Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Narancssárga riasztás! Estig újabb 15 centi hó jöhet!

Szeged - Az ország nagy részére a havazásra figyelmeztető narancssárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap estig. A nap folyamán további 3-12 centiméter friss hóra és néhol hófúvásokra is fel kell készülni.
Az OMSZ honlapján közöltek szerint átmenetileg több helyen lesz havazás, később egyre inkább csak az északi határ mentén, illetve a Szécsény-Veszprém-Szigetvár vonal mintegy 100 kilométer széles sávjában a legvalószínűbb.

Vasárnap reggel sok helyen ébredhettünk intenzív havazásra, hajnal óta sok helyen több hó esett, mint az azt megelőző 12 órában - írja az idokep.hu. Az országban szombat hajnal óta tartó hóhullás több helyen újból, 20-30 cm friss havat eredményezett, a vasárnap delelőtti órákban további 3-5 cm friss hó várható.

Az idokep.hu adatai szerint délig Hódmezővásárhelyen 9, Makón 7, Szentesen 10 centiméter hó esett. 12 órakor Szegeden már elállt a havazás, de Ásotthalomról, Sándorfalváról, Tiszaszigetről és Vásárhelyről hószállingózást jelentettek. 16 órakor már csak Makón szállingózott a hó. Vásárhelyen és Szegeden mínusz 1 fokot mértek. (Nézze meg az Időkép.hu hótérképét!)

A vasárnap várható friss hó zöme délelőtt hullik, a legtöbb elsősorban a Bakony északi részén és a Balaton környékén várható. Legkevesebb az északnyugaton Mosonmagyaróvár környékén, illetve az ország délkeleti, keleti területein valószínű.

A Dunántúl északnyugati csücskében és az északkeleti országrészben, főleg Borsod keleti részén a viharos fokozatot is megközelítő széllökések hófúvást okozhatnak. Délutántól fokozatosan csökken a csapadék.

Késnek a vonatok

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt-hez tartozó magyarországi autópályákon - M0, M1, M3, M7 - a havazás ellenére folyamatos a közlekedés vasárnap délelőtt, de az útpálya, főleg a balatoni térségben havas, hókásás. A vonatok viszont késnek, havazás miatt az ország több területén legalább 10-15 percet. Nagyobb fennakadást azonban még nem okozott az időjárás, a váltókat folyamatosan tisztítják a készenléti szolgálatban lévők - tájékoztatta a MÁV az MTI-t vasárnap délelőtt.

Isaszegnél egy meghibásodott szerelvény mentése nehezíti a vonatközlekedést, emiatt egyes, a hatvani vonalon közlekedő távolsági vonatok akár 40-90 perc késéssel közlekednek. Miskolc térségében átlagosan 10, a Debreceni területen 10-15 perces késésekre lehet számítani. Az utasok a vasúti forgalomról a MÁVDIREKT 06-40-49-49-49-es telefonszámán érdeklődhetnek.

Szombaton írtuk:

Szombat hajnal óta havazik. Estig 5,8 mm csapadék hullott Szegedre: ez körülbelül 10-12 centiméter havat jelent. A közlekedőkön kívül senkit sem zavar a reggel óta tartó havazás. A liget is fehérbe borult, a futókat sem gátolja a téli csapadék. A Kárász utcán két géppel tisztítják a díszburkolatot, az élelmesebb szülők már szánkón húzzák gyermekeiket.

Bobkó Attila a Taxi 3-tól elmondta: a főbb közlekedési utak jól járhatók, egyedül a városszéli, kisebb mellékutcákban okozhat gondot a reggel óta lehullott hó. Balesetről, koccanásról nem tudnak – téli gumi nélkül senki se induljon útnak.

Végre lehet szánkozni a Belvárosban. Fotó: Segesvári Csaba
Végre lehet szánkózni a Belvárosban.
Fotó: Segesvári Csaba

A megyében nincs hótól elzárt település, a mellékutakon lelassult a közlekedés. Az északnyugati és déli országrészre vörös figyelmeztetést adott ki az OMSZ, ez azt jelenti, hogy helyenként 24 óra alatt 20 centimétert meghaladó friss hó is előfordulhat.

Mi a hó?

A hó 0 °C alatt képződött csapadék, amely vízpárát tartalmazó levegő további lehűlésével jön létre, amikor a képződött jégrészecskékre kristályosan további jégrészecskék fagynak, és hókristállyá egyesülnek. Forrás: wikipedia.hu

Vasárnap hajnalban még mindig országszerte havazhat, napközben 5-10 centi friss hó várható.

Napközben főként délen várható további gyenge havazás, hószállingózás. Kemény mínuszokra a hétvégén nem kell számítani, ennek ellenére mindenki fokozott figyelemmel közlekedjen.

