Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Napfényes balett-termet kaptak a táncosok

Európai színvonalú új otthonra lelt a felújított kisszínházban a Szegedi Kortárs Balett. Juronics Tamás együttese ezekben a hetekben lakja be a teátrum legfelső szintjén kialakított új bázisát.
Már a tágas új teremben tréningeznek a Szegedi Kortárs Balett táncosai. Fotók: Miskolczi Róbert
A nagyszínház pincéjében kialakított, neonvilágítású, szűk helyiség után már új otthonában, a kisszínház legfelső szintjén, a napfényes, tágas új teremben próbál a Szegedi Kortárs Balett. – Ideális rezidenciát kaptunk, fantasztikus a hatalmas balett-terem, amihez két öltöző is kapcsolódik. Ezenkívül az alatta lévő szinten két iroda is rendelkezésünkre áll majd, ezért a hónap végére teljesen átköltözünk a nagyszínházból – mondja elégedetten az együttes vezetője, Juronics Tamás. A hirtelen évadkezdés miatt, és mert nem volt igazi próbaüzem, sok apróságon persze még változtatni kell.

A balett-termet például úgy adták át, hogy egyetlen konnektort sem alakítottak ki. Hosszabbító kábelekkel kívülről kell hozni az áramot, hogy megszólalhasson a zene. Az óriási bukóablakokat nem lehet rendesen kinyitni, így a 8 centiméter széles réseken jöhet be a friss levegő, pedig táncosok számára fontos lenne, hogy minél jobban átjárja a termet. – Ezek az apró bosszúságok sem árnyékolhatják azonban be a boldogságunkat, hogy európai körülmények közé kerültünk. Nemzetközi szinten is komoly értéket képvisel az új balett-terem, ami az elmúlt évek kálváriája után járt már a társulatnak. Nagyon hálásak vagyunk érte a városnak – teszi hozzá a koreográfus.

Juronics Tamás
A táncosok az előző színidirektorral támadt konfliktusuk, és a színházból való kiebrudalásuk előtt öt évvel ezelőtt még negyven előadást tartottak évadonként Szegeden. Azóta az egész országban népszerűvé vált a társulat, Kecskeméten és Budapesten is rendszeresen játszanak. Ott is törzsközönségük alakult már ki. Hazatérve ebben az évadban harminc előadást terveznek Szegeden, tízet a nagy-, húszat a kisszínházban. Juronics Tamás épp ideálisnak tartja ezt a számot, igyekezett úgy kialakítani a műsortervet, hogy minél sokrétűbb, változatosabb legyen.

Egy-egy produkciót nem játszanak túl sokszor, inkább több darabot tartanak műsoron kisebb előadásszámban, hogy a társulat sokszínűségét megmutathassák. Szeptember 22-étől láthatjuk Szegeden a Szentivánéji álmot, majd októberben a Carmina Buranát. Novemberben Juronics rendezésében a szegedi szimfonikusokkal és az operatagozattal közösen különleges Bartók-estet mutatnak be a nagyszínházban, amely két darabból, A kékszakállú herceg várából és a Táncszvitből áll. Decemberben a régi sláger, a Homo ludens kerül vissza a kisszínház színpadára.

– Szeretnénk újra erőteljesebben jelen lenni a város kulturális életében. Számítunk az egyetemistákra, fontosnak tartjuk, hogy megnyerjük a fiatalokat is a kortárs tánc számára. A társulatunk egy új taggal bővült: a Pécsett végzett Szarvas Krisztina szerződött hozzánk – árulja el Juronics Tamás, aki úgy véli, társulatának és a városnak is jó, ha azt a pozíciót, amit elfoglaltak a hazai és a nemzetközi balettéletben, nem hagyják veszni. Ezért továbbra is fellépnek Budapesten, Kecskeméten és külföldön is. A Művészetek Palotájában a múlt évadban mutatták be a Tybalt című darabot, amit ebben a szezonban is játszanak. Ezt azért nem láthatja a szegedi közönség, mert olyan nagy a díszlete, hogy még a nagyszínházba sem férne be. Juronics másik három koreográfiáját, a Carmina Buranát, a Csodálatos mandarint és az Atlantiszt is táncolja majd az együttes a magyar táncművészet új fellegvárában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újjáéled a Szegedi Mamut

Egy szegedi növénynemesítő, még a hatvanas években, létrehozta a Szegedi Mamut nevű… Tovább olvasom