Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Ne a tandíj döntsön a jelentkezésről - ezt tanácsolja Homoki-Nagy Mária

Az SZTE oktatási rektorhelyettese szerint nem szabad, hogy elsődlegesen az befolyásolja a felsőoktatásba jelentkezőket, hogy bizonyos területen nem lesz állami ösztöndíjas keretszám. Homoki-Nagy Mária erről az SZTE nyílt napján beszélt szombaton.
- Sokan kérdezik, hogy hová adják be a jelentkezésüket. Oda, ahová igazából eltervezték. – ezt tanácsolta Homoki-Nagy Mária, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese az SZTE nyílt napján szombaton a leendő hallgatóknak a rektori hivatal dísztermében.  - Ne rettentse meg önöket, hogy bizonyos területen nincs állami ösztöndíjas keretszám. Ne ez legyen az elsődleges szempont. A 11. osztályban dönteni kellett például arról, hogy miből tesznek emelt szintű érettségit, ezen most már semmilyen törvény nem tud változtatni – tette hozzá.

Mindezt azzal indokolta, hogy egy hallgató akkor lesz sikeres az egyetemen és később a szakmájában, ha olyan területen tanul, ami érdekli. Az egyetemen belül ráadásul van mozgástér akár szakok, akár finanszírozás tekintetében. A jól tanuló hallgatók ösztöndíjakat kaphatnak – ezek a beiratkozáskor karonként már megismerhetők lesznek. A Szegedi Tudományegyetemen felgyorsítják továbbá azt a folyamatot, hogy olcsóbban, akár ingyen is hozzáférhetők legyenek a tankönyvek azzal, hogy e-tankönyveket készítenek, valamint kollégiumi férőhelyek is kellő számban rendelkezésre állnak. Az egyetem számára minden hallgató egyenlő – fogalmazott.

SZTE nyílt nap - GALÉRIA

-Az ezen az egyetemen végzettek 65-70 százaléka a legfrissebb kutatások szerint egy hónapon belül talál állást, és azt meg is tudja tartani – hangsúlyozta a rektorhelyettes.

Forgatókönyv szerint zajlott

Ismert: január 20-án az Educatio oktatási kiállítás megnyitóján középiskolások, egyetemisták és tanárok akadályozták meg, hogy Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal elnöke elkezdje beszédét. Szegeden nem volt hallgató tiltakozás vagy megmozdulás. Egy egyetemista ezzel kapcsolatban lapunknak úgy fogalmazott: „nem lesz akció, mert ha balhét csinálunk, akkor mi van? Akkor sincs semmi."
Korábban megírtuk: Szegeden megszűnik az államilag támogatott közgazdász és osztatlan jogászképzés. A nyílt napon a jogi kar standjánál elmondták: a 10 legjobb eredményt elérő hallgató tandíját visszafizetik, a GTK-n pedig évfolyamonként a legjobb 40 hallgatót támogatja a kar úgy, hogy 20 diák teljes tandíját, 20-nak a tandíj 50 százalékát állja az intézmény. Ezekre a lehetőségekre pályázni kell majd.

