Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Napi kétszáz forint szendvicsre

Szeged - Általában kétszáz forint zsebpénzzel küldik iskolába csemetéiket a szülők – olykor még akkor is, ha csomagolnak tízórait a számukra. Hetedik-nyolcadik osztálytól visznek a suliba pénzt a diákok, amit szendvicsre, üdítőre költenek.
Két kávé és egy csoki összesen 340 forint a Sajtóház büféjében – nekem ennyi zsebpénzre van szükségem naponta. A szalámis szendvics 120 forintba kerülne, a halas 220-ba, ha megéheznék.

– 500 forintot kapok a szüleimtől, ebből veszek suli után ebédet – mondta Griska Dani. A Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola nyolcadikos tanulója emellett nem kap plusz zsebpénzt, ahogyan Fáy Bernadett sem: a szintén nyolcadikos diáklány heti ezer forintból gazdálkodik. A büfében üdítőt, szendvicset vagy pogácsát vesz, általában a tíz óra előtti szünetben.

– Ha elmegyek a boltba, a visszajáró aprót megtarthatom. Egyébként nem kapok zsebpénzt és nem is viszek magammal a suliba egy forintot sem – magyarázta a hatodikos Csamangó Regina. Osztálytársa, Tatár Petra heti kétszáz forintot költhet kisebb apróságokra, de az iskolába ő sem visz pénzt.

Bernadett heti ezer forintból gazdálkodik, Dani ötszáz forintot kap naponta. Fotó: Karnok Csaba
Bernadett heti ezer forintból gazdálkodik, Dani ötszáz forintot kap naponta.
Fotó: Karnok Csaba

– Naponta 200 forintot kapok a szüleimtől, ebből szendvicset és üdítőt veszek a büfében – árulta el a nyolcadikos Blanka hozzátéve: havi kétezer forint a zsebpénze, amit arra költ, amire akar.

– Szokott anya csomagolni szendvicset, mégis kapok 200 forintot, ha megéheznék. Nem költöm el mindig, de akkor másnap is azt a kétszázast hozom magammal a suliba – mondta Kiss Krisztina. A hetedikes diáklány szalámis szendvicsért és két deci barackléért áll sorba a legtöbbször.

A gyerekeknek általában csomagolnak tízórait a szülők, zsebpénzt többnyire azok visznek a suliba, akiknek nincs a táskájukban szalvétába csomagolt zsömle. Az iskolai büfék kínálatában a szendvicsek, péksütemények és rostos üdítők vannak többségben. Egy szalámis vagy sonkás szendvics 120-140 forintba kerül, a kétdecis rostos üdítő 120-150 forint.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. spagetti 2010. február 24. 07:09
  „Az én gyermekem napi 500-ft. kap., már ötödikes kora óta,(most 16.éves) de nem költi mindet el amit vissza hoz azt elteszi.Amikor egy jelentösebb összeg össze gyült veszmagának, egy értékessebb márkás ruhát. Nem baj az ha tudja megbecsulni a pénzt még ha csak kapja is!”
 • 21. Kiscsillag0122 2010. február 23. 20:32
  „Ez jó cikk volt, nem gagyi.”
 • 20. Yossarian 2010. február 23. 18:25
  „az én gyerekkoromban nem volt bűfé az általános iskolákban. automaták meg pláne nem. és most sem szabadna lenniük. ezekben a gépekben csupa vackot árulnak. cukros löttyök, csokik, édességek, chipsek.
  amelyik suli beengedi ezeket a szerkenytüket, az nem nevezhető gyerekbarátnak.”
 • 19. shalomka 2010. február 23. 17:46
  „én vettem a lányomnak mobilt, és havonta 20 ezret kap és azt csinál vele amit akar. leginkább csak gyűjtögeti, hogy házat vegyen magának :D
  és mégse rosszabb, beképzeltebb és butább mint a csóró osztálytársai!”
 • 18. soligor 2010. február 23. 15:47
  „én 37 vagyok kisscitrom, a mi idönkben ehetö volt
  most porból van a krumpli, régen rendes krumpli volt”
 • 17. kisscitrom 2010. február 23. 15:26
  „A gyereket viszem iskolába, majd megyek érte.Ha verseny van, vagy ne adj isten, baj, akkor ott a tanárnéni.Itt versenyekre is megy velük, tehát tud szólni.Mondjuk szól is, ezért cserébe én nem ütöm-verem, és tépem meg :D (mármint a tanárnénit:) )Szóval felesleges a telefon.Mi is felnőttünk nélküle, s legalább még addíg is beszélgetnek, és játszanak egymással, nem csengőhangokat hallgatnak:D
  A menza meg nem szar, mi is azt ettük, csak a mai kölkök válogatnak.Ne kövezzetek meg, így van.Tudom.Tapasztalat...”
 • 16. favágó 2010. február 23. 15:01
  „Hallottatok már olyanról hogy 1 db banán 40 Ft, 1 db alma 30 Ft stb. Miért nem gyümölcsöt árulnak??? Miért kapucsínót, kávét, cokrozott kakaót stb??:-( Morci vagyok!!:-(”
 • 15. komlodi 2010. február 23. 14:25
  „én sem engedem a telefont az iskolába vinni! Semmi mást nem csinálnak a lányom osztálytársai, mint a szünetekben nyomkodják a kütyüt. Egyáltalán nem játszanak és nem foglalkoznak egymással. Ha meg valami gond van a suliban, akkor a portáról vagy egy felnőtt telefonjáról fel tudnak hívni, mint ahogyan ez már fordult elő és ahogyan ez régen is működött, amikor mi voltunk gyerekek. Soha semmilyen hátránya nem származott abból, hogy nincs telefon nála. Sőt! Hogyan várjuk el, hogy szót fogadjanak a felnőtteknek, tanároknak, ha mi telefonon osztogatunk neki utasításokat? az iskola az legyen iskola! RÉgen is ment mobil nélkül és akkor még a gyerekek nem voltak ennyire marhára bekpzeltek és öntudatosak és nem sz@rták le azt, amit a tanárok mondtak nekik. Mondván, hogy "anyukám nem ezt mondta a telefonban" Hát most akkor ki a felelős a gyerekért ha az iskolában van???”
 • 14. Volume 2010. február 23. 12:54
  „a menza naygon gatya...........
  pontosan ebben a suliban történt, hogy / már nem itt dogozik a kistanárnöl/ azt találta ki a tanárnéni, hogy óra után probáljanak el valami színdarabot...
  mondja a fiam, hogy de engem várnak, anyukám ideges lesz!!!
  _ ugyis tudja, anyukád, hogy itt vagy, hol lennél máshol?!
  nincs gyereke a leányzónak
  ép akkor nem volt még mobilja
  ideges is voltam , szerencsére a barátnöm ott lakik a közelben , ö adott neki pénzt ebédre,mert elhuzodott a próba
  fogalamam sincs hogy annak idején a szüleink hogy voltak meg mobil nélkül!!???? :)”
 • 13. IVY 2010. február 23. 12:48
  „lidocain!
  Tanárnéni biztos nem szegedi volt.”
 • 12. rigójancsi 2010. február 23. 12:27
  „Nagyon helyesnek tartom, ha a gyerek kap zsebpénzt. Ne felnőtt korában kelljen neki elkezdeni megtanulni, hogyan kell a pénzzel bánni.”
 • 11. lidocain 2010. február 23. 12:10
  „én sem gondoltam volna,hogy jól jöhet ha a gyereknek van telefonja igaz,10 éves. de mivel a t. tanárnéni az üzenőbe azt irta be,hogy a matekverseny a juhász gyulában lesz mi ott vártuk. kb 10 perc elteltével felhivtuk,hogy hol van,a portánál mondja ő. mi is. de gyerek sehol majd kiderült,hogy a ságváriban voltak.
  csak ugy belegondolva a dolgoba ha nincs telefon nála,ott mentünk volna tönkre idegileg mire visszaviszik az iskolába és onnan felhivnak,hogy ott van..
  nem mindennapos eset azt belátom.
  a másik: kiváncsi lennék ki engedélyezi,hogy az iskolában ital automatát állitsanak be? kávé,kapicsinó,tea szűrt meggylé. soha egy forintot erre a nem adok nekik csak valahogy mégis érdekes. iskolai büfé nincs. minden nap szendvicset,teát visznek mert éhesek lennének a 9800 ft-os (gyerekenként természetesen)menza mellett...”
 • 10. soligor 2010. február 23. 10:52
  „:)jól mondod ,kiscitrom!!”
 • 9. kisscitrom 2010. február 23. 10:39
  „:)Pontosan, és felnőttem:D
  Meg talán normális is vagyok:o)”
 • 8. IVY 2010. február 23. 10:34
  „Jól beszélsz, kisscitrom! :)
  Látom, te is a ´80-as években voltál gyerek.:)”
 • 7. kisscitrom 2010. február 23. 10:18
  „Hát az én gyerekem nem kap pénzt.Minek neki?Eszik itthon, meg a suliban.Megkap mindent ami kellhet neki.Sz@rságokra tényleg ne költsön.Ha szakköre vagy sportja van, nem vagyok rest neki teát, vizet vagy néha üdítőt tenni palackba:)
  Sőt, 11 éves, de telefonja sincs:)Minek?:)”
 • 6. IVY 2010. február 23. 09:59
  „Egy hónapra adnék nekik max. egy ezrest!
  Kaját csomagolnék. Sz.rságokra pedig nincs pénz!!”
 • 5. flexsnake 2010. február 23. 09:38
  „4. hozzászólás Sandwitch 2010.02.23. 08:31

  ,,Nem ismerek a városban olyan helyet, ahol ennyiért lehetne egy menüt venni."
  Még kettőt is, attól hogy te nem ismered.

  Én naponta adok egy húszezrest a gyereknek, ha akarja vegye meg a társait kilóra.Nehogy már a drága aranyláncát adja el a zaciban.”
 • 4. Sandwitch 2010. február 23. 08:31
  „Hmmm...a napi 500,-Ft elég ebédre? Nem ismerek a városban olyan helyet, ahol ennyiért lehetne egy menüt venni. Vagy a gyereknek nem fontos hogy rendes főtt ételt egyen? Ez a pénz talán egy kisebb hamburgerre elég.”
 • 3. soligor 2010. február 23. 08:10
  „ja, ebédre kapja , bocs!!
  csak átfutottam a cikket, nem olvastam el rendesen :)
  a gyerekeim idejárnak , be is vannak fizetve, de ha hazaérnek már nyitják a hűtőt”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lopott kocsit fogtak Röszkén

Röszke - A röszkei határon kilépésre jelentkező gépkocsi adatainak ellenőrzésekor fedeztek fel… Tovább olvasom