Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Nagyvárosi vécétúra: öt után már egy sincs nyitva

Kellemetlen helyzetbe kerülhet, akire Szeged belvárosában jön rá a szükség, mert kevés a nyilvános vécé – ezt tapasztaltuk illemhely-felderítő utunkon. Turistaszezonban a vendégek kényszerűen a bokrokat veszik célba – láttuk ugyanezen a portyán. Ha valaki netán képtelen tovább tartogatni, és köztéren könnyít magán, az számíthat arra, hogy köztisztasági szabálysértés miatt megbírságolják.
Dóm téri vécé: száz forint, de Szegeden jobb nincs is. Fotó: Karnok Csaba
Körutunk elején még nem sejtettük, de az Apáthy utcai a szegedi nyilvános vécék csúcsa. Érthető, hiszen reprezentatív feladata is van a közelben lévő szabadtéri miatt. Ezzel függ össze az is, hogy csak áprilistól augusztus 20-áig tart nyitva, hétköznap pedig délután ötkor bezár. A környékbeli táblák viszont csak a parkolásról igazítanak el, az illemhelyre semmi sem utal. Aki mégis rájön, hogy itt a köztéri vécé, száz forintért használhatja – ezért azonban papírt, szappant, kéztörlőt és tisztaságot is kapunk.

– Ha már pénzt kér az ember, valamit nyújtani is kell érte – vall az üzleti logikáról Vigh Ferenc, az illemhely dolgozója. A férfi a délelőtti lapos forgalom közben keresztrejtvényfejtéssel, rádiózással üti el az időt. Innen a beszélgetés közben betérő öltönyös úr és elegáns hölgy is elégedetten távozik.

A Roosevelt téren is áll egy nyilvános, ahová elméletileg szintén egy százasért térhetünk be, a bejáraton azonban lakat fityegett tegnap délelőtt. Nyitvatartási, üzemeltetői tábla – semmi. A nyomokból ítélve sokaknak szimpatikussá vált már a környező természet lágy öle. A közeli játszótéren anyukák vigyáznak a mászókázó gyerekekre. A Dunakesziről érkező Kósa Melindának és barátnőjének nagyon tetszik a város, de mint mondják, sajnos a téren nincs nyitva az illemhely, így tartogatják, amíg a gyerekek ki nem játsszák magukat.

A következő „oázis" a Károlyi utcai, az élelmiszerbolt alatt működő vécé. Igen szerényen hirdeti magát, útbaigazító táblát nem találunk a környéken. A turisták csak véletlenül vagy az orruk után bukkanhatnak a helyre. Ide csak munkaidőben – reggel nyolctól délután fél ötig – térhetünk be, akire utána jönne rá, annak pechje van. Viszont csak nyolcvan forintba kerül a használat, mégis rendben tartott, papírral ellátott a hely.

Drága szükség

Ha valaki netán képtelen tovább tartogatni, és köztéren könnyít magán, az számíthat arra, hogy köztisztasági szabálysértés miatt megbírságolják. M. Toronykői Márta, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta: a rendőrök feljelentik a tetten ért személyt, a bírságról az önkormányzat dönt. A rendőrök havi 3-4 feljelentést tesznek ilyen ügyben, az önkormányzat legfeljebb havi tíz ügyben jár el. A bírság ötvenezer forintig terjedhet, de figyelembe veszik az elkövető szociális helyzetét is, így a gyakorlat szerint többnyire 6 és 20 ezer forint között büntetnek – tájékoztatott a polgármesteri hivatal szabálysértési osztálya.

A Bartók téren sokan még ma is keresik az egykori nyilvános vécét, aminek a helyén ma üzlethelyiség kínálja magát egy reménybeli bérlőnek. A szomszédos trafik eladója szerint azóta se vette ki senki, mióta megszűnt a téren a vécé.

A Mars téri buszállomás illemhelyén – különösen buszindulás előtt és érkezés után – viszont egymásnak adják a kilincset az emberek, pedig előre kell a hetven forintos tarifát kifizetni. Erre a nevét eltitkoló vécésnéni szerint azért van szükség, mert a vendégek „szöknek". Persze lehet, hogy utána nem is szívesen fizetnének: a nagy forgalom miatt ugyanis a vécédeszkák már rég eltűntek, papír csak az előtérben van és a szag is mély benyomást tesz az emberre.

– Pedig ma jók voltak a vendégek, alig kellett takarítani. Bezzeg máskor látná, mi van itt – méltatta a vécésnéni a hely aktuális állapotát. Inkább nem képzeljük el, milyen, amikor „rosszak" a vendégek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor József szülinapja a Muzsikáló Udvaron

Hatvanhatodik születésnapját ünnepli ma Kossuth-díjas basszistánk, Gregor József, aki vasárnap este… Tovább olvasom