Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Nanotechnológiai központot adtak át

Az országban egyedülálló nanotechnológiai oktató- és kutatóközpontot hozott létre a Szegedi Tudományegyetem Dél-alföldi Élet- és Anyagtudományi Kooperációs Kutatási Központja (DEAK) a természettudományi kar Rerrich téri épületében. A szerdán átadott laboratórium egyrészt a diákok képzését segíti, másrészt bővítheti az ipari partnerekkel közösen végzett kutatásokat.
Fotó: Segesvári Csaba
A nanotechnológiai oktató- és kutatóközpont hármas céllal jött létre. Ezek közül a legfontosabb az egyetemi hallgatók oktatásának támogatása. A laboratóriumban a diákok megismerkedhetnek a nanotechnológiai vizsgálati módszerek elméletével és gyakorlatával. Ennek a tudásnak a birtokában a más munkahelyen lévő hasonló elven működő műszereket is kezelni tudnak majd. A laboratórium kialakításának második célja a kutatás előmozdítása volt.

Az itt felsorakoztatott eszközökkel a nanotechnológiai mérések helyben elvégezhetők, így a jövőben nem kell Szeged más intézményeinek vagy az ország más egyetemeinek segítségét igénybe venni. A központ létrehozásának harmadik célja a vállalkozások kutatási-mérési igényeihez illeszkedő szolgáltatások biztosítása. A központot egyéni vállalkozók, induló vállalkozások, valamint a spin-off cégek mint inkubátor laboratóriumot használhatják, ahol nanotechnológiai kutatómunkát, illetve méréseket végezhetnek.

A laboratóriumban három mérési módszerhez állnak rendelkezésre eszközök; mindhárom a nanoméretű részecskék vagy azok hatásainak kimutatására szolgál. Az atomerő mikroszkópia alkalmas arra, hogy segítségével megszámlálják a mesterségesen a felületre helyezett vagy ott önszerveződés révén képződött nanodiszperz rendszer részecskéit, tájékozódjanak azok méretéről és elhelyezkedésük szerkezetéről is. A Langmuir-Bladget film mérleg alkalmazható vékony rétegek készítésére folyadékfelületen, illetve azok tulajdonságainak vizsgálatára. Az optikai litográfia pedig arra szolgál, hogy különböző mintázatokat lehessen elkészíteni mikro-, illetve nanoméretben. A nanocentrum további műszerek beszerzését is tervezi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zároltak 19 tonna romlott árut

A Törökbálinton lebukott M. E. G. A. cégcsoport lejárt szavatosságú élelmiszereiből megyénkben is… Tovább olvasom