Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 7°C Még több cikk.

Napló készül az alkotóházról

Pusztaszer - A környékbeli művészeti élet bázisa a pusztaszeri alkotóház, ahol amerikai és ausztrál vendégek is megfordultak már. Nagy Józsefné Pintér Eszter a kezdetek óta a ház gondnoka, naplót vezet az ottani életről.
Bitó Antal tanácselnök ötlete volt, hogy a falu vezetése vásárolja meg az egykori pusztabírói házat. A községünkben dolgozó Tóth Pál grafikusművésszel tanácskozva arra az elhatározásra jutottak, hogy átadják a kezelőjogot a Zichy Mihály Képző- és Iparművészeti Közösségnek. Nem sokkal később a művész úr agitált, vállaljam el a gondnoki feladatokat, így a kezdetek óta én „ringattam a ház bölcsőjét" – emlékezett vissza az 1987-ben történtekre Nagy Józsefné Pintér Eszter, aki tegnap körbekalauzolt bennünket a közel 200 éves épületben. A falakat a helyi alkotók művei díszítik: festmények, szénrajzok, csipkék, a szekrényeken csuhébabák, és három, hatalmas gyufaszálakból készült makett, amely a szegedi dómot, a szomszédos Árpád-emlékművet és magát az alkotóházat ábrázolja.

– Minden hónapban szervezek valamilyen programot, író-olvasó találkozót, kiállítást, alkotótábort. Amikor megnyitott a ház, az ország minden részéről összesen 360 alkotóközösségi taggal büszkélkedtünk. Egy időben még Szász Endre is köztük volt

Nagy Józsefné Pintér Eszter bízik benne, hogy tavasztól hasonlóan nagy érdeklődőt vonzzanak az alkotóház programjai, mint az elmúlt 24 évben. Fotó: Schmidt Andrea
Nagy Józsefné Pintér Eszter bízik benne, hogy tavasztól hasonlóan nagy érdeklődőt vonzzanak az alkotóház programjai, mint az elmúlt 24 évben. Fotó: Schmidt Andrea

– hallottuk a ház gondnokától, aki szívvel-lélekkel végzi munkáját. Tavaly 53 vendéget szállásolt el az épületben, volt olyan időszak, amikor 5 hét alatt több mint 200 vendége volt. A 24 év alatt kutatók, orvosok, mérnökök, természetgyógyászok, látók is megfordultak nála. Sokan minden évben visszatérnek, mint például az algyői mozgáskorlátozottak, de általános iskolások, vagy a spirituális dolgok iránt érdeklődők is szívesen nyaralnak itt. Állítják: érzik az Árpád-emlékműből áramló pozitív energiát. Sok művészt ihlet meg a pusztaszeri táj, van, aki tíz éve minden nyáron visszatér ide festeni. A táborok résztvevőinek programokat is szerveznek, többek között lovas kocsin viszik körbe őket a környéken. Augusztus 20-án mindig nagy rendezvénynek ad otthont a ház: tavaly az alkotótáborban készült festményeket kiakasztották a külső falakra, Sipkáné Sági Gyöngyi és Buzás Zoltángobelinezők, Tóth Miklósné Rózsika grillázskészítő, Losonczi János fafaragó mutatta be munkáit.

A ház az elmúlt hónapokban nem fogadott vendéget, téli álmát alussza, Nagy Józsefné Pintér Eszterazonban bízik benne, hogy tavasztól hasonlóan nagy érdeklődésre számíthat, mint az elmúlt 24 évben. – Sajnos egyre nehezebben boldogulok – utalt az anyagi körülményekre, amelyekről egyelőre nem szeretett volna többet elárulni. Kijelentette: amíg csak bírja, amíg az emberek szeretetéből fel tud töltekezni, mindent megtesz azért, hogy az egykori pusztabírói ház még jó darabig fogadhassa az alkotni vágyókat.

Amerikai és ausztrál vendégek. Nagy Józsefné hobbija az írás, a kezdetek óta naplót vezet az alkotóházról, a 24 év alatt 27 spirálfüzetet írt tele. Ebbe újságcikkeket, meghívókat, köszönőleveleket is beragasztott – mindennap írt néhány sort az aktuális történésekről. Vendégkönyvet is vezet, ebben többek között Amerikából és Ausztráliából érkezett utazók bejegyzéseit is olvashatjuk. Rendszeresen jelennek meg beszámolói a helyi újságban, a Pusztaszeri hírfutárban, és a település történetéről szóló könyv is az ő nevéhez fűződik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vérdíj az állatkínzóra

Szeged - Vérdíjat tűzött ki egy állatvédő egy állatkínzás kapcsán. Tovább olvasom