Az idokep.hu adatai szerint Hódmezővásárhelyen 6, Szentesen 8, Makón pedig 7 centiméter hó esett. Csongrádon 9 centiméteresre hízott a hótakaró. Az enyhe idő miatt a hó folyamatosan olvad, sózással elkerülhető az, hogy lefagyjon. Viszont a fák közelében óvatosan sózzunk, könnyen kipusztulhatnak a túlzott sóterheléstől.

Nézzegessen havas képeket! Fotó: Segesvári Csaba (Galéria)

Olvasóink írták

61 hozzászólás
 • 61. Omo 2010. február 10. 13:45
  „Az aktuális időjárásról szóló cikkeket le kellene venni, mert az ha tetszik, ha nem, elévül.
  Az időjárás még a nagyon jól működő Dm rendszerét is megzavarja!
  Nem beszélve a hókotrók működésének felelőseiről, akik éppen a jól megérdemelt téli álmukat aludnák!
  Tényleg nagyon bosszantó már, hogy amióta világ a világ, hol hideg van, hol meleg és hol esik, hol fúj!
  Le az időjárással!”
 • 60. amata 2010. február 10. 09:39
  „Olyan érzésem van, mintha kétnaponta újítanák meg a cikkeket.
  amata”
 • 59. utazó81 2010. február 08. 10:01
  „Ma már hétfő van.Kit érdekel a tegnapi riasztás.Friss témákat szeretnénk olvasni.”
 • 58. csapsziati 2010. február 08. 00:28
  „Lefőtt a kávé.”
 • 57. valakiiii 2010. február 07. 23:02
  „Szép Béla (MSZP): Komolyan hittem, hogy a megújulás és a megtisztulás ígérete az MSZP-ben beteljesül, de az országos listát megismerve láttam, ez nem következett be. Bebetonozták magukat azok, akiknek a leváltását követelték párton belül és kívül, lásd a MÁV, a BKV és az energiaszektort körüllengő botrányos ügyeket.

  Népszabadság: Romokban az MSZP, az SZDSZ-nek lassan pulzusa sincs. A népszerűtlenség és a szétesés fontos oka - a gyönge kormányzati teljesítmény mellett - a nyilvánosságra került korrupciós ügyek sorozata.

  Szanyi Tibor (MSZP): Az MSZP-t tényleg megfertőzték a hatalombrókerek és a mutyilovagok.

  Tóth Károly (MSZP): Tiszta szívből utálom a korrupciót, mert ráment az MSZP.

  Békesi László: Az MSZP nem fog változni. Lehetetlen, alkalmatlan párt.

  Szili Katalin (MSZP): Maszatolunk, és az ország azt látja rólunk, hogy szétkenünk minden felelősséget, és ezzel csak szappanozzuk magunk alatt a lejtőt.

  Karsai József (MSZP): Balatonőszöd óta jobban hazudunk.

  Lendvai Ildikó (MSZP): Nem akarjuk az SZDSZ nyakába varrni a BKV által szimbolizált gondokat, ami eddig történt a fővárosban, az közös felelősség.

  Desewffy Tibor (Demos): Az egész balliberális oldalon át kellene gondolniuk a szereplőknek, hogyan is jutottunk ide.

  Bacher Iván: Ahol felbukkannak, ott lopás esik. Metró: lopás. MÁV: lopás. Posta: lopás. Autópálya: lopás. BKV: lopás. Villamos művek: lopás. Margit híd: lopás. És ez itt, a hetedik kerület: lopás.

  Népszabadság: (A jobboldalt) a másik oldal segíti hatalomra. Gyávasággal, kulturálatlansággal és mindenekelőtt: a korrupcióval.

  Steiner Pál (MSZP): A BKV-nál kitört anomáliák olyan mértékben váltak szimbolikussá, hogy már az MSZP hitelességét érintették.

  Szili Katalin (MSZP): A szocialista párt azért veszítette el a szerethetőségét és a társadalom bizalmát, mert morálisan megkérdőjelezhető helyzetekbe került.

  Hegyi Gyula (MSZP): Az MSZP ellen összehordott, általánosító korrupciós vádak egy része könnyen megcáfolható. Más esetekben sajnos jogos a vád.”
 • 56. koxos 2010. február 07. 20:42
  „nebaSSZ télen hó?? ez már mindennek a teteje”
 • 55. .suhym. 2010. február 07. 20:26
  „54. hozzászólás kisbuta 2010.02.07. 19:50

  Esetleg lehetne cikket írni :
  A tulipán keresztezésének különböző módjai..... címmel.
  (Micsurin után szabadon)”
 • 54. .suhym. 2010. február 07. 19:55
  „53. hozzászólás segesvarics 2010.02.07. 19:18

