Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Napfénnyel a gázáremelés ellen

Szegeden, a környék településein, sőt már a tanyavilágban is találkozhatunk napkollektorokkal. Valóban megéri? – ennek jártunk utána.
Gyorgyevity Drágán bízik benne, hogy megtérül a befektése. Fotó: Frank Yvette
A közhiedelemmel ellentétben a napenergia nem csak nyáron hasznosítható, télen sem elhanyagolható a mennyisége. A szomszédos Ausztriában sokkal több napkollektort látni a házakon, holott a sógoréknál évente 1500, hazánkban 2600 a napos órák száma. A napkollektor olyan berendezés, amely a nap sugárzó energiáját hővé alakítja át, amit aztán meleg víz előállítására és a lakóházak fűtéskiegészítésére is hasznosíthatunk.

Az újszentiváni Gyorgyevity Drágán néhány hónapja egy négy egységből álló vákuumcsöves napkollektorrendszert szereltetett a háza tetőszerkezetére. A beruházás egymillió forintjába került a 45 esztendős vállalkozónak. – Az ezerliteres tárolótartály vizét a napkollektorok hőcserélőkön keresztül melegítik fel. A használati meleg vizet tusoláshoz és fürdéshez nyerjük, de ez a közepes nagyságú rendszer már fűtéskiegészítésre is alkalmas – mondta el a férfi.

A napkollektorok akár mínusz fokokban is dolgozhatnak. A berendezésnek csak a felhő és a köd az ellensége. A meleg víz előállításához már egy két négyzetméter felületű napkollektor is elegendő, így 250-300 ezer forintból is kijöhet a beruházás.

Az állam is támogatja

Jövőre másfélszer annyit, kétmilliárd helyett hárommilliárd forintot fordít a kormány a hagyományos építésű házak energiatakarékosságára és a megújuló energiahordozók felhasználásának növelésére. A támogatás többek között napelemek, napkollektorok, valamint hőszivattyúk beszereléséhez biztosít forrásokat a háztartásoknak.

Az újszentiváni vállalkozó L alakban szereltette fel a tetőre a napkollektorokat, hogy minél jobban kihasználja a nap sugárzását. – A befektetés a gázáremelés miatt hamarabb is megtérülhet, mint gondoltuk. A szakemberek harmincszázalékos energiamegtakarítást ígértek, így akár öt-hat év alatt is visszahozhatja a napkollektor az árát – beszélt a befektetés értelméről a férfi.

A berendezés gázkazánra is kapcsolható, így a téli hónapokban, amikor a napenergia nem tudja a kívánt fokig felmelegíteni a vizet, a gáztartály is rásegít. – Az eddigi enyhe tél miatt még alig kapcsolt be a gázkazán, enélkül is mindig volt meleg vizünk – mondta el Gyorgyevity Drágán felesége, Erika.

Siklósi Pál elektrotechnikus érdeklődésünkre elmondta, hogy egy napkollektor négyzetméterenként évente optimális esetben ezer kilowattot tud előállítani, ez villanyárammal számolva 36 ezer forintot jelent. A berendezés energiafogyasztása ezer forint alatt van, így az idén tovább nőtt a megrendelések száma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranyhétvége, fahéjillatban

Hullámzott a tömeg szombaton Szegeden, tömve volt minden bolt és karácsonyi piactér. Másnapra mintha… Tovább olvasom