Mayer Imola budapesti, Vámos Csaba gödöllői. Mindketten a Szegedi Tudományegyetemre készülnek, mert jónak tartják az oktatás színvonalát és vonzza őket a város is. - Csak a pestiek gondolják, hogy az a világ közepe. Baromi jó lenne ide járni – mondta Imola, aki szerint rendben van, hogy február 24-ig meghosszabbították a jelentkezési határidőt, de „elég durva", hogy a felsőoktatásban bekövetkezett változásokról a diákokat későn tájékoztatta a kormány.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. mivaan? 2012. február 06. 13:55
  „33! Ez azért felháborító!”
 • 33. macs 2012. február 06. 13:50
  „31. bambinaXX,
  nem adóról, hanem az adóalap számításról van szó, vagyis azt szeretnék, ha minden Eus országban az adó alapját egyformán számolják ki, az adó mértéke pedig minden ország magánügye. :-)
  Szerintem a befektetők megnézik az adózási szabályokat, de nem ez az elsődleges szempont, amikor telephelyet választanak.”
 • 32. SP 2012. február 06. 09:18
  „moderálva offtopic”
 • 31. bambinaXX 2012. február 06. 02:21
  „fili-busz:"Ha meg az állam a multiknak kedvez(idecsalogatná adókedvezménnyel), akkor meg azért sírnak az itteni okostojások..." - nemcsak az itteniek, hanem ez EU-s szinten is igaz. nagy a nyomás, hogy "adóharmonizáció" legyen az eU-n belül.. ha nálunk a társasági adó nagyban csökkenne, több cég jönne ide. épp ezért nem is engedik.
  "Aki azt mondja, hogy teremtsen az állam munkahelyeket, az gondolkodjon egy kicsit! Vége a cocializmisnak, amikor mindent az állam a fenekük alá tett!" - egyetértek. Nem az államnak kell m.helyeket teremteni, hanem olyan környezetet biztosítani, hogy a kül. cégeknek megérje itt működni, termelni, szolgáltatni..

  macs:"normális pár héttel a jelentkezési lapok beadása előtt bejelenteni a keretszámokat" Nem, ez durva volt ilyen hirtelen.. már korábban kellett volna. Szegeden jogászként, közg.ként nagyon nehéz elhelyezkedni, sokan vannak.”
 • 30. macs 2012. február 05. 21:12
  „24. fili-busz,
  OK! Győrben mérnököt keresnek. Milyen mérnököt? Jó, gondolom az Audi keresi. De ebből nem következik, hogy innentől kezdve csak mérnököket képezzünk.
  Igen vannak üres munkahelyek, és az is igaz, nem vagyunk elég mobilok. Amíg valaki együl van és fiatal, könnyebben mozdul és tételezzük fel, tisztességesen meg is fizetik, akkor tud lakást bérelni és még meg is tud élni. Sajna nálunk inkább a minimálbér vagy ahhoz közeli összeg a jellemző. Ebből igen csak nehéz megélni.
  Házaspárok esetében a helyzet bonyolultabb, hiszen akkor két embernek kell munkahely. Szóval nem is olyan egyszerű.
  OK! Ne képezzünk feleslegesen embereket, de szerinted normális pár héttel a jelentkezési lapok beadása előtt bejelenteni a keretszámokat? Ne legyen annyi diplomás, de ahhoz fel kéne készíteni a rendszert. Létre kell hozni olyan iskolákat, ahol megfelelő szinvonalon szakmát tanulhatnak a fiatalok. Tudja valaki, milyen szakmákra van szükség? Nem lehet mindenki festő-mázoló, vagy burkoló. Mostanában pl. az építőipar válságban van. Alig van munka. Tehát, hogyan tovább?
  Szerintem a probléma ott kezdődik, hogy kevés a munkahely, vagyis kevés a fóka sok az eszkimó. És nem az államnak kellene munkahelyeket létrehoznia. Az államnak csak olyan feltételeket kéne teremtenie, hogy a cégek beruházzanak. Igaz a vállalkozásoknak is mozdulni kéne. És most nem a külföldi befektetőkre gondolok, hanem a magyarokra.
  Azt mondod, ne helyezzük az egyén érdekét a köz érdeke elé. OK! És ki fogja megmondani, mi a köz érdeke? Vagy legyek cinikus, mivel nincsenek munkahelyek, akkor ne is öljünk pénzt a fiatalok képzésébe? Aki boldogulni akar, az majd megoldja a tanulást?
  Igen Európa nyugati fele a keletről jöttekből profitál. Miért? Mert ezek az emberek a saját hazájukban nem képesek elhelyezkedni és a kinti minimálbérből még mindig normálisabb életet élhetnek. OK! leállítjuk a fiatalok képzését és ezzel mit oldasz meg? Semmit. Arra pedig senki se számítson, hogy alulképzett emberek százait foglalkoztató vállalatok fognak létrejönni, amik felszívhatják őket. Mostanában nagy divat a mezőgazdaság emlegetése, mint megoldás. A gond csak az, hogy a mezőgazdaságra idénymunka jellemző. Az év többi részében mit fognak csinálni, miből fognak élni?
  Nos amit a BBC film alapján mesélsz azt én is elmesélhetem neked, csak az én történeteimben nem angolokról és kelet-európai munkásokról lenne szó.”
 • 29. Aranea 2012. február 05. 20:13
  „fili-busz:
  "Piac van, farkas törvényekkel. Aki előbb megérti, hamarabb boldogul."
  Az országelhagyó fiatalok megértették.
  Beépítették a gondolkodásmódjukba, értékrendjükbe - és e szerint élnek, hozzák döntéseiket.
  Vagy ha nem a Jupiter alkalmazza a szabályt, akkor már felháborító?
  Ha a farkastörvényeket erölteti az állam, akkor ne sírjon, mint a fürdős***, hogyha "vele" szemben is ilyen alapelveket alkalmaznak az állampolgárok.... a lavinát elindítani a legkönnyebb.”
 • 28. fili-busz 2012. február 05. 17:20
  „"27. deszkás 2012.02.05. 16:23
  FILIBUSZ! (24 hsz ) IGAZI Patyomkin-os felfogás. Milyen jól élnek a muzsikjaim,látod harmonikáznak füstöl a kémény és még nótáznak is."

  Lehet ez a véleményed, de amit leírtam igaz.Üres a kassza.
  Egyébként egyetértek veled: Jó lenne a már a vidám barakkból kijönni végre!
  Rendszerváltást a fejekbe!”
 • 27. deszkás 2012. február 05. 16:23
  „FILIBUSZ! (24 hsz ) IGAZI Patyomkin-os felfogás. Milyen jól élnek a muzsikjaim,látod harmonikáznak füstöl a kémény és még nótáznak is.”
 • 26. fili-busz 2012. február 05. 16:18
  „23. la-za 2012.02.05. 14:49

  22. papika56 2012.02.05. 13:25

  "Attól, hogy valaki jól tanul(t) az egyetemen vagy főiskolán nem biztos, hogy jó tanár lesz (hogy a példádnál maradjak). Amit te mondasz, az igaz lehet 1-1 példára, de általánosságban nem feltétlenül....."

  Nem érted a mondandó lényegét,mert rejtve van.
  Talán ez lenne:
  "tanít --mert fidesznyik --ma pl ig.helyettes !"
  :-)

  Csak nekem tűnik úgy, a politikai kritizálók nem nagyon különböznek azoktól, akit kritizálnak?
  Max csak az előjelben.”
 • 25. fili-busz 2012. február 05. 15:07
  „23. la-za 2012.02.05. 14:49

  22. papika56 2012.02.05. 13:25

  "Attól, hogy valaki jól tanul(t) az egyetemen vagy főiskolán nem biztos, hogy jó tanár lesz (hogy a példádnál maradjak). Amit te mondasz, az igaz lehet 1-1 példára, de általánosságban nem feltétlenül....."

  A kommentelő szerintem nem is a tanítói képességet akarta kiemelni, hanem, hogy:
  "Ma tanít --mert fidesznyik --ma pl ig.helyettes ! "

  Igaz kedves kommentelő?”
 • 24. fili-busz 2012. február 05. 15:02
  „20. macs 2012.02.05. 12:55

  "18. fili-busz,
  ezzel mi a bajod? Amennyiben itthon lenne munkahelye, valószínűleg nem lenne stuvi."

  Ebben egyáltalán nem vagyok biztos.Kapásból 10000 munkahely van az állásportálokon.
  Valamelyik nap számoltam.
  A győriek lasszóval fogják a mérnököket.
  De!
  Kicsit próbáljuk meg az állam szempontjából is nézni a dolgot, ne csak MINDÉG a magánérdeket.
  Ha nincs itthon munkahely ilyen profilú szakmára, akkor minek képezzük őket százával,feleslegesen?
  Aki azt mondja, hogy teremtsen az állam munkahelyeket, az gondolkodjon egy kicsit!
  Vége a cocializmisnak, amikor mindent az állam a fenekük alá tett!!!!!!!!!! ÉBRESzTŐ!!!!!!!
  Piac van, farkas törvényekkel. Aki előbb megérti, hamarabb boldogul.

  Ráadásul üres a kassza.
  Munkahelyet manapság a magán tőke teremt és oda megy ahol fialhat.
  Azért nincs/nem lesz MO-on melós "nyugati bér" a nyugati tőkétől, mert azt otthon is megtehetné és nem kellene kínlódnia az itteni bürokráciával.
  Csak a (kevesebb)béreken keresztül érhet el nagyobb profitot,mert a többi termelési/szállítási költségek hasonlóak.
  Ha meg az állam a multiknak kedvez(idecsalogatná adókedvezménnyel), akkor meg azért sírnak az itteni okostojások...

  A másik meg, ha lenne is munkahelye az említett diplomás "szépségnek", valószínűleg az alacsony fizetés miatt, megint csak külföldön kötne ki. (Bár ne nekem lenen igazam!)
  Ez olyan, mintha lenne egy céged, ösztöndíjaznál valakit, aztán amikor elvégzi az iskolát, elmegy máshova dolgozni,mert pillanatnyilag nem tudsz neki munkát adni. Milyen képet vágnál hozzá?

  Nincs azzal gond, ha elmegy valaki,csak fizesse vissza amit ráköltöttünk.(Ezért nincs igaza annak,aki röghöz kötést emleget.)
  Senki nem szorít fegyvert a fejéhez, hogy felsőfokú végzettsége legyen.
  Legyen benne kockázat mindenkinek.
  Az államnak is, az egyénnek is.
  Előbb utóbb be fog állni az egyensúly.

  Mert eddig csak az államnak volt kockázata.
  Azért is tartunk itt, ahol.
  Mert legyünk őszinték, nem csak a politikusok sütögették a pecsenyéjüket, hanem a kis ember is.
  Ez tagadhatatlan.
  Mindenki a saját egyéni érdekeit helyezi/helyezte a köz elé/fölé.
  Ennek most vége, mert üres a kassza.
  Az más kérdés, hogy hogyan kellene csinálni.
  Mindenki a másikon akar spórolni. Hát nem megy.

  Érdekkopromisszumot kellene már kötni az államnak és az egyénnek.
  Mert addig nem fog semmi változni, főleg nem jobbra.

  "20. macs 2012.02.05. 12:55
  Tud valaki olyan forrást, bár erősen kétlem, hogy ilyen lenne, amiből kiderülne, hogy az elmúlt 2-3 évben hány és milyen végzettségű fiatal ment külföldre dolgozni?"

  Nagyon sokan. Sajnos.
  De ez nem csak magyar jelenség, hanem kelet-Európai.
  Kb. 2-2 millió lengyel,román, és "fél" Szlovákia dolgozik olyan munkákat(80-90%-ban takarító/fizikai munkás/ sz@rkaparóként), amit a bennszülött nyugat-Európaiak messze elkerülnek.
  A maradék 10-20% az eszével(orvosok/IT stb.) keresi a pénzt(nem is keveset), de ez a kevésbé jellemző és ennek is örül a nyugat, hisz tálcán kapja a jól képezett munkaerőt, amit te/én/mi nyögtél ki az adódból.
  Ennek véget kell vetni. Így vagy úgy. Egy biztos: FÁJNI FOG.
  Nem én találtam ki:
  "A BBC dokumentumfilmet is készített a kérdésről. Egy kisváros helyi építési vállalkozója - aki csak litvánokkal dolgoztat - kijelentette: ha a vendégmunkások holnap mind hazamennének, "ez a terület összeomlana, a munkát senki sem végezné el". Ugyanennek a városnak az egyik nagy gazdálkodója spárgát termeszt. A földekről zömmel lengyelek gyűjtik be az érzékeny növényt. "Nem hiszem, hogy valaki, aki munkanélküli, elvállalná ezt a szabadban végzett munkát, minden áldott nap, meglehetősen keményen dolgozva, még tűrhető pénzért sem" - mondta a gazda.
  A BBC-nek nyilatkozó vállalkozók kifejtették: a brit munkanélküliekkel kapcsolatban vegyesek a tapasztalataik. Az egyik fiatal már meg sem jelent a feldolgozóüzemben, csak egy sms-t küldött, hogy nem érzi jól magát. Ketten késtek egy fél órát, a spárgaszedő munkás pedig két óra után kidőlt. És miközben méltatlankodtak, hogy a külföldiek elveszik tőlük a lehetőséget, a vendégmunkások serényen, szó nélkül tették a dolgukat - magyarázták.
  (Kossuth Rádió)

  és pár komment:
  "Lassan 3 eve dolgozok itt, de brit meg nem jelentkezett arra a munkara amit csinalok."

  "Az angoloknak teljes mértékben igaza van, a szar és nagyon nehéz fizikai munkákat messzire el kell kerülni. Aki dolgozott már kemény helyen az tudja miről beszélek, egy rakás olyan hely van ami egyszerűen nem emberhez méltó. Az nem normális munka ha minden nap csengő füllel és fájó lábbal megy haza az ember."

  És lám a nyugat még a mi nyomorunkból is hasznot húz.
  Nem is keveset.
  De ennek elsősorban MI vagyunk az OKA!”
 • 23. la-za 2012. február 05. 14:49
  „22. papika56 2012.02.05. 13:25

  Attól, hogy valaki jól tanul(t) az egyetemen vagy főiskolán nem biztos, hogy jó tanár lesz (hogy a példádnál maradjak). Amit te mondasz, az igaz lehet 1-1 példára, de általánosságban nem feltétlenül.....”
 • 22. papika56 2012. február 05. 13:25
  „T. 17.
  Nekem is van tanár ismerősöm, aki többször elhúztak, majd a 4 év helyett 6 év alatt 2.re végezte el az iskolát. Ma tanít --mert fidesznyik --ma pl ig.helyettes ! De a tudása háááát mint mondjak.??? O !!! egy alsósnak több a tudása mint neki. Ő az iskola besúgója !
  SAJNOS nem a tudás a legfontosabb---a nyalás többet ér !!!!”
 • 21. Aranea 2012. február 05. 13:18
  „"egy hallgató akkor lesz sikeres az egyetemen és később a szakmájában, ha olyan területen tanul, ami érdekli. "
  Ezt kellene végre megértenie az okosoknak odafönt és itt a fórumozók között.
  Hiába hiányszakma pl. a szakácskodás, vagy nőiruhakészítő - hiába végeztetik el azzal a szerencsétlennel, aki nagy ívben utálja mindkettőt, és pl. a régészet érdekli. Egész életében csak nyűglődni fog az állami pénzen megszerzett szakmunkásbizonyítványaival, gyűlöli a reggelt, amikor újra csinálnia kell a munkáját - és lelkesedés hiányában max egy éppencsak megfelelő éhbérért robotoló (de inkább pályaelhagyó/ vagy mindenhonnan kirúgott) senki lesz belőle - holott a leszólt bölcsészképzésben értelmes életcélt talált volna.”
 • 20. macs 2012. február 05. 12:55
  „18. fili-busz,
  ezzel mi a bajod? Amennyiben itthon lenne munkahelye, valószínűleg nem lenne stuvi.
  Tud valaki olyan forrást, bár erősen kétlem, hogy ilyen lenne, amiből kiderülne, hogy az elmúlt 2-3 évben hány és milyen végzettségű fiatal ment külföldre dolgozni?”
 • 19. deszkás 2012. február 05. 12:55
  „BABINA! Mindenben igazat adok. Nálunk CSAK az a kérdés az utolsó két évet tudjuk e fizetni. Nagyon valószinű nem. Amit eddig fizettünk az pénzkidobás volt.”
 • 18. fili-busz 2012. február 05. 12:22
  „"Dubaiban lesz légiutas-kísérő a kanizsai szépség... májusban költözik Dubaiba, ahol egy állami tulajdonú légitársaságnál lesz légiutas-kