Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Nati, a pokolból szabadult lány

„Tímár Natália megszólal. Papay: a pokolból jött elő", „Nati itthon", „Nehezen tér magához az Amerikából hazamenekített lány", „Foglyul ejtették és majdnem agyonlőtték a magyar cserediákot", „Eltűnt egy magyar lány az Egyesült Államokban", „Cserediákok az amerikai kontinensen" – szóltak a hírek, időrendben visszafelé haladva.
A cikkek főszereplőjéért, Tímár Natáliáért, a gimnazista lányért szinte egy egész ország aggódott, miután testvérlapunk, a Kisalföld nyilvánosságra hozta: szülei június 8. óta semmi biztosat nem tudnak Natiról, aki a Rotary Klub cserediákjaként az Egyesült Államokban kezdte az előző tanévet. Az október 6-án hazatért Nati története több szempontból is tanulságos.

Zaklatott lelkiállapotban van a mai napig, bár interjút már ad Tímár Natália, az Amerikában eltűnt, majd Oneontától New York Cityn keresztül Brooklynig hánykolódó, a poklok poklát megjáró, végül október 6-án délelőtt hazaérkezett győrújbaráti cserediák. A hazai közvéleményt is felkorbácsolta Nati története.

Tímár Natália egy régi fotón, mikor még minden rendben volt
Tímár Natália egy régi fotón, mikor még minden rendben volt

Cserediákként az USA-ba

– Június 8. óta semmi biztosat nem tudunk Natiról – közölte szomorúan Tímárné Hajni, a Keréktelekin lakó édesanya. A lányát akarta visszakapni. Azt a vidám, olykor bohókás, ugyanakkor megfontolt, de mégiscsak fiatal lányt, akit tavaly szeptemberben tanulni engedett ki a Rotaryval Amerikába, és aki június 2-án eltűnt. – Jó testvérek, ezért is döntöttünk úgy, hogy a kollégium helyett Kriszta lányoméktól, Győrújbarátról járjon be iskolába. A nyelvtanulás szempontjából egyedülálló lehetőségnek tűnt a cserediákprogram. Hetente beszéltünk telefonon, kiegyensúlyozottnak tűnt. Az utolsó életjelnek minősülő momentum, hogy augusztus 21-én pénzt vett le a kártyájáról, ám abban, hogy ezt valóban ő használja, nem lehetünk biztosak – hozta nyilvánosságra augusztus 30-án a megdöbbentő történetet a lapunkat is kiadó Lapcom Kft. gondozásában megjelenő Kisalföld. A Nati keresésére indult akcióról, a fejleményekről is folyamatosan beszámolt testvérlapunk újságírója, Harcsás Judit.

– A Rotary senkit sem küld haza az első botlásakor, a fiatal először figyelmeztetést kap. Ám ha nem változtat a viselkedésén, nincs második esély. Natália ezt a szigort unhatta meg, amikor szó nélkül eltűnt. Egyébként a Rotary-hálózatba tartozó amerikai klub körzeti koordinátora folyamatosan tájékoztatta hazai partnerét és Natália családját a kutatás fejleményeiről – hangsúlyozta Lakatos Jenő, a győri 1911 Körzet Rotary Klubjának vezetője.

Édesanyja védelmében Nati a Ferihegyi repülőtéren Fotó: H. Baranyai Edina
Édesanyja védelmében Nati a Ferihegyi repülőtéren
Fotó: H. Baranyai Edina

A nemzetközi szervezetet az eset miatt kritizálták, mondván: túl szigorú feltételeket szab a cserediákoknak, miközben nem figyeli őket kellőképpen. A Rotary azonban a Natival történtek ellenére sem kíván változtatni a kiküldések rendszerén – olvastuk Lakatos Jenő álláspontját –, mert ilyen kudarc ritkán fordul elő. A program résztvevői közül évente mindössze kettő hosszabbítja meg a vakációját önkényesen – világszerte.
Tímár Natália keresését nehezítette, hogy a seriffhivatal megállapította, a lány önként távozott, s közben elmúlt 18 éves, vízuma lejárt, és augusztus közepétől illegálisan tartózkodott az országban. A Rotary is adományokat gyűjtött, hogy fizethesse a lány családja által fogadott magánnyomozót. Lakatos szerint a nyomozónak nem volt könnyű dolga.

