Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Nálunk Jókai Mór volt a győztes író

Több mint száz közéleti személyiséget kérdeztünk az elmúlt évben a kedvenc olvasmányáról. Saját Nagy Könyv-listánk összesítéséből kiderült, hogy nyilatkozóink Jókai-művet választottak legtöbbször.
Tavaly áprilistól december végéig összesen 113 Csongrád megyei közéleti személyiség, tudós, művész, üzletember, sportoló és újságíró vallott lapjainkban kedvenc könyvéről. Saját Nagy Könyv-játékunkat ugyan nem azzal a céllal hirdettük meg, hogy egyetlen regényt győztesnek kiáltsunk ki, mindazonáltal megnéztük, mely írók hányszor szerepeltek a kilenc hónap alatt.

Egyetlen szerző volt, akit négyen is legkedvesebb írójukként jelöltek meg: Jókai Mór. Igaz, hogy közülük ketten a nagy mesélő Az arany ember című regényéről beszéltek, így Jókai csak három kötetével szerepelt a listán: az iméntin kívül A kőszívű ember fiaival és a Fekete gyémántokkal. Hét regényíró osztozik játékunk második helyén.
Esterházy Péter, Fekete István, Bohumil Hrabal, Karinthy Frigyes, Márai, Mikszáth és Móra háromszor is szerepelt a 113 vallomás között. Vagyis Hrabal bizonyult a legnépszerűbb külföldi, Esterházy a legkedveltebb kortárs szerzőnek. Hat író lett „bronzérmes": Ray Bradbury, Dickens, Umberto Eco, Krúdy, Rejtő és Szabó Magda. Az ő műveiket ketten-ketten vallották legkedvesebb olvasmányuknak.

TOP 12

Érdemes összevetni az ország Nagy Könyv tizenkettes toplistáját a Csongrád megyei közéleti személyiségek kedvenceivel. Mindkét listán szerepelt A kis herceg, A Mester és Margarita, A Pál utcai fiúk, az Abigél, Az arany ember, az Egri csillagok és a Tüskevár. A TOP 12-ből viszont nálunk senki sem említette az 1984-et, A gyűrűk urát, a Harry Pottert, a Micimackót és a Száz év magányt.

A már említett Az arany ember című regényen kívül Móra Aranykoporsója és Márai A gyertyák csonkig égnek című műve szerepelt kétszer is sorozatunkban a kilenc hónap alatt.

December közepén már kiderült, hogy az Egri csillagok lett Magyarország kedvenc regénye. Saját listánkon is szerepel Gárdonyi műve, ezt Simicz József, Deszk polgármestere olvasta rojtosra. Az országos második, A Pál utcai fiúk a lapunk internetes változatát szerkesztő Panek Sándor kedvence, míg a harmadik helyezett Abigélt megyénkből Dudás Józsefné, a Csongrád Megyei Nyugdíjbiztosítási Pénztár igazgatója zárta a szívébe.

A Délmagyarország Nagy Könyv-játékában igazi különlegességek is szerepeltek. Rózsa Gábor szentesi mérnök-muzeológus kedves olvasmánya egy 1869-ben megjelent Énekes Könyv, melyben zsoltárok és imádságok olvashatók. Nagy Mihály rendőr alezredes, bűnügyi igazgató Nagy Iván Magyarország családai – czímerekkel és nemzedékrendi táblákkal című családtörténeti sorozatát forgatja legszívesebben.További érdekesség, hogy a játékunkban szereplő 113 regény csaknem pontosan a fele (56) magyar szerző műve volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénztárgépek rohama

Sok üzlet nem merte használni pénztárgépét, amíg nem állították át rajta a 25 százalékos áfát 20-ra.… Tovább olvasom