagam arra nevelem a gyerekeimet, hogy a szemetet szelektíven gyűjtsük.
  A papírral télen begyújtjuk a kandallót, míg nyáron a gyűjtőbe dobjuk. Hasonlóan szelektáljuk az üveget amit nem váltanak vissza, a műanyagot, a konzerves illetve a sörös dobozt. A konyhai hulladékot a komposztálóba tesszük az ősszel lehulló falevéllel együtt.
  Nem azt akarom ezzel mondani, hogy mindenki így tegyen, de nem hiszem, hogy az a rendes gyerek aki ott volt a szemétszüreten utána meg természetes mozdulattal dobja el a taknyos zsebkendőjét meg a chipses zacskót.
  Én nem engedtem el a gyerekeimet a szüretre és magam sem mentem el. Viszont: tiszta a házam előtti terület és az udvarom is hasonlóan rendezett.
  Az olyan helyen ahol fiatalok laknak a házakban, becsengettem volna beadni a szemetüket.
  Szebb jövőt.”
 • 1. Mike3 2011. április 04. 07:14
  „szegeden is lehetne ilyen, monjuk 28 millió Ft-ért, projekt keretében. utána bekerülhetne ez is a szokásos évvégi "megcsináltuk" naptárba”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élményterápia a víz alatt

Tanulásban és értelmileg akadályozott gyerekek élhettek át különleges élményt szombaton a SZUE nagymedencéjében. Tovább olvasom