A sztárnyomozó közbelép

Drogdílerek társaságába keveredett, életveszélyes helyzetekbe sodródott Nati – derítette ki Pápay Gusztáv, vagy ahogy a New York-i rendőrség tagjaként szólították: Augustine Papay, aki végül megtalálta és rábeszélte a lányt: térjen haza.

– Amerikától szinte bizonyosan jobbat, többet várt – mondta Harcsás Judit kérdésére válaszolva Pápay. – Úgy is mondhatnám: sodródott az eseményekkel. Szorongott, valós problémáira nem kapott választ. Kétségbeesett, tehetetlenségében döntött rosszul. Támogatás helyett elzavarták... Nagyon soványan találtunk rá. Kínai kaját, pizzát evett, megviseltnek, gondterheltnek látszott, de bízom benne, hogy ezt kiheveri.
Augustine Papay megtalálta Natit, aki a repülőgép indulásáig nála lakott
Augustine Papay megtalálta Natit, aki a repülőgép indulásáig nála lakott

Natáliára Kelet-Brooklyn hírhedt negyedében, egy pincelakásban bukkant Augustine Papay – három néger férfi tartotta fogva. Hogy mi történt, pontosan nem tudjuk, mindenesetre a detektív elmondása szerint Nati csakis talpraesettségének és intelligenciájának köszönhetően élte túl a történteket: a drogkereskedőktől megszökött, azok meg akarták öletni. Telefonját elvették, kirabolták, és a fiatal lányt olyan dolgokra kényszerítették, amiket nem akart csinálni. Papay szerint „a pokolból menekült ez a lány".

Közölhetetlen vélemények

A Kisalföld és a Kisalföld Online Nati történetének fordulataival foglalkozó írásait 8-35 ezer „kattintás", vagyis olvasó kísérte figyelemmel, a fórumon 3800-an mondtak véleményt. Ám ahogy Papay megtalálta a lányt, az internetes fórumon olyan brutális vélemények is megjelentek, hogy a portál – „az elszabadult durva hangnem miatt" – felfüggesztette a hozzászólás lehetőségét.

Utolsó pillantások New Yorkra
Utolsó pillantások New Yorkra

– Nehéz ezzel most szembesülni, min mehettek anyuék keresztül, ugyanakkor jó érzés, hogy bíztak bennem, és nem adták fel – fogalmazta meg érzéseit Tímár Natália, aki határozottan tagadta, hogy bármilyen vétséget követett volna el az UASA-ban. – A szüleimet semmiről nem értesítette sem a Rotary, sem a befogadó család. Máig nem tudom, pontosan miért küldtek haza. A szerződésem másolatát nem találják, nem értem, ha drogozással gyanúsítottak, miért nem vittek el a suliból, és erősítették meg a gyanújukat mondjuk egy drogteszttel?

Tímár Natália elmondta, soha nem volt a kábítószerrel problémája. Nem járt szexshopokban, nem dílerkedett, mindez az itthoni rosszindulat szüleménye.

Lecke arról, hol a helye

– Sok szerencsés véletlen, a szüleim, a testvéreim és a barátaim hite segített hazafelé, és reményt kaptam arra, hogy folytassam az életemet, az iskolát – mondta a Kisalföldnek adott legutóbbi interjúban Tímár Natália. – A legrosszabb dolgokról nem kívánok beszélni, ami történt velem – hajtja le fejét a lány. – Leckét kaptam én is arra, hogy itt a helyem, itt kell megtalálnom a boldogságomat, a jövőmet. Amerika nem azt az arcát mutatta meg, amire én vágytam. Jó itthon, talán mindenki megnyugszik. Visszamegyek az iskolába, ez a dolgom. Gondolkodom egy könyv megjelentetésén. Talán mások is okulnak mindabból, ami velem történt.

4 D-szabály

Rotary, a humanitárius szervezet ifjúsági cserediákprogramja évente 7000 diákot küld külföldre, hogy lehetőséget adjon a más országokban élő emberek és azok kultúrájának megismerésére – a világbéke elősegítésének jegyében. A kiküldöttnek kötelező kint iskolába járnia, és hallgatólagos tiltás a „4 D-szabály": no drive, drink, drugs, date. Vagyis a szervezet nem tűri az alkoholizálást, a droghasználatot, nem engedi az autóvezetést, és nem nézi jó szemmel, ha egy diák szerelmi viszonyba bonyolódik.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. lali 2008. október 13. 19:44
  „Nem , ez nem egy vallásos szekta, hanem egy 1905-ben alakult társaság , amelynek célja , az emberek közötti megértést elősegitse.
  Meg nem egy utazási iroda sem, hanem egy jótékonysági szervezet, amelynek a tagjai adakozásból fizetik a projektetket, többnyire hátrányos helyzetü embereket támogatnak.
  Ennek keretében szervezik a nemzetközi diákcserét is , magyarországról mennek ki számos országba diákok és fogadnak is nálunk.
  Az én pátriámban most Braziliából, Mewexikóból, Kandából stb vannak cserdiákok.
  Többnyire az a család fogadja ,aki küld is ki a gyerekét.
  A mi családunk is részt vett ilyen programban, a brazil meg az amerikai kislánnyal még mindig levelezünk , többnyire magyarul !!!!!!!!!!!!!!(itt tanultak meg )
  Az egy év allat a gyerekek 2-3 családnál laknak, mert idegen szokások kulturák és emberek megismerése a cél, nem padig az hogy integrálodjon egy családba, majd az egy év után jöjjön a nehéz elválás.

  A kislány esetében az "eltünésekor " álltólag felhivta a NY-ban élő nagybácsit és közölte vele hogy nem kiván haza jönni többet.És hát három hónapig nem is jelentkezett be . Majd szerencsére meggondolta magát , hazajött és most könyvet is ir.

  Biztosan tanulságos lesz, hiszen megláthatta amerikát alulról, hiszen ott sem kolbászból van a kerités.

  Arra kell naygon vigyázni, hogy az ember a Szabadságot nem tévessze össze a Szabadossággal.”
 • 43. SilverWolfSpirit 2008. október 12. 22:34
  „...hát azért érdekes ez a 4D....az alkoholizálás és drogozás tiltásával egyet értek teljesen, az autóvezetés végül is érthető, de az embernek nem tilthatják meg, hogy "szerelmi viszonyba bonyolódjon"... ha ez a monogám, tényleg szerelmi kapcsolatra épülő "viszonyokra" is érvényes, akkor ennek nagyon vallásos szekta szaga van....”
 • 42. egyszeru polgar 2008. október 12. 20:21
  „Nem kell bantani ezt a szegeny lanyt, hiszen masok csak azt tettek vele. Az biztos, barmelyik orszagrol is legyen szo, a valosag es a mediakon keresztul bemutatott kep abszolut nem fedik egymast. Amerika, Afrika es Azsia orszagai mind rettentoen veszelyesek. Meg tapasztaltabb felnottek is csabdaba esnek, ne csodalkozzunk egy fiatal, naiv es tapasztalatlan lanyon. Aki itelkezik felette, inkabb gondolkodjon es vonja le a tanulsagot!
  A nagyvilag hihetetlen mennyisegu veszellyel van tele. Legtobb esetben a leginponalobb, legkedvesebb es jomegjelenesu emberek azok akik torbecsaljak aldozataikat.
  Nem arrol van itt szo, hogy a szulok rosszul neveltek ezta leanyt, hanem el sem tudtak kepzelni, minek teszik ki gyermekuket. Ok is naivak es johiszemuek voltak.”
 • 41. suhym 2008. október 12. 07:36
  „"...kötelező kint iskolába járnia, és hallgatólagos tiltás a ,,4 D-szabály": no drive, drink, drugs, date...."

  Mi ebben a túlzott szigorúság? Teljesen normális követelmény a mai világban!

  A lefektetett, és a kiutazóval ismertetett szabályok, amelyeknek tudomásulvételét aláírásával igazolja, mind a diákot, mind a vendéglátó családot védik!

  Itt mindenki a leányzóról ír,
  DE
  képzeljétek magatokat a befogadó család helyébe (is)....mit érezhettek, amikor a lány egyszerűen csak eltűnt....

  Nálunk régebben Olaszországból volt két diák pár hétig. Óriási felelősség.... más gyerekére vigyázni...”
 • 40. Jung Heinrich halott 2008. október 11. 20:53
  „Senki nem akar belőle terézanyut csinálni te buta, nem erről beszéltünk,hanem a szalonképes és intelligens , kiemelem rosszindulat mentes hozzászólásokból van kevés. ez jellemez ma mindenkit ugy általában. A dolgok mögött azonban sokkal kevesebb dolog van és sokkal egyszerűbb minden amit azt leginkább látni szeretnétek! Csupán a komplexussal küszködő átlag reagál általános rosszindulattal, aminek nem kellene általánosnak lennie.Senki nem áldozott fel tehát senki senkit! Nemrég egy cikk jelent meg.hogy valaki bajban van, a baj elmúlt a csitri egy kicsit megbukott ennyi, de ettől még nem kevesebb bárkinél.És ez nem csavarás hanem egy finomabb hozzáállás abból kiindulva,hogy emberek vagyunk. Még jó,hogy te sosem hibáztál és vétkeztél mert szegeden a többség kizárólag erkölcsös , jó hogy legalább te nem lógsz ki a sorból. Köszönet a józan gondolkodásodért és a többségnek is akik egy közösségen belül az összetartozást és egymás megsegítését tekintik alapul. Tudni vélik sokan vannak országok ahol az emberek segítenek egymáson ha bajban vannak és nem örömként vagy rosszindulatként élik meg egy másik ember félrelépését! ...no ez a hely nem Magyarország és nem is lesz soha!”
 • 39. lali 2008. október 11. 20:16
  „Válasz 38-nak.
  Az "Irástudónak" van ugye felelőssége ?
  Aki szelet vet vihart arat.

  Csak azt mondom . hogy kár volt ezt a megbotlott kislányt a média oltárán feláldozni.

  Szent Teréz vagy Teréz anya nem lesz belőle , akérhogy is csavarjátok .

  Most jön a szegedi verzió.
  Ott is józan emberek vannak akik tudnak gondolkodni.