  Köszönöm szépen.
  Esetleg egy telefonszám? Holnap felhívnám nevezett Urat, és "megfenyegetném", ha nem takaríttatja le a járdát, megírom az újságnak!:))))))))))”
 • 53. kisbuta 2010. február 07. 19:50
  „EMBEREK! VÉGRE SZAVATARTÓ A DM! Ugye emlékeztek, etikai kódexet állított fel, és elmondta, egyenlő mértékben fog tájékoztatni a pártokról. Most itt van: tegnap 1 cikk vörös riasztás, ma 1 cikk narancssárga. Arra azért kíváncsi vagyok, zöld riasztást (MDF) hogyan fog produkálni, de a DM-nél semmi sem lehetetlen...”
 • 52. segesvarics 2010. február 07. 19:18
  „49. hozzászólás .suhym. 2010.02.07. 17:52

  A hó kapcsán szeretném felhívni az újságírók figyelmét, hogy utána járhatnának már, a volt Gyevi temető előtti járda takarítása kinek a feladata?

  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/ha_kitorjuk_a_nyakunkat_a_jeges_jardan_ki_a_felelos/2139760/

  A telek tulajdonosa, a J. V. H. 2000 Kft. ügyvezető igazgatója, Tóth Tamás”
 • 51. FIexsnake 2010. február 07. 18:59
  „de nem jött :D 1 mm se !”
 • 50. franzvon 2010. február 07. 18:14
  „49!
  Hát ha az ingatlanok előtt annak kell takarítani aki lakik benne, akkor a temetők körül a benne lakóknak kellene!
  A gond az hogy a Gyevi tényleg volt temető...”
 • 49. Besenyő_Pistabácsi 2010. február 07. 18:12
  „Az UNICEF segítséget ad és kér!

  Az UNICEF munkatársai a helyszínen vannak és megtesznek minden tőlük telhetőt a gyerekek érdekében.

  Ön is segítheti erőfeszítéseinket!

  Hívja a 1749 számú segélyvonalat!
  Figyelem! A szám csak február 14. 24:00 óráig hívható.

  Hívásával életeket ment!
  1 hívás = 200 Ft = 100 db vízfertőtlenítő tabletta = 400 l tiszta ivóvíz

  A hívás ára 200 forint, amit teljes egészében megkap az UNICEF.
  1 hívás árából az UNICEF 100 darab vízfertőtlenítő tablettát tud vásárolni, mellyel 400 liter tiszta ivóvizet biztosíthat a földrengés gyermekáldozatai számára.

  A 1749 a három mobilszolgáltató, valamint a T-Home és a UPC vezetékes hálózatából hívható, ha SMS-t küld, írja be: HAITI.”
 • 48. .suhym. 2010. február 07. 17:52
  „A hó kapcsán szeretném felhívni az újságírók figyelmét, hogy utána járhatnának már, a volt Gyevi temető előtti járda takarítása kinek a feladata?”
 • 47. franzvon 2010. február 07. 17:40
  „Sokkal izgalmasabb, és egyben kapcsolódó hír ez:
  http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/leket_kapott_a_mahart_egyik_hajoja/2140450/

  Most süllyed egy magyar hajó, lehet nincs elég erény....izé mentőöv, és ti itt viccelődtök????”
 • 46. Öszintenő 2010. február 07. 17:39
  „37!"adatlapjára utaltam"Messziről jött ember azt mond,amit akar!
  Nem kell elhinni mindent....
  Egyébként is,ha valaki figyelmesen elolvasta amit írtam,nem konkrétan erről a hölgyről írtam,hanem általánosságban!”
 • 45. tarjani 2010. február 07. 17:33
  „45. hozzászólás franzvon:Mit csinál egy nyúl ez esetben? Szerintem fetreng a hóban ennyi hülyeség olvasása után. Ebben a "vegyesbolt"-ban a sz@rtól a repülőig mindent megtalálunk.:)”
 • 44. franzvon 2010. február 07. 17:03
  „Most akkor beszéljünk ahóról.Olyan izgi!
  Az a fehér porszerű hullóizé?
  Elképzelhető-e 22.3 cm-es hótakaró?
  Mit csinál egy nyúl ez esetben?”
 • 43. eva45 2010. február 07. 16:49
  „Ha valaki nem tud mit mondani beszél az időjárásról . Itt meg már mindenről. Ez olyan vegyesboltként üzemel.
  A hódúrók meg szabadságon vannak.”
 • 42. ValakiaSOKKözül 2010. február 07. 16:31
  „Nem szabad az időjárásról cikket írni..... azt ott leírtak már délben sem voltak aktuálisak, így aki most olvassa, az még azt hiheti, hogy esni fog még a hó.....hát nem”
61 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden készült a köztévés Nappali

Először sugározták Szegedről az MTV Nappali című 2 órás magazinműsorát. A tervek szerint ezentúl hetente egyszer a szegedi, illetve a pécsi stúdió készíti a délelőtti adást. Tovább olvasom