Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Naplót ír a Somogyi-könyvtár igazgatója

Szeged - December 1-jén öt évre új igazgatót neveztek ki a szegedi Somogyi-könyvtár élére. Palánkainé Sebők Zsuzsannát az első hónap értékelésére kértük. Rengeteg a dolog és a terv. Elbocsátás nem lesz, nagyobb változtatás egy év múlva várható.
Új életéről a Somogyi-könyvtár igazgatói székében naplót ír egy hónapja Palánkainé Sebők Zsuzsanna. Főként azért, hogy tükröt tartson saját magának: honnan indult és hová tart. Korábban ugyanis nem voltak a mostanihoz hasonló terhei – árulta el, amikor gyorsleltárra kértük. Óriási a felelőssége, ezért hetente legalább háromszor papírra veti, amit lát, tapasztal. Azt mondja, visszaolvasva minden egészen más.

Palánkainé Sebők Zsuzsanna naplót ír az új életéről. Fotó: Segesvári Csaba

– Úgy akartam kezdeni az első napokat, mintha hazajönnék. És így is történt. Azt éreztem, hogy a kollégáim szeretettel fogadtak – összegzett a könyvtárvezető. – Akadtak elvárások, vágyak, születőfélben lévő tervek és álmok. Idő kell, hogy mind a 153 kollégámat meghallgassam, és teret adhassak a kreatív ötleteknek. Ez nem okoz gondot, hisz én is álltam a másik oldalon. Amúgy az átadás-átvétel zökkenőmentesen zajlott; elődöm, Szőkefalvi-Nagy Erzsébet a gyűjteményi osztály vezetőjeként folytatja a munkát, és viszi az általa elkezdett nagy programokat.

Könyvtárosként dolgozott

Palánkainé Sebők Zsuzsanna 1956-ban született. Főiskolai diplomát szerzett könyvtár–földrajz szakon, tizenkilenc évesen kezdett dolgozni a Somogyi fiókhálózatában. A rendszerváltáskor a központi gyerekkönyvtárban folytatta; könyvtáros, majd vezető lett. Három éve váltott; a pedagógiai intézet fejlesztő munkatársa lett az intézet idén júliusi megszűnéséig. Az önkormányzat közgyűlése december 1-jétől öt évre választotta meg a városi könyvtár élére. Férje mérnök, két felnőtt lánya van.

A kezdő hónapba a protokoll-látogatások és a napi ügyek mellé gazdasági évzárást, programsorozatok befejezését és ünnepi rendezvényeket is be kellett préselnie az új könyvtárigazgatónak. Palánkainé Sebők Zsuzsanna igyekszik mindenütt jelen lenni, hogy munkatársai érezzék a figyelmét. Úgy fogalmazott: – Egyedül nem lehet világot megváltani. Csapatban gondolkodom, mert működtetni és előremenni akarok. Zártuk és értékeltük a Szent-Györgyi-projektet, jövőre több ehhez foghatót indítunk: a sportirodával olimpiai kiállítást és búcsúztató ünnepséget, a szabadtérivel pedig nyári programsorozatot tervezünk.

Mivel lenne elégedett egy év múlva a 410-420 millió forint összköltségvetésű bibliotéka új igazgatója? Felsorolta: a második félévben vitára bocsátja a jövő januártól beindítandó szervezeti változásokat. Elbocsátás nem lesz, sőt új kommunikációs munkatárssal bővíti az intézményt. Az energiaár- és az áfaváltozások miatt valamivel megemelt költségvetésre számít. Uniós pályázatokon akar részt venni, erősíti a projektmunkát és a külső kapcsolatokat. Javít a műszaki feltételeken és a számítástechnikai háttéren. Minőségbiztosítást vezet be, ami az önértékelési rendszer bevezetését jelenti a Somogyiban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szilveszter éjszakáján fogadtak örök hűséget

Szeged - December 31-e estéjén egy szegedi fiatal szerelmespár nem csak az elmúlt évtől köszönt el,… Tovább olvasom