Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Navracsics Tibor nem akart tűzoltó lenni

Szeged - Tiszasziget vendége volt szombaton Navracsics Tibor, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője. A veterán motorok mellett találkoztunk vele, majd óvodát adott át. Beszélgettünk gumigyárról, Szegedről és a tűzoltókról is.
– Láttam, hogy vizsgálgatta a veterán motorokat. Ért hozzá?
– Nem, csak szemlélődő vagyok. Mint régiségek érdekelnek. Annak idején, még gimnazista koromban néhányszor Jawán és MZ-n motoroztunk.

– Miért fogadta el a meghívást a tiszaszigeti falunapra?
– Egyrészt még nem jártam itt, másrészt Bodó Imre (a település polgármestere, országgyűlési képviselő – a szerk.) kiváló tagja a frakciónak. De a végső érv az volt, hogy megtisztelő, ha egy felújított óvodát kell átadni, mert annyira ritka már, hogy óvodákat nem bezárnak.

Olimpia és esküvő

– Ha nem itt lenne, olimpiát nézne?
– Néztem, szerencsére el is csíptem a második aranyat. De ha nem itt, akkor most egy esküvőn lennék. Az egyik rokonunk nősül, innen egy lakodalomra sietek vissza Budakalászra.

– Táncolni is fog?
– A feleségem kegyetlen teremtés, nem szokta megengedni, hogy lazsáljak.

Navracsics Tibor: Szeged önhibáján kívül, a délszláv háború miatt nagy vesztese az elmúlt húsz évnek, és megérdemelné, hogy ezt a húsz évet valahogyan kompenzálja Magyarország. Fotó: Schmidt Andrea
Navracsics Tibor: Szeged önhibáján kívül, a délszláv háború miatt nagy vesztese az elmúlt húsz évnek, és megérdemelné, hogy ezt a húsz évet valahogyan kompenzálja Magyarország.
Fotó: Schmidt Andrea

– Az olimpiát azért is kérdeztem, mert szegedi fideszes sajtótájékoztatón elhangzott: a kormány is tehet a vártnál gyengébb olimpiai szereplésről. Valóban?
– Érdemes az olimpia után higgadtan végiggondolni, hogy melyek voltak azok a folyamatok, amelynek következtében előállt a legtöbbek várakozását alulmúló szereplés. Élek a gyanúval, hogy annyiban része lehet ebben a kormánynak, hogy 2002-höz képest mind a sportra fordított források, mind a sportnak a kormányzati hierarchiában elfoglalt helye erősen csökkent. De mindez nem azért fontos, hogy megnevezzük, ki a hibás, hanem hogy megtaláljuk a megoldást. Ha a következő olimpiára látványos javulást nem is lehet elérni, de az azt követőre vissza kell térni a nagy sportnemzetek sorába.

Ellenzéki lobbi a térségért

– A Fidesz egymillió új munkahelyet akar. Ez durván ezer gumigyár. A Fidesz gyöngyösi szervezetének népszavazási ötlete hogy szolgálja a munkahelyteremtést?
– Nem csupán arról van szó, hogy a népszavazás miatt döntött úgy az Apollo Tyres, nem megy Gyöngyösre, ennek oka volt a lassú ügyintézés is. Alapvetően egyébként nem országos politikai kérdésről van szó, nem szerencsés, ha az országos politika beleszól. Itt a befektetést pártolóknak nem sikerült meggyőzniük a városban élők jelentős többségét. Ha ez sikerült volna, akkor a Fidesz próbálkozása Gyöngyösön komolytalan lett volna.

– Ha ez nem az országos politika dolga, mi a véleménye Nógrádi Zoltán, Bodó Imre és Kalmár Ferenc leveléről, amelyben a gazdasági és az innovációért felelős minisztereket kérik, határozzák meg a feltételeket, amelyek mentén a kormány támogatja a szegedi beruházásokat?
– Ez lehet egy mód. Konkrétan Gyöngyösön az igazságtételt nem tudja az országos politika elvégezni, bár Daróczi Dávid kiadhat tüzes hangú közleményeket, hogy mindenért a Fidesz a hibás. Azzal, hogy ellenzéki politikusok lobbiznak a térségért, és próbálnak olyan egységes kritériumrendszert nyilvánosságra hozatni a kormánnyal, ami esélyessé teheti Szegedet a beruházásokért, egyetértek. Szeged önhibáján kívül, a délszláv háború miatt nagy vesztese az elmúlt húsz évnek, és megérdemelné, hogy ezt a húsz évet valahogyan kompenzálja Magyarország.

Mi lesz a Gyurcsány-kormány után?

– Mire számít ősszel?
– Folytatódik az, ami már fél éve a legfőbb téma a magyar politikában. Nem arról van most már szó, hogy a Gyurcsány-kormány mit fog csinálni, hanem mindenki arról beszél, hogy mi lesz a Gyurcsány-kormány után. A költségvetési vita egyetlen kérdésre csúcsosodik ki: belebukik-e a kormány vagy túléli. Egy ország szempontjából nem jó, ha folyamatosan ez a kérdés.

– Egy felmérés szerint a magyarok leginkább a tűzoltókban, legkevésbé a politikusokban bíznak. Nem szeretett volna más foglalkozást?
– Tűzoltó nem szerettem volna lenni, bár nagyon becsülöm őket. Jogász vagyok, politológus, és egyetemen is oktatok. Ilyen értelemben nem vagyok teljes állású politikus, és nem is gondolom, hogy egész életemet a politikában kellene eltöltenem. Majd meglátjuk, amíg a választópolgárok bizalma ott tart, és bírom energiával, ott leszek, aztán visszamegyek az egyetemre.

Olvasóink írták

 • 9. Ful 2008. augusztus 25. 21:24
  „Főleg ha Szegeden állna közénk - azt hinné visszakerült az 50-es évekbe...”
 • 8. .. 2008. augusztus 25. 17:45
  „Pedig nem ártana ha néhány hétre felhúzná a tűzoltócsizmát! Akkor legalább megtudná milyen is ez a munka kevés pénzért!”
 • 7. Hadova 2008. augusztus 25. 16:51
  „Vissza kell térni a nagy sportnemzetek sorába - mondja. A Deutsch-féle beléptetőkapukon keresztül? Szeged nem a délszláv háború miatt nagy vesztes - ezt tudnia kéne N. úrnak. Szeged a két világháború vesztese, egyébként a Fidesz meg sem próbálta kompenzálni a veszteséget anno. Akkor bezzeg nem hivatkoztak Magyarországra. Szóval N. úr egy nagy hadovagép, úgy mint a főnőke.”
 • 6. tora 2008. augusztus 25. 10:37
  „Navracsics tényleg szimpatikus fej. Nógrádi meg akárhogyan is, de megcsinálta, hogy az álmos porfészek tanyaközpontból városka lett, dübörög a mezgéjük, fürdő, minden van. A lelke rajta, aki ezért leszólja, én nem teszem, pedig nem a haverom. De legalább melózik, nem úgy, mint a Póda Jenci, aki a sumákoláson kívül semmire nem jó ma már.”
 • 5. zweistein 2008. augusztus 25. 10:29
  „Navracsicsnak önálló blogja van jobbklikk.hu néven, elérhető a fidesz.hu oldalról is. A moderálás kevésbé szigorú, mint a fidesz.hu -n, de erősebb, mint itt a DM-es, érdemes belenézni, sokszor érdekes témákkal találkozhatnak, mellesleg személy szerint Navracsics elbírja a kritikát, meggyőződhetnek róla. A 4-es kommentelővel nagyban egyetértek.”
 • 4. majomképű 2008. augusztus 25. 09:27
  „We Wi Wo, jó, hogy te tudod, hogy hazudik... Mire alapozod ezt az állításod?
  Egyébként meg Navracsics jó politikus, jó frakcióvezető. Egyenes, őszinte, ha úgy tetszik kellően karakán stílusú ahhoz, hogy megmaradjon politikusnak. Remélem sokág ott marad. A Fidesz háza tájáról nem Őt kellene eltávolítani, hanem mondjuk azokat a törtető, mindenkin áttaposó embereket, akiknek minden próbálkozásuk silány és visszafelé sül el. Gondolok itt konkrétan a Gyurcsány a hibás kampányért Szijjártóra, a 2006-os bukásban közreműködő Mikolára és Rogánra, de a cikkben megnevezett - hogy helyben maradjunk - Nógrádira is, aki szépen kiáll újságírók elé és így úgy támadja az MSZP-t, otthon meg mutyizik velük.”
 • 3. klj_54 2008. augusztus 25. 09:19
  „Szerencse, hogy nem tűzoltó lett!”
 • 2. kisguci 2008. augusztus 25. 08:09
  „Hát, inkább tűzoltó lett volna!”
 • 1. We Wi Wo 2008. augusztus 25. 07:42
  „"Nem csupán arról van szó, hogy a népszavazás miatt döntött úgy az Apollo Tyres, nem megy Gyöngyösre, ennek oka volt a lassú ügyintézés is."

  HAZUDIK!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harapott a drogos rabló

Szeged - Egy szegedi internetkávézóból riasztották a rendőröket péntek késő este: egymásnak esett… Tovább olvasom