  good luck”
 • 38. ENNYI 2008. október 11. 19:08
  „"A Kisalföld és a Kisalföld Online Nati történetének fordulataival foglalkozó írásait 8-35 ezer ,,kattintás", vagyis olvasó kísérte figyelemmel, a fórumon 3800-an mondtak véleményt. Ám ahogy Papay megtalálta a lányt, az internetes fórumon olyan brutális vélemények is megjelentek, hogy a portál - ,,az elszabadult durva hangnem miatt" - felfüggesztette a hozzászólás lehetőségét."”
 • 37. Cat_ 2008. október 11. 18:43
  „33,34,36
  Egyetértek. Nem ismerjük a részleteket, de azért itt mindenki nagggyon tudja, hogy rosszul nevelték a szülei, erkölcstelen drogos kurva etcetc.
  Lehet, hogy nem mond igazat, lehet, hogy ő maga is hibás, lehet, hogy megszökött ésatöbbi; a lényeg az, hogy: nem tudjuk.
  És, ha feltesszük, hogy valóban megszökött, vagy hogy "züllött" egy kicsit (az alkoholizálás, az halálos bűn - pfff, mintha a fiatalok többsége nem esne át ezen a korszakon...), vagy sokat - akkor is miféle szöveg az, hogy "megérdemelte"?”
 • 36. Jung Heinrich halott 2008. október 11. 18:20
  „.....azt ezek szerint jobban szerettétek volna hallani,hogy full drogokkal tele egy sevikipufogónyi dildóval a farában találták meg egy brooklyni sikátorban? Nemrég hírül adták,hogy eltünt valaki, sztem annyi is elég lett volna nektek,hogy megvaaaan!Ha a rosszindulatot le lehet írni vagy bárki arra kér ,hogy jellemezzem csak annyit mondok ...magyar....ha megkérdik honnan jöttem inkább azt válaszolom Central Europe....egy valamire való közösségben még a magánvélemények is kimerülnek abban,hogy" jó legalább megkerült épségben ez a lényeg, érdekes sztori, látod fiam tanulhatsz is belőle...etc" , de jól értesült hazánk agyoninformált filozófusvénával rendelkező majdmegmondomjai rögtön meg is köveznék,mert cikk íródott róla és ha már megkérdezték öszintén válaszolt a feltett kérdésekre , beszélt a terveiről. Megjegyzem nem kell elfogadni a válaszát, de ha elvárod hogy olyat mondjon ami nektek is tetszik az csak a ti mentálotokat minősíti! Egy tini megcsúszott...no...még jó,hogy csak Ő nem?”
 • 35. eoz 2008. október 11. 17:39
  „oriasi cikk!! jo kislany--rossz kislany--bajba kerul-hazakerul/..
  ennek kell ilyen nagy segget kerekiteni ???? micsoda vilag!!”
 • 34. Levendula 2008. október 11. 17:32
  „Természetesen mindenki remekül értesült! Itt mindenki remek fantáziával rendelkezik, nem is értem hogy miért nem találtak rá Natira előbb hiszen itt már mindenki tudja hogy mit mikor tett, hol járt, na meg legfőképpen hogy mi járt a fejében.
  Egyáltalán nem akarok senki védelmébe kelni, nem állítom hogy a leányzó igazat mondd, na de ez amit itt egyesek csinálnak.
  Nem is Natinak kellene könyvet írni, hiszen láthatóan itt mindenki a kisújjából ki tudna rázni egy könyvet, ezek a szövegek hatalmasak. Hajrá!
  Ja és még csak annyit hogy a "sztárok" nem maguktól lesznek, az emberek teszik azzá őket!”
 • 33. New York 2008. október 11. 17:29
  „Egyikotok sem volt ott igy erthetetlen miert okoskodtok es vadaskodtok.
  Az ujsag dolga hogy mit ir le de ne ennyire unatkozzatok mar.
  Tolem azt csinalt amit akart es ugy ahogy akarta, hiszen az o elete.
  Sajnalom ha bajba keveredett es oruljon mindenki hogy ha mas nem egy ember kitudott maszni valamibol amibol masok nem biztos hogy kepesek lennenek.
  Oruljetek inkabb a hetvegenek, bulizzatok, egyetek es szeretkezzetek egy jot hiszen csak egy eletetek van.
  Kellemes hetveget
  Udv”
 • 32. hgy55 2008. október 11. 17:24
  „Rosszindulató bunkók vagytok!”
 • 31. Cat_ 2008. október 11. 17:07
  „Itt mindenki olyan jólértesült...
  Számomra nem derült ki a cikkből, mi történt valójában. Nyilván szándékosan hallgatnak róla.
  Na de: "Natália ezt a szigort unHATTA meg, amikor szó nélkül eltűnt."
  Most akkor biztos, hogy egyszerűen csak elszökött? Biztos, hogy azért, mert nem bírta a "ne drogozz" típusú szigort?”
 • 30. g.r. 2008. október 11. 16:34
  „Orbit, én is osztom a véleményed, hogy a mai ifjúság nagy részével ez hamar előfordul. Én már régen külföldön élek, egy olyan országban, ahol nyiltan bevallja mindegyik tini szinte, hogy a drog nem maradt ki az életükből, a többit már a fantáziára lehet bizni. Még a jogositványt az autóra is úgy szerzik, hogy be vannak füvezve, de sajnos csak az első balesetnél és az azt követő vérvételnél derül ki, hogy mennyire telitett a vérük. Itt nem a lánnyal van a gond, mert az csak szinte egy tükör, mutatja, hogy mire viszik sokan. Nézzük már meg egy kicsit őket jobban, hogy mi az életcéljuk, mi érdekli őket? Én amikor kikerültem külföldre azt sem tudtam, hogy hogy iparkodjak, hogy fenn tudjam tartani magam. Napközben dolgoztam keményen, este pedig nyelviskolába jártam. Nem támogatott semmilyen klubb, se szülő, se semmi. Az egészet önerőből tettem, mert be akartam magamnak is bizonyitani, hogy megállom a helyem egy idegen országban is. Idő és erő drogra, alkoholra, stb. nem jutott. De meg is tudnám mutatni, hogy azóta mit értem el és egyszer sem jelentem meg az újságban!”
 • 29. zoltanz 2008. október 11. 16:31
  „Messziről jött ember azt mond, amit akar. Aztán lesz belőle itthon kérészéletű sztárocska, jól megfizetve a reklámbevételektől dagadt média által, ír valami könyvecskét is arról a "rossz" világról, ahonnan alig lehetett hazarángatni. A húgyagyú fiatal meg elolvassa és megvilágosodik tőle az elméje: lám, lám, így kell meggazdagodni. Az egészben az a szomorú, hogy semmi jel nem mutat eddig arra, hogy észben gyarapodott volna. Mert a felelősség alól egy műsztori mögé menekül. 18 éves! Nagykorú! Gratula! Ez a jövő generációja! Sztárolva!
  Szánalmas......”
 • 28. hajrá 2008. október 11. 16:17
  „Én is töltöttem 1 évet az Egyesült Államokban a fentiekhez hasonló programmal de mi dolgozni mentünk, úgymond gyakornokok voltunk cégeknél.
  Az biztos, hogy semmilyen kihágást nem tűrnek és azt aki ezeket a szabályokat nem fogadja el azt hazaküldik, nálunk is előfordult. Amerika szabad ország de nagyon szigorú törvényeik vannak, amelyek az emberek érdekeit védik.
  Aki dolgozik és betartja a törvényeket nagyon tisztelik és szeretik az Amerikaik, soha nem volt megkülönböztetés vagy diszkrimináció.
  Ezt a lányt nem igazán értem, szerintem egyszerűen nem akart hazajönni, viszont ahhoz,h ogy ezt normálisan elintézze túl buta és naív volt.
  Nem igaz, hogy Amerikában mindenki így jár, nekem csak jó tapasztalom van. Sok barátot szereztem, sok szép élménnyel és tanulsággal jöttem haza, és persze meg is fizették a munkámat.
  Az biztos ezt a lányt többet nem engedik ki!”
 • 27. N.P. 2008. október 11. 15:56
  „orbit

  "a magyar tinédzserek többségével ugyanez történt volna"
  Honnan veszed veszed a bátorságot, hogy ekkora baromságokat írj? Több ezer gyerek tanul, tölti a szakmai gyakorlatát és esetleg dolgozik külföldön ... minden probléma nélkül!”
 • 26. lakme 2008. október 11. 14:01
  „aggodott erte a fene
  harom gyereket neveltem fel egyedul, amikor a az apjuk meghalt kulfondon dolgoztam , a legkisebb kozepiskolas volt, de soha eszembe se jutott, hoyg alkoholizalhat vagy drogozhat vagy hogy bunozokhoz keveredik, mert ugy volt nevelve, hogy abszolut megbizhato volt, meg bankkartyaja is volt a csaladi kasszahoz, vajon miert nem eltt vissza mindezzel?
  A szulok esztelenul nyomnak elore a gyereket, akik fizikailag fejlettek is, de agyilag.. hat.. az elso figyelmeztetes fel kellett volna hogy ebressze oket
  ennek a a natinak nagy affinitasa volt a dologhoz.
  Majd eszunkbe jut a tortenet a karacsonykor adomanyert osztogatott teak kapcsan is, hogy rotary mennyire korultekintoen kezeli ezeket a penzeket, azokat kell tamogatni, akik valoban intelligensek (es nem csak azt mondjak rola: lasd intelligenciajanak koszonheti hogy meguszta, az en ertelemzesemben ez nem inttelligencia egyaltan, nyilvan ez a nyilatkozo szegenysegi bizonyitvanya ez az ertelmezes) valamit mar lettek az asztalra.
  HOgy konyvet ir?, biztos bestseller lesz tuti, mar alig varom (remelem az elpocsekolt papirert majd ultet nehany fat is, a kis intelligence) tan megkapja erte az irodalmi nobelt, viszont tuti sokat fogunk olvasni rola a delmagyarban, jo kis bulvartorteneteket, az elso tortenetet mar prezentalta. Szivesebben olvasnek normalis gyerekekrol.”
 • 25. sztalin 2008. október 11. 13:56
  „Szemét niggerek!”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A felügyelet szerint korlátozni kellene a THM szárnyalását

Szeged - Szinte vállalhatatlan feltételekkel, jóval 200 százalék feletti THM-mel kínálnak gyorskölcsönt egyes pénzügyi vállalkozások, ügyfeleik száma mégis jelentős. Tovább olvasom