Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Napi 16-18 órát dolgoztak a gátakon

Szentendre - Az elmúlt 4 napban Győrújfalun és Pilismaróton vetették be a Hunor mentőszervezet 4 Csongrád megyei tagját az árvízi védekezésben. Tátrai János alezredes és társai hétfő délelőtt a Szentendrei Református Gimnázium tornacsarnokában próbálták kipihenni az elmúlt napokat: napi 16-18 órát dolgoztak a gátakon.
Csütörtöktől vasárnapig napi 16-18 órában dolgozott a Hunor mentőszervezet 4 Csongrád megyei tagja, Tátrai János alezredes, Kálmán Rajmund őrnagy, Balázs Csaba törzszászlós és Fülöp Gábor zászlós a dunai gátakon.

– Csütörtök reggel fél 7-kor kaptuk a riasztást, hogy indulnunk kell Pestre, ahonnan Győrbe vezényeltek minket. Innen mentünk Győrújfaluba, ahol egy rekonstrukció alatt álló gát megvédése volt a feladatunk. Délután 5-től péntek délelőtt 9-ig egyfolytában dolgoztunk: először helikopterrel vittük a homokzsákokat, majd élőláncot alkottunk a töltésen, ami már olyan ingoványos volt a lábunk alatt, hogy félő volt, bármikor átszakadhat a gát. A lakosságot már kitelepítették, mi mentőmellényben dolgoztunk, hiszen benne volt a pakliban, hogy a Dunában végezzük – mesélte lapunknak Tátrai János, akit hétfő délelőtt a Szentendrei Református Gimnázium tornacsarnokában értünk utol telefonon.

Menetre és bevetésre kész a húsz nagyteljesítményű szivattyú az árvízi védekezéshez. Fotó: Karnok Csaba
Menetre és bevetésre kész a húsz nagyteljesítményű szivattyú az árvízi védekezéshez.
Fotó: Karnok Csaba

Útnak indították a Csongrád megyei szivattyúkat

Húsz nagy teljesítményű szivattyú indult útnak hétfő délután Csongrád megyéből az árvízi védekezés helyszíneire. A percenként akár két köbméter víz mozgatására képes berendezések először a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központjába kerülnek, ahonnan az operatív törzs döntésének megfelelően jutnak azokra a helyekre, ahol a védekezésben részt vevő egységeket segítik.

– Pénteken egy rövid pihenő után ismét Győrújfalun dolgoztunk a honvédekkel, tűzoltókkal és önkéntesekkel: a legvégén rohammentőcsónakokkal műanyag tartályokat vontattunk a gátakhoz, amit a Duna vizével töltöttünk meg véderőnek. Szombat este 10-kor tértünk nyugovóra, de fél 12-kor már jött is az újabb riasztás Pilismarótról. Itt vasárnap hajnali 4 órakor kezdtük el a munkát egy nagyon gyenge gát mellett, amit 10 ezer homokzsákkal támogattunk meg – a munkánkkal itt este 10-re végeztünk. Jelenleg a szentendrei gimnázium tornacsarnokában ülünk, próbálunk regenerálódni, és várjuk az újabb riasztást. A 4 nap alatt talán csak kicsivel aludtunk többet 8 óránál. Ez a feladatunk, ezért félnünk sem szabad, de Győrújfalunál tényleg veszélyes volt a helyzet. Nem tudjuk, meddig kell maradnunk, és azt sem, hogy hova vezényelnek minket – mondta az alezredes.

A Szegedről, Makóról, Hódmezővásárhelyről, Szentesről és Csongrádról a múlt héten érkezett 114 tűzoltó továbbra is Neszmély és Dunaalmás térségében vesz részt az árvíz elleni védekezésben, miközben vasárnap délután további 14 Csongrád megyei tűzoltó indult a Duna partjára, akik Dunaszekcsőn kezdtek el harcolni az árvízzel.

Olvasóink írták

  • 1. jenny75 2013. június 11. 21:25
    „Oké!Mindenkinek óriási TISZTELET aki ott van és dolgozik a gátakon,de akkor azt a 114 Csongrád megyei tűzoltót is szeretném név szerint látni a Délmagyarban... Köszi!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellopták a Demokratikus Koalíció tábláját Szegeden

Üzenik azoknak, akik ilyen primitív cselekedetre képesek, hogy ez nem fogja elvenni a hitünket. Tovább olvasom