Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Nagytakarítás: magad, uram!

Takarítóvállalkozások tucatjai jöttek létre a rendszerváltást megelőző és az azt követő években: kiszélesedett a piac, cégek és magánszemélyek egyaránt igényelték a szakszerű munkát. Mára a háztartások gépesítették magukat, és nem kérnek takarítást – állítják a vállalkozók.
A takarítóvállalkozások szerint mára a céges megrendelések száma messze felülmúlja a magánszemélyekét Fotó: Frank Yvette
Azt gondolnánk, a takarításra létrejött vállalkozások számára itt az igazi szezon, s húsvét előtt ki sem látszanak a megrendelésekből. Hiszen a szegedi, átlagosan 500-600 forintos órabéreket egyszer egy évben ki tudja gazdálkodni egy háztartás. Persze ez az összeg emelkedhet a szőnyegtisztítás költségeivel, aminek ára négyzetméterenként 700-1000 forint.

Ezt a hiedelmet rögtön cáfolta is Kóti Angéla takarító vállalkozó, aki huszonnégy évvel ezelőtt választotta ezt a pályát. Azt mondta, a nyolcvanas években hívta fel a legtöbb háziasszony, és kérte a takarítást, mára viszont a céges megrendelések száma messze felülmúlja a magánszemélyekét. A vállalkozó ezt azzal magyarázta, hogy sokan vásároltak takarítógépeket, és próbálják meg családi összefogással megoldani a házimunkát. Ezért vállalkozása elsősorban az irodatakarításra, az építkezések, felújítások utáni rendrakásra, avagy a heti rendszeres „bejárásra" állt rá. Hasonlóan nyilatkozott Kovács Márió
Fehérítés

A 2005-ben bevezetett alkalmi munkavállalói könyv alkalmazása munkaszerződésnek minősül. A munkáltatónak nem kell foglalkoznia az szja levonásával, igazolásával, összes kötelezettségét a postán kapható közteherjegy beragasztásával teljesíti. A befizetett közteherjegy – amelynek értéke például napi 1600 forintos fizetség után 200 forint – csökkenti a vállalkozó adóalapját, az alkalmazottnak pedig biztosítási időt szerez.  
egyéni vállalkozó is, aki főleg lépcsőházakat takarít, valamint szőnyeg- és kárpittisztítással foglalkozik. Lakásokat nem is szívesen vállal, rosszak a tapasztalatai, mivel sok a kötekedő megrendelő – közölte.

Megkérdeztünk egy háziasszonyt is, hogy oldja meg a tavaszi nagytakarítást. Barta Gyuláné, a Magyar Rádió szegedi körzeti stúdiójának gazdasági vezetője azt mondta, nem hív vállalkozókat, inkább két nap szabadságot vesz ki a tavaszi nagytakarítás idejére. Egy 90 négyzetméteres lakással kell megbirkóznia. Hozzátette: azért választja ezt a megoldást, mert „háklis" háziasszony, még az se mindegy számára, hogy állnak a függöny ráncai.

Kóti Angéla egy budapesti bt. területi képviselőjeként megbízójának is próbál munkát keresni. Mint mondta, erre a céges háttérre azért van szüksége, mert az éles piaci versenyben, pályázatok elbírálásánál már a takarítóktól is ISO-minősítést kérnek, ő maga azonban ezt egyéni vállalkozóként a magas költségek miatt nem tudja megszerezni. A takarító vállalkozó alkalmazottakkal dolgozik: olyanokkal, akik alkalmi munkavállalói könyvvel rendelkeznek. Megveszi számukra a közteherjegyet, beragasztja a könyvbe, és így nyugodt a lelkiismerete: nem szeretne lebukni a „fekete" alkalmazottakkal, mivel vállalkozásával kapcsolatban hosszú távon gondolkodik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Közgarázd-ászok okosan gazdálkodtak

Harmadik helyezést ért el a szegedi Kőrösy szakközépiskola négy diákja a Magyar Nemzeti Bank… Tovább olvasom