Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Napi panasz: felújították, mégsem jó a Játékok Kertje

Szeged – Két hónapig javították a deszkások, görkorcsolyások „játékait": Péter szerint rosszabb, mint volt.
„A Játékok Kertjének két része van, az egyik a BMX- és görkorcsolyapálya, a másik pedig a gördeszkásoké. Kisebb elemekkel, ami a másik pályával ellentétben nem fa, hanem fém. Ezeket az elemeket szintén elvitték „javítani", még augusztus végén, és most, majdnem két hónap után kaptuk vissza. Most azt kívánjuk, bár el sem vitték volna" – írta levelében egyik deszkás olvasónk.

A napsütéses péntek délelőtt magunk is meggyőződhettünk, nem éppen a legjobb minőségű munkát végezték a felújítók. A deszkásoknak kijelölt terület új kerítést kapott, a játékok egy festéssel lettek gazdagabbak. Ahogy szétnéztük az aszfaltszőnyegre terített akrobatikus elemeken Péter elmesélte: a figurák gyakorlásához használt piramis már nem simul a talajra. Közelebbről is megnéztük a problémát, és tényleg: 3-6 centire eláll a vaspiramis az aszfalttól. Kicsit értetlenül álltunk, hogy ez kinek is gond, majd Péter megmutatta: a gördeszkák apró kerekei megakadnak, emiatt a levegőben végrehajtott figura helyett szabadesésben végződhet a bemutató.

Játékok Kertje - felújítva de mégsem javítva. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

– Ugyan javításra vitték el az elemeket, de a piramis rosszabb lett, mint volt – mutatta Péter, aki arra is kíváncsi lenne, hogy egy lemezből hegesztett, nem több tonnás elem, hogyan tud nyomot hagyni az aszfaltban. – Rosszul összeillesztett elemek, hézagok. Gyakorlatilag többet ártottak a „felújítással", mint használtak. Arról nem is beszélve, hogy pont ezek miatt balesetveszélyes az egész – magyarázta a szegedi deszkás. Mielőtt bárki azzal kezdené, hogy ez egy veszélyes sport, annak eláruljuk: nem mindegy hogy valaki azért szenved sérülést, mert elrontott egy trükköt, vagy azért töri csontját, mert a deszkásoknak, görkorcsolyásoknak hibás elemeket szállítottak.

– Erre nincs jobb szó, mint az, hogy nevetséges. A BMX-pályát sem tudta megcsinálni rendesen a cég, most pedig a másikkal is hibáznak – magyarázta Péter, majd hozzátette: Az egész munkán látszik, hogy amolyan „tessék-lássék" módon csinálták, mondván „jó lesz ez a sok kisgyereknek".

Kisvideó a ligetből: ugye, hogy jobb, ha biztonságos helyen sportolhatnak a fiatalok, mintha a belvárosban deszkáznának? És akkor talán nem a kibontott szeméttároló lenne az akadály, hanem egy megfelelő "játék". A videóban is látható raklapokból épült csúszópad (lehet, hogy nincs ilyen szó) felett is eljárt az idő. 


Péter nemcsak a rosszul elsült felújításról, hanem a jól sikerült poolról is beszámolt. – Végre Szegedre is került egy pool – betonmedence, ahol a deszkások, görkorcsolyások gyakorolhatnak –, az sok mindenért kárpótol. Csak azt nem értjük, miért nem kérdeztek meg minket: milyen akadályt és hová szeretnénk? Lehet, hogy a kivitelezést olcsóbban is megoldhatták volna az illetékesek.

Az utcai, Dóm téri és Passzázs sori deszkázás is szóba került. Péter szerint még mindig jobb, ha ők ott sportolnak, mintha a ligetben a nyakukat törik. – Az emberek ránk szólnak: Ne itt deszkázzatok! De hová menjünk? Vagy inkább igyunk és fetrengjünk? – tette fel a költői kérdést.

Úgy gondoljuk, inkább deszkázzanak! És ha lehet, egy biztonságos helyen, a Játékok Kertjében.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. f.bence 2010. november 04. 19:11
  „Jólvan, de ha füves focipálya helyett folyóhomokot kapnának a futballisták, akkor már a híradót is megjárta volna, nem értem miért nem lehet elfogadni a mai generációk, a jövő emberei és gyermekei sportját, a foci már lejárt, meg sz-ar is!!! Na meg az extrém sportolókat szidják, hogy leamortizálják az utcákat... mit lehet látni a híradókban? .."a focidrukkerek már megint összeverekedtek és hatalmas károkat okoztak". Sz-ar ország!!! Sok pénzéhes kiöregedett politikussal, akik kb. a státuszukból akarnak kihalni. Szánalmas hogy semmi jót nem tudnak tenni és főleg nem jól elvégezni.”
 • 42. CID 2010. október 31. 15:13
  „web : Gyerekek a játszótéren játszanak, a hintán. Ezek már nem gyerekek :)”
 • 41. atomboy 2010. október 31. 14:48
  „http://szegedbicaj.blog.hu/2010/03/29/kerekparos_fogadoallomas_epul_szegeden”
 • 40. hubatop 2010. október 31. 14:32
  „Az igazság az,hogy az emberi butaság nincs oldalhoz kötve....lehet jobb is,lehet bal is...eddig is ezt próbáltam hangoztatni: az ÖSSZEFOGÁS hiányzik! Nézzétek meg,a cserepes soriak is egyedül nem rettenetesek,de 15-en már...ezt az egyet megtanulhatnánk tőlük! Ne marjuk egymást,inkább fogjunk össze!!!
  Remélem lesz Szeged még ennél is élhetőbb!”
 • 39. varosi 2010. október 31. 14:05
  „A lényeg, hogy bottka ezzel is sztároltathatja magát. Egyébként meg nagy baj lehet, ha már a délmaygar is megírja, hogy valami nem jó Szegeden.
  És minden normális helyen télire jelentik készre az ilyen típusú felújításokat. De hát ha bottka kiadta, hogy most kell megcsinálni, akkor nincs pardon. Az időjárás majd alkalmazkodik a bottkához,”
 • 38. szilléri 2010. október 31. 08:52
  „A deszkásoknak úgy tűnik igazuk van!
  Nem ártana egy utókalkuláció a megrendelő, avagy az illetékes ,,szakapparátus" részéről.
  Meg van az első 5% közszolga - logós akiknek tök felesleges a munkájuk !”
 • 37. web 2010. október 30. 23:02
  „"Csak azt nem értjük, miért nem kérdeztek meg minket: milyen akadályt és hová szeretnénk? Lehet, hogy a kivitelezést olcsóbban is megoldhatták volna az illetékesek."- NA VAJON MIÉRT? MERT ŐK TÖBBET SPORTOLTAK, EBBEN A KATEGÓRIÁBAN ! - SZERINTÜK......ADDIG MÍG NEM TÖRTÉNIK BALESET NEM ÉRDEKLI ŐKET. UTÁNA MOSOM KEZEIMET.
  36. hozzászólás CID 2010.10.30. 22:35 -NEKED NEM, DE HA TUDNÁD MIT JELENT A GYEREKEKNEK AKIK VÉGRE KULTURÁLTAN ´SPORTOLNÁNAK JÁTSZANÁNAK IGEN!!”
 • 36. CID 2010. október 30. 22:35
  „Micsoda tragédia :))))))))))))”
 • 35. f.bence 2010. október 30. 21:35
  „Jedikard:
  Az újabb pályákat csak akkor lehet használatba vételezni, ha megfelelnek az EU-s szabványnak és ha egy ez ügyben odarendelt szakértő átnézi és hitelesíti, hogy használható és nem balesetveszélyes. De itt nem volt semmi ilyen, még lepakolni se tudták a teherautóról normálisan... némely elemek károsodtak közben.”
 • 34. Jedikard 2010. október 30. 21:29
  „ejj túl van spirázva valakinek volt "felújítós" ismerőse az jól adott róla papírt aztán a felújítást meg átadták XYZ gamma 100adik alvállalkozónak és ez a vége "javítás" az is elképzelhető azt se tudták mit javítanak csak valami kupola valahova ...

  Én elsősorban a felújítós céget keríteném elő , aztán talán lehetne valami "szakértőt" is megmozgatni meg baleset védelmi szempontok alapján is tuti lehet ezt vizsgáltatni . Mert elméletileg saját felelősségre de valamilyen "szabályzat" biztos van különben lehetne szögesdrótot is rakni a pálya szélére ...”
 • 33. f.bence 2010. október 30. 21:11
  „hubatop: Amíg nem tudnak lerántani jelentős összeggel, addig nem mozgat meg senkit, magyarországon elég kevés az olyan ember, aki adni is akar valamit és maradandót alkotni és nem silány "munkát" végezni. Mindenki zsebbe dógozik´ csupa-csupa látvány beruházás, haszna, értelme kb. semmi.”
 • 32. K.T. 2010. október 30. 20:22
  „Apropó!
  Azt tudjátok, hogy mikor lesz a hivatalos átadója/megnyitója?

  Szívesen készítenék róla egy kisfilmet.
  Melyik nap szoktak a legtöbben kint lenni, mikor lenne érdemes "forgatni"?”
 • 31. K.T. 2010. október 30. 20:19
  „#29 hubatop
  Lehet, érdemes lenne a turisztikai központ üzemeltetése felől megközelítened a dolgot, mert arról még itt nem esett szó, de annak a működtetése is az önkormányzat kötelezettsége, viszont nem igen tolong érte a Sportigazgatóság, mert bevételt nem igen termelne.”
 • 30. K.T. 2010. október 30. 20:15
  „Kedves mr.b és wad
  Látszik, hogy mennyire nem tudtok kizökkenni egy pillanatra sem abból az (álom)képből amit dédelgettetek, ami miatt most rosszul esik, hogy nem úgy lett felújítva a park ahogy lehetett volna.

  A projekt célja TURISZTIKAI CÉLÚ(!!!!!) KERÉKPÁROS FEJLESZTÉS volt és nem rekreációs, szabadidős, sport tevékenység támogatása. Nem bmx, nem triál és nem gördeszka, hanem pont az a csomagos turista, aki szerintetek sem fogja tudni használni a pool-t, tetszik érteni?!

  "Mellete elvileg csatlakozik egy nemzetközi bicigli utvonalhoz..."
  Látod hogy mennyire be tudnak szopatni a hivatalnokok. Azért mert ők valamit mondanak az azért nem feltétlen van úgy. A nemzetközi kerékpárút, az EuroVelo 11 (ami egyáltalán nincs kitáblázva Szegeden) legközelebbi pontja 1,7 kilométerre van a Feketesas utcában.

  "A Magyar Kerékpáros Klub valószinü azért nem támogata mert nem paszoltak az egyéni érdekeik."
  Bár nem tisztem, de kikérem a Klub nevében. Ez kb. annyira sértő, mintha azt állítanám, hogy a saját érdekedben erőlteted az egész gördeszkás pályát. A Klub azért nem támogatta, mert már az elején tisztán látszott, hogy ez lesz a vége. Ti sem jártatok jól és a cél sem valósult meg, ellenben valakik gazdagodtak és el lett költve a pénz az utolsó fillérig.

  "...mellette van egy tábla, arra is az van írva, hogy biciklis pálya. ..."
  Ez aranyos! :) Ha holnap ott teremne egy "Autópálya" tábla, akkor már bele sem mernétek menni hiszen ott csak gépjárművek közlekedhetnek?

  Félreértés ne essék!
  Nagyon örülnék ha a célotok végre ki tudna teljesedni, meg tudna valósulni (régóta megoldatlan kérdés), de nem ilyen áron.
  Ti is beláthatjátok, hogy ez a fércmunka így senkinek sem jó.
  A politikusok persze kipipálják, megvolt a sajtótájékoztató, avatás, brillírozhattak, "..... gyerekek vagyunk!". Aztán hogy veletek vagy a kerékpárral Szegedre látogatóval mi lesz az már senkit nem fog érdekelni. :(
  A Magyar Kerékpárosklub ezt kívánta volna elkerülni.”
 • 29. hubatop 2010. október 30. 19:26
  „Teljesen beleillett volna a környezetbe illetve a szomszédos tevékenységekbe...szerintem még a deszkás,és bicajos forgalmat is fellendítette volna. Nem akarok titkolózni de ha erre a projektre lerántottak 111 milliót akkor evvel csak ötletet adnék olyan embereknek akik nem adni akarnak valamit,hanem csak kapni.
  Egy biztos: legalább akkora attrakció mint a Játékok Kertje! :) na azért talán jobb...
  Nem jár semmilyen zavaró hanggal vagy kosszal...Talán így lenne teljes a Játékok Kertje!
  Sőt azóta vannak új terveim olyan nagy tömeget vonzó beruházáshoz,ami nagyon jól működik ide legalább 200 km-re lévő városban. (pedig fele akkora mint Szeged) Valójában csak a jó terület hiányzik...
  A tőke egy része a rendelkezésemre áll,meg ugye a szellemi tőke...sajnos a megfelelő embert még nem találtam meg...
  Remélem lassacskán azok az emberek is előtérbe kerülhetnek szegeden,akik nem harácsolni akarnak,hanem valami maradandót alkotni,adni.”
 • 28. wad 2010. október 30. 18:10
  „KT: a pool bicikliseknek épült, mivel ők is használhatják. az már más kérdés, hogy gördeszkázni is lehet benne. mellette van egy tábla, arra is az van írva, hogy biciklis pálya. szerintem ez a projektnek bőven megfelel. Itt nem is erről van szó, pusztán arról, hogy a gördeszka pálya felújítása nem úgy valósult meg, ahogy mi azt reméltük, nem lett jobb a pálya. Persze használjuk, mert jobb nincs.
  Ezenfelül a ligetben épült egy épület, ami kerékpáros turistáknak épült, tárolóval, információszerzési lehetőséggel, pihenéssel. Ez természetesen nagyon jó, ezzel kapcsolatban sincs kivetnivaló, hasznos dolog.

  hubatop? mit szerettél volna ott csinálni?”
 • 27. hubatop 2010. október 30. 17:10
  „Két éve ki akartam bérelni a területet hasonló hasznosításra. (csak ott azt a kis részt) A mostani gördeszkás,görkoris és bmx pálya ingyenes maradt volna!Sőt mellette lévő játszóteret is felújítottam volna,ingyen!Az egésznek GAZDÁJA lenne!!! Tereprendezés (fák kivágása nélkül) az egész kis vállalkozásom jó kis pofás dolog lett volna,beleillett volna teljesen a környezetbe...volna,volna,sajnos csak volna....Ha esetleg valaki illetékes olvassa ezt a hozzászólást,és azóta megváltozott a hozzáállás,akkor én szívesen előveszem a 2 éves terveimet! Vagy ti deszkás srácok ajánljátok az illetékesek figyelmébe!
  ligetdeszka@gmail.com”
 • 26. mr.b 2010. október 30. 17:07
  „A pool kerékpárosok számára is használható, lehet nem a nagy tura csomagokkal érkezö turisták fogják használni, hanem a velük érkezö gyerekük aki bmx-ezik, meg a környezö országokbol érkezö sport barátok.
  Nem a kitüzöt célt valósitja meg.... hát a területet többségében kerékpáros sportok használják mint bmx-street, Bmx flatland, Triál és még sorolhatnám a válfajokat, mellete görkori és deszka. Mellete elvileg csatlakozik egy nemzetközi bicigli utvonalhoz és az uj épülö háznál tudnak eligazodni...

  A Magyar Kerékpáros Klub valószinü azért nem támogata mert nem paszoltak az egyéni érdekeik.

  Azt hogy mi menyibe kerül... nahh erre most tölem akkarsz választ? komolytalan... van biztos ennek a projektnek is egy vezetöje ami be kért árajánlatokat és választott, na majd hozá, mi csak véleményeztük hogy számunka használható-e.

  Azért itt probáljuk már ketté venni a sportokért tett dolgokat , meg hogy mi menyibe kerül ebben a szép városban.

  Házi egyesület... lehet.. abban biztos vagyok hogy nem egy - két szervezet volt jelen a legelsö megbeszéléseken és volt ott nem házi... söt rengeteg civil is aki eljöt hogy csak hozá szoljon, azt hogy a késöbekben a pályázatott hogy adta be a város és azt hogyan vitelezi ki... milyen árakon és hogyan az már nem a mi megválaszolási hatáskörünk ugy érzem.”
 • 25. f.bence 2010. október 30. 16:47
  „Ahhoz képest, hogy volt rá 111 millió, "jó-e-ba-szták" az egészet és ezért senkit sem vesznek el, vagy kérik számon, hogy hova lett a többi, kb. az a munka, amit itt felújítás címén elkövettek, nem volt több 10-12 milliónál.”
 • 24. K.T. 2010. október 30. 16:22
  „#21 Sajnálom :(
  Nem sajátot említettem, "valamelyikőtök befolyásos szülője".
  #22
  Szóval azt akarod mondani, hogy a "pool" ami "papíron 14 (gyakorlatban 5-6)" millióba került az a (nemzetközi) kerékpáros turistáknak épült? Vagy azt, hogy ti dobtátok össze rá a pénzt?

  Egyébként, nem vagyok eltévedve.
  Az igaz, hogy még nem kértem ki és ültem neki átnézni az összes dokumentumot, de az biztos, hogy ez a projekt nem a kitűzött célt valósította meg. Márpedig akkor nem járt volna rá EU-s támogatás.
  Persze ez még utólag is módosulhat, vissza is vonhatják.

  Szerinted a Magyar Kerékpárosklub miért utasította el a pályázat támogatását és miért kellett a fejlesztési irodának a "házi egyesülettől" beszerezni a támogató nyilatkozatot?”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megasztár5: Bence kiesett, de ő lett a legjobb rocker

Kiesett a Megasztár5 pénteki esti, ötödik döntőjéből a szegedi Gusztos Bence. Tovább olvasom