Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Napsugaras házak újjászületése

Szeged nem lenne Szeged napsugaras oromzatú házak nélkül – Alsóváros pedig főleg nem lenne Alsóváros. Sokan lebontják az eredetileg a nagy árvíz utáni években emelt házakat, de mind több példa akad fölújított, illetve újjáépített napsugarasokra is.
A napsugaras oromzat az 1879-es nagy árvíz után épült szegedi házak jellegzetessége. Fotó: Frank Yvette
Városképi jelentőségű, napsugaras oromzatú népi épületként tartják számon a Kalmár Márton szobrászművész által felújított alsóvárosi házat. Nem ott lakik ugyan, de ihletadó, insipiráló munkahelyként, műteremként hasznosítja.

Gyerekkori álma volt

Eredetije, stílusbeli társaival együtt, az 1879-es nagy árvíz utáni években épült. – Gyerekkori álmom volt, hogy napsugaras házam legyen – beszéli a szobrászművész. Ezek után nem csoda: a fölújításkor együtt dolgozott a kőművesekkel. A napsugaras oromzatot, és a díszes, zsaluzott kaput teljes egészében maga készítette el – tökéletes másolataként a nagyon rossz állapotban fönnmaradt, így nem megtartható réginek. Vakolatot teljességgel újat kapott az épület. A fal maradt az egykori, csak leszigetelve. Megvan az eredeti kukoricagóré is, az udvar maradt téglaburkolatú – és a tornácmennyezetre festett, régi képen is csak kismértékű rekonstrukciót kellett végrehajtani.
Mennyivel került többe a helyreállítás, mintha nem lett volna szempont, hogy megmaradjanak az eredeti, jellegzetes stíluselemek?

Vállalták a költséget


– A kőművesek általában nem örülnek, ha úgymond különleges dolgokat kell csinálniuk, boltívet, egyebeket. Márpedig itt akadt ilyesmi néhány – jelzi a szobrászművész, hogy a kivitelezés költségei nem lehettek mindennapiak. Hozzáteszi: legalább annyiba került a fölújítás, mintha teljesen új ház épült volna.

Van, aki pontosan ezt választja: az újjáépítést. Nem messze Kalmár Mártonék műteremházától található a Marika panzió. Tulajdonosa, Makalicza Lajos mondja: épp húsz éve vették meg a házat. Napsugarasnak ugyan napsugaras volt, de oly mértékben romos, hogy helyreállításáról le kellett mondani. Hosszas procedúra után kapták meg a műemlékvédelmi felügyelőségtől és a kapcsolt szakhatóságoktól a bontási engedélyt. – Hat hónapba telt, míg minden illetékes rámondta az igent – emlékszik vissza a tulajdonos.

Panzió és múzeum

A felügyelőség előírt mindent, a falak, ablakok színétől kezdve a tetőcserepek kinézetéig – és Makaliczáék boldogan teljesítették az előírásokat, hiszen igazi, alsóvárosi jellegű panziót akartak kialakítani. Jó érzékkel gondolták úgy, Alsóvároson egy napsugaras oromzatú, hagyományőrző panzióban szívesebben szállnak meg a vendégek, mint egy bármilyen másban. A kilencszobás panzió azóta is működik, de igazi paprikamúzeumnak is helyet ad az épület. És még valami: a panzió falán belülről óriási festmény – a már elhunyt Tóth Tibor munkája – ábrázolja a szegedi paprikafűzést, eredeti, régi képeslap alapján.

Modernizáltan
Nemcsak fölújítással, illetve újjáépítéssel őrizhető a hagyomány, hanem a régi elemek, jelesül a napsugaras oromzat modernizált formában való megőrzésével is. A panzió szomszédságában ilyen Szögi Imréék háza. Kalmár Márton Bartók zenéjéhez hasonlítja a „modernizált, mégis napsugaras" épületeket. Városszerte mind több ilyen épül – még Újszegeden is láthatók napsugármotívumot stilizált módon, jelzésszerűen őrző házak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magukon kezdik a megszorítást

Kevesebb pénzből működik majd az új szegedi közgyűlés: harminc százalékkal, 45 ezer forinttal… Tovább olvasom