Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Napsugarak, Leák, Izoldák, Milénák, Íriszek hete

A héten több ritka női név viselője ünnepel: köszöntik a Napsugarakat, Leákat, Izoldákat és Milénákat is. Megkérdeztük, hogyan ünnepelnek, szeretik-e nevüket és jellemző-e az a jelentés rájuk, melyet nevük hordoz.
– A családban korábban mindenkit Juliannának, Máriának, Erzsébetnek hívtak, anyukám ezért úgy döntött, még egy ilyen név nem lesz. Felütötte az utónévkönyvet és az Izoldánál állapodott meg – magyarázza nevének eredetét Korbács Izolda Rita, aki egy biztosítónál, tanácsadóként dolgozik. Neve határozottságra utal, „vasakaratúnak, uralkodónak" szokták magyarítani.

– Abszolút jellemző rám a nevem, ráadásul mindig élveztem, hogy ezzel is különbözöm a többiektől. Nem nagyon becéznek, esetleg Izának, Izinek. Viszont csúfolni sem tudtak sosem – meséli. Korbács Izolda Ritának vezetékneve sem mindennapi – mégis, elsőre sokan képtelenek megjegyezni. Volt, aki kérte, hadd hívhassa egyszerűen Ritának.
Ez viszont különösen udvariatlan lenne ezen a héten, amikor névnapja van, számos különleges női név viselőjével egyetemben: ünnepelnek a Napsugarak, Leák, Milénák is.

– A nevem vadtehént, antilopot jelent, nem túl kedves tehát, viszont latinból nőstényoroszlánként fordítható. Nos, én nem vagyok az – mondja Parázsné Lévai Lea. Szülei anno fiút vártak és már ki is választották a Ferenc nevet. – Csakhogy én érkeztem, így gyorsan kellett dönteniük, s apukámnak eszébe jutott egy lány az utcánkból, akit így hívtak – emlékszik vissza Parázsné Lea. Mivel akkoriban még nem volt divat az ilyen különleges név, a rokonság inkább Babának nevezte el és így szólítják a mai napig.

Józsától Irináig

A hét első napján, március 19-én sokan köszöntötték a Józsefeket, ám akinek Józsa nevű hölgyismerőse van, virággal kedveskedhetett neki ezen a napon. Milyen női nevek jutottak ezenkívül az esztendő 12. hetére? A sort Klaudia nyitja, folytatja: Alexa, Napsugár, Beáta, Izolda, Lea, Emőke, Karina, Miléna, Irén, Írisz, majd Irina zárja.

– Sajnos sok naptárban nincs is benne a névnapom, így csak az ismerősök köszöntenek fel, a pénzintézeti ügyfeleim sosem tudják a bűvös dátumot. A különféle, nevekkel díszített szuvenírekből is kimaradok, nem is láttam még Lea feliratú holmikat. Sokszor félreértik a nevem, Leilának, Reának hiszik, vagy megkérdezik, minek a rövidítése – mutat rá az árnyoldalra Parázsné Lea.

Mindig a napos oldalon érezheti magát az, aki meghallja Bánfi Adrienn Napsugár nevét. – Bár csak a második keresztnevem, mégis ezt szeretem jobban, egyből felvidulnak az emberek, ha meghallják, főleg a Napsi becézést. Sokan nem is értik, hogyan hívhatnak így valakit. Erről anyukámat kell megkérdezni, ő ragaszkodott a Napsugárhoz, apukám pedig az Adriennhez, végül kiegyeztek – mondja a középiskolás lány.

A mindszenti Ivanov Miléna édesanyja még kislány korában hallotta ezt a nevet, s már akkor eldöntötte, ezt adja majd gyermekének. – Úgy tudom, a Mária, Magdolna névvel van rokonságban, jelentése pedig kedves, szelíd. Ez telitalálat, illik rám. Nem is cserélném el semmi másra, így tökéletes, ahogy van – áll ki neve mellett Miléna.

Nem is csoda: állítása szerint a szakközépbe is emiatt vették fel – amikor ugyanis a felvételiztető tanár megnézte jelentkezési lapját, rögtön a nevéről kezdte kérdezgetni, így pedig elszaladt az idő.
– Nem a tanár hibája volt, hogy nem hallotta még a Miléna nevet, a naptárakban nem szoktam megtalálni, csak néhány újság említi meg. Még én sem tudtam, hogy a héten is van névnapom, eddig azt hittem, csak májusban ünnepelhetek. Bögrét már kaptam Miléna-felirattal, de amikor tollat kerestünk, kijelentették: ilyen névvel nem gyártanak – meséli a lány.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vizitdíj tovább csökkentette a vizsgálatok népszerűségét

A betegségek megelőzésének, korai felismerésének fontos feltétele egy-egy szűrővizsgálat – bár… Tovább olvasom