Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Napok, napok, napok!

Csongrád megye – Falunapok sport és főzőversenyekkel, sportágválasztó, trolibusznap, kulturális örökség nap, de jön Böjte Csaba is, és kezdődik a Szent Gellért Fesztivál.
Lelei napok
Maroslele, szeptember 20–22., péntek–vasárnap
Pénteken 14 órától a főtéren zászlófelvonással veszi kezdetét a program. Ezután a könyvtár udvarán ünnepi képviselő-testületi ülés lesz. 15 órától a Lelei Fokhagyma Napok mezőgazdasági kiállítás megnyitója a faluházban. 20 órától Piramis-koncert a főtéren. Szombaton 8 órától a Rózsa utcában egyéni asztali labdarúgó-bajnoksággal kezdődik a program. 13 órától a főtéren térségi gazdatalálkozó – bográcsbajnokság és gasztronómiai fesztivál. Vasárnap 8.30-tól torna. Többek között lesz ifjúsági focitorna is.

Őszi nyílt napok a víztoronynál
Szeged, Szent István tér, szeptember 20–22., péntek–vasárnap
Hagyományos őszi nyílt napokon várják az érdeklődőket. A Képek a múltból kiállításon a teljesség igénye nélkül válogatott dokumentumok engednek betekintést a szegedi vízellátás és csatornázás múltjába. Állandó kiállítások – a szikvíz, valamint a fizika története – is várják az érdeklődőket. Vasárnap 15.00 órakor koncertet tartanak a víztoronyban. A Király-König Péter Zeneiskola diákjai zenélnek.


Nagy sportágválasztó
Szeged, Újszegedi Kisstadion és Sportuszoda, szeptember 20–21., péntek–szombat
9.00: Közel 40 sportágat próbálhatnak ki az érdeklődők. A szakmai tanácsadással összekötött program ingyenes. A Breki ajánlásával!

Bor tér

Szeged, Dóm tér, péntek–vasárnap
ÁRKÁD Szeged színpad, BMW C-Mobil színpad
Pénteken számos gyermekműsorral, 21.30-tól Szabó Balázzsal és az Accord Quartettel várják a közönséget. Szombaton Görögországba invitálnak, de fellép a Honeybeast acoustic, és Koszti Sándor trombitaművész is. Vasárnap bemutatkoznak a hagyományőrző csoportok, megismerkedhetnek örmény és bolgár dalokkal, lesz délszláv táncház és cigány amatőr képzőművészek kiállítása is. Részletes program itt!

10. Felsővárosi Napok
Szeged, Szeptember 20–21., péntek–szombat
Pénteken a Belvárosi mozi Kamara Galériájában 17-től Árnyas Koppány festőművész kiállításmegnyitójára várják az érdeklődőket. Szombaton a Pille utcai játszótéren a változatos programok között lesz állatszépségverseny, gyermek Ki mit tud? is.

Vinka, az útmutató
A Homo Ludens-projekt szeptember 20-án, pénteken 18 órától a Padlás Szegedben (Zárda u. 8.) bemutatja: Vinka vidám útmutatói a nagy életcsigához – kuncogós, együttműködős csapatjáték és élményharácsoló színházi előadás. Vinka a játékossághoz mint életszemlélethez mutat vinkás utat. Előzetes jegyrendelés szükséges az info@focusmuhely.hu e-mail címen.

Szüret és iparosok napja
Ópusztaszer, Nemzeti Történeti Emlékpark, szeptember 21., szombat
Elfeledett mesterségekkel és a régi Mihály-napi kirakodóvásárok varázslatos hangulatával ismerkedhetnek az érdeklődők az ópusztaszeri skanzenben. A résztvevők kipróbálhatják a szőlőpréselést, bőven fogyaszthatnak majd magyar szőlőt és mustot. Egész napos múltidéző programok és iparos bemutatók színesítik a családok élményeit. Találkozhatnak vándorfotográfussal, lesz népi gyerekjátszó, kemencében sütögetés, alföldi népzene, paprikafeldolgozás. Megismerhetik a kádárok, gyékényesek, szakajtókötők, szappanfőzők és csipkeverők munkáját. 11.30 és 14.30 órakor honfoglalás kori lovas bemutatón vehetnek részt. 13.00 órakor lópatkolással várják a közönséget, 15.30 órakor terelési bemutató és rackakörmölés várható.


Nyílt nap a telepeken – IV. Európai Trolibusz Nap
Szeged, villamos-, trolibusztelephely, szeptember 21., szombat
A Szegedi Közlekedési Kft. nyílt napot tart a telephelyein. 11.00 órára a villamostelephelyre, míg 12.30 órára a trolibusztelephelyre várják az érdeklődőket. Ezen a napon a társaság nosztalgiavillamosokat és -trolibuszokat is forgalomba állít, illetve a régi 7-es és 8-as trolibusz vonalán emlékjáratot közlekedtet.

Powertech Árkád Racing
Szeged, Huszár Mátyás rakpart, szeptember 21., szombat
9.00: Felvonulással kezdődik a program, majd megnyitóval folytatódik a rakparton. 10.00, 12.45 és 15.30 órakor driftautó-, raliautó-, pályaautó-, autokrossz- és gokartbemutató várja a közönséget. 12.15, 15.00 és 18.15 órakor Street Fighter Show-t láthatnak, 12.30, 15.15 és 18.00 órakor lesz pályanyitás. A helyszínen beszállókártya vásárolható, amelynek 33 százalékát jótékony célra, a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány munkájának segítésére fordítják.

Túrák

Szeptember 21., szombat
Szeged, vasútállomás
7.45: A résztvevők vonattal, majd autóbusszal jutnak Bugacra. Jelentkezés: Dósa Endre, tel.: 30/838-9450.

Mórahalom, Aranyszöm Rendezvényház
10.30–14.00: Magyar–szerb tandem – biciklitúra a Homokhátság legszebb tájaira. Információ és regisztráció: www.hu-srb-tandem.eu.

Szeptember 22., vasárnap
Szeged-Rókus vasútállomás
7.33: A résztvevők vonattal jutnak Békéscsabára, ahol a Munkácsy Mihály Múzeumban és Emlékházban láthatják a festő személyes tárgyait és a világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteményét. Jelentkezés: Dósa Endre, tel.: 30/838-9450.
Böjte Csaba Szegeden
Szeged, Belvárosi mozi, szeptember 21., szombat
19.00: Nyitott Akadémia – A lélek dolgai.

Divat! Divat! Divat!
Szeged, Átrium Üzletház, szeptember 21., szombat
16.00: Csikós Anikó Prima-díjas tervező divatbemutatója. A belépés ingyenes!

Gyerekcuccbörze
Szeged, Szent-Györgyi Albert Agóra, szeptember 21., szombat
9.00–12.00: Gyerekcuccbörze, a belépés ingyenes.

Kulturális örökségünk
Szeged, Belváros, szeptember 21., szombat
10.00: Séta a Tisza Lajos körúton, indulás a Rektori Hivataltól. Az egyórás séta tervezett útvonala: SZTE Rektori Hivatal, Ungár–Mayer-palota, Reök-palota, a MÁV-igazgatóság székháza, református palota, kakasos templom, Anna fürdő, Gróf-palota. 11.00 órakor indul a következő séta, a Stefánián. Gyülekező: a Kass Szálló egykori épülete előtt. A szintén egyórásra tervezett séta útba ejti a Kass Szállót, a Deutsch-házat, a Szegedi Nemzeti Színházat, a Várkertet és az egykori várat, a Móra Ferenc Múzeumot és a Milkó-palotát.

A Kulturális Örökség Napjai – Vizek házai
Szeged, Somogyi-könyvtár, szeptember 21–22., szombat–vasárnap
Lesz épületbejáró túra, tárlatvezetés és könyvbemutató az Emlékkönyvtárban, gyermekprogram sok mesével, valamint változatos tematikával séták a városban. A programok többsége kapcsolódik az idei év országosan meghirdetett központi témájához, a vízhez. Idén is folytatódnak a temetőséták Etelka, aranyliliomok és az árvízi hajós – jeles személyek a Dugonics temetőben címmel. Részletes program: http://www.sk-szeged.hu/en/1002.
A programok könyvtári tagság nélkül is, ingyenesen látogathatók.

Gyálaréti falunapok
Gyálarét, Művelődési Központ, szeptember 21–22., szombat–vasárnap
Szombat, 7.45: a vasárnapi focigála csapatainak sorsolásával kezdődik a nap, majd csocsóbajnokságot tartanak. 10.30-tól Ménesi Valéria természetgyógyászt hallgathatják, 12.00 órától Vass Péter zenés műsora várja a közönséget. 13.30-kor tartják az ünnepélyes megnyitót, majd találkoznak a gyálaréti iskola „öreg" diákjai. 14.00 órakor vidám countryzenére táncolhatnak, majd fellép a mórahalmi városi ugrókötélcsapat, a Délikert gyermekszínház, és lesz táncház is. 17.30-tól Márta Károly nagybőgőn játszik, és a Carlo Band zenekart is hallhatják. A falunap vasárnap a focipályán 9.00-kor focigálával folytatódik.

Szent Gellért Fesztivál
Szeptember 20., péntek, Szeged, Dóm
I. Szimfonikus koncert
19.30: Szegedi Szimfonikus Zenekar. Vezényel: Gyüdi Sándor, Robert Christian Bachmann. Műsor: Robert Christian Bachmann: Hommage (ősbemutató), Anton Bruckner: VIII. szimfónia (c-moll).
Szeptember 21., szombat, Szeged, Dóm
I. Kamarakoncert
19.30: Stadler Quartett (Salzburg). Műsor: Ludwig van Beethoven: F-dúr vonósnégyes (op. 18./no. 1.), Ludwig van Beethoven: a-moll vonósnégyes (op. 132.). Az eredeti művek mellett három fiatal zeneszerző újraértelmezései is hallhatók a koncerten.
Szeptember 22., vasárnap, Szeged, Dóm
II. Szimfonikus koncert
19.30: Szent Gellért Akadémia. Vezényel: Robert Christian Bachmann, Yoon Kuk Lee. Szólisták: Joon-Ho Shim (cselló), Youngji Ahn (fuvola). Műsor: Intrada, Wolfgang Amadeus Mozart: G-dúr fuvolaverseny (KV313), Franz Joseph Haydn: C-dúr csellóverseny (Hob. VIIb:1).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Droglabor működött a panelban

Látványos rendőri akció helyszíne volt az egyik felsővárosi, a Tabán Általános Iskola közelében lévő panelház a közelmúltban. Tovább olvasom