Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Nappal rózsa, éjjel múzeum

A Szőregi Rózsafesztiválra új kabalafigurák várják a látogatókat, temérdek programmal, mint ahogy a Múzeumok Éjszakáján sem fog unatkozni a nagyérdemű.

Szőregi rózsaünnep

Június 21–23., péntek–vasárnap

Szőreg, Rózsák tere, Sportpálya

A rózsa hazájában, Szőregen a termesztők minden év júniusában háromnapos programsorozattal ünneplik Európa-szerte híres virágaikat. A szőregi rózsaünnepen virágdíszbe öltöznek a település utcái, terei. A három nap alatt lehetőség nyílik betekinteni a rózsatermelők mindennapjaiba: az érdeklődők megismerhetik a Szőreg környéki rózsaföldeket, a földeken folyó napi munkát. A jelenlegi termelési módszerek, eszközök mellett Magyarország első rózsamúzeuma az évszázados múltra visszatekintő tárgyi és írásos emlékeket is bemutatja. A szőregi rózsaünnep fő látványossága a szombat délutáni karneváli felvonulás, ahol több százezer rózsaszállal feldíszített ünnepi menet megy végig Szőreg utcáin. A felvonulást követően hajnalig tartó koncertek, színpadi programok, tűzijáték szórakoztatja a vendégeket. A rózsaföldek látogatására a Hősök teréről ingyenes autóbusz indul szombaton 9.30 és 16.00 között.

A teljes programot itt olvashatja.

Múzeumok éjszakája

Június 22., szombat
Szeged, Móra Ferenc Múzeum előtti színpad

18.30-tól: Népzenei műsor, megnyitó, műsorismertetés, majd néptáncbemutató a Szegedi Táncegyüttessel. 20 órától „Hideg nyalat..." – kiállításmegnyitó és játék, utána zenekonzervatóriumi koncert, Pavane Táncegyüttes – történelmi táncok, 22 óra: Boszorkánypör a színpadon (21.30: a Dugonics téren a boszorkányok vádolása után a szereplők a Kárász utcán vezetik a menetet a múzeum elé), 22.30: tűzugrás, majd a Kravaiar együttes világzenei koncertje. Vendég: Csenki Attila a Showder Klubból. Időszaki kiállítás: 18 óra – a Benczúr Gyula-kiállítás megnyitása – Egyszer volt... Az ősember. 19–22 óráig, óránként Csenki Attila humorista rendhagyó tárlatvezetése (a belépőn felül 500 forint/fő).


Fekete Ház
Örkény 100+1 – egyperces „maraton" – folyamatos felolvasás, a Vasúttörténeti Alapítvány kiállítása. Lépcsőház galéria: a Szegedi Kortárs Balett – Törköly J. fotói. Az éjjeli látogatói láthatják először a városi közgyűjtemény legújabb szerzeményeit: Móra Ferenc verskéziratát és két levelét, amelyeket Mihálovits Alajoshoz címzett (képünkön).

Szegedi vár
20.30: Pavlovits Dávid gitárkoncertje, 22 órától a Várkertben 80-as party (600 forint).

Kass Galéria
Képregény kiállítás és 21 órától közös képregény rajzolás Pataki Ferenc színművésszel és Váradi Gábor képregényessel.
Belépődíj: Elővételben a múzeum jegypénztárában 400 forint/fő, 900 forint/család. A rendezvény napján jegyek válthatók bármelyik múzeumi helyszínen 500 forint/fő, 1000 forint/család. A jegyek minden múzeumi kiállítóhelyen  érvényesek. Részletes információ: www.mfm.u-szeged.hu.

A Múzeumok éjszakája további helyszínei: Interaktív Természeti Tudástár, ahol egy füvesasszonnyal is találkozhatnak. A szegedi dómban például 19 órától Finta Gergely orgonaművész koncertjét hallhatják, illetve lesz éjszakai látogatás a toronyban. A Grimm Könyvesbolt és Galéria Kávézóban fotókiállítást láthatunk, és orosz ízekkel is találkozhatunk. A REÖK-ben a szegedi Nyári Tárlat keretében lesz képzőművészeti foglalkozás gyerekeknek és 20 órától koncert a Szegedi Szabadtéri Játékok fellépőivel. A Somogyi-könyvtárban a kiállításokra és az előbbi két helyszínen a belépés díjtalan, csakúgy, mint a Szent-Györgyi Albert Agóra programjaira.

A teljes megyei programot itt olvashatja.

Hajóval Magyarkanizsára

június 22., szombat

Magyarkanizsa
Magyarkanizsa

Szeged, Hajókikötő
9.00: Sétahajó indul a vajdasági Magyarkanizsára a Novotel Hotelnél lévő hajókikötőből. Egész napos programra, városnézésre, vajdasági csárdalátogatásra várják az érdeklődőket.  11.00 órakor érkeznek Magyarkanizsára, útlevél szükséges. 12.00 órakor ebéd a Tisza-parti csárdában, 13.30 órától városnézés, 14.30 órakor utazás autóbusszal Szabadkára, 15.00 órakor városnézés Szabadkán,  16.00 órakor indulás Szegedre autóbusszal, 18.00 érkezés Szegedre, útlevél és vámvizsgálat után. Bővebb információ a 62/409-302-es telefonszámon!

Bunkertúra

június 23., vasárnap

Maty-éri evezőspálya és környéke

A legfontosabb a kirándulással kapcsolatban, hogy olyan hidegháborús bunkereket lehet megtekinteni, amelyek közül kettő frissen lett kiásva, valószínűleg évtizedekig el voltak zárva a külvilágtól, egy kicsit szűkek és sötétek, és teljesen a föld alatt vannak, és így igazi kalandokat tartogatnak a felfedezésükre indulóknak. Részletek: www.turaznimegyunk.mindenkilapja.hu.

A magyar Kappadókia

június 21–23., péntek–vasárnap

Cserépfalu

14.00: A magyar Kappadókia – hétvégi geotúra a Dél-Bükkben. A túra pénteken indul Szegedről, a Széchenyi térről a Szeged étterem előtti parkolóból. Sziklába vájt barlanglakások, istállók és rejtélyes fülkék sora a cukorsüveg alakú sziklatornyokon, egy kis Kappadókia a Bükk hegység déli lábánál – ez várja a kirándulókat. Erre a különösen szép és izgalmas vidékre szervez kétnapos gyalogtúrát – szakavatott geotúra-vezető irányításával – a Kétágú Hegy Egyesület, Cserépfalu környékén. A kaptárkövek mellett a Hór-völgy híres látnivalói is bekerültek a programba: a világhírű Suba-lyuk-barlang megtekintésére. Az érdeklődők a túra részleteiről és a jelentkezés feltételeiről többet tudhatnak meg a www.csodakut.eu weboldalon.

Napfordulóünnep  Algyőn

június 22., szombat

Algyő, Tájház és Algyői Könyvtár

16.00: Kézműves játszóház gyerekeknek. 18.00 órától a rendezvény végéig misztikus sarok a tájházban. 18.30 órától mesemondók a könyvtárban. 19.30 órától könyvtárismereti vetélkedő és kvíz, valamint rajzsarok a könyvtárban. 20.30 órától élő zene a tájházban, a Carry zenél. 22.00 órától a Spiral Flames tűzzsonglőrcsoport bemutatója a tájházban. 22.30 órától különleges hangszerek bemutatója, majd Szent Iván-éji szertartás lesz dobolással, énekléssel, tűzugrással a tájházban.

Családi nap

június 22., szombat

Szegeden, a Csongrádi sugárúton, a Makkosházi körúttal szemben, a régi Media Marktnál

10 órától: A gyermekprogramok keretében lesz bábelőadás, interaktív gyermekkoncert bűvészműsorral, illetve játszóházi programok. A felnőtteknek dr. Pécsi Rita ad tippeket a mindennapokra a haragkezeléshez. A programok ingyenesek.

Alma mater

Június 22–23., szombat–vasárnap

Szeged

Idén nyolcadik alkalommal várja az egyetemi alma mater dolgozóit, öregdiákjait és családjaikat az SZTE Alma Mater Weekend és Egyetemi Sportnapra, amely minden eddiginél színesebb programokat kínál látogatóinak. Szombaton 14.30-tól lesz családi filmvetítés a Belvárosi moziban. A Lotte és a holdkő titkai című kalandos mesefilmet a legkisebbek és a legnagyobbak is 500 forintos áron tekinthetik meg, ha rendelkeznek Alma Mater-kártyával. Vasárnap: Alma-weekend és Egyetemi Sportnap – változatos programok és sportolási lehetőségek az SZTE Sportközpontban. 7.30-tól kari bográcsfőző verseny .

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

15 ezren látták Olaszországban a doberdói fát

Hazatért Olaszországból a doberdói fa: a kultikus első világháborús ereklyét közel három hónap alatt 15 ezren látták a Martino del Caso városában rendezett világháborús kiállításon. Tovább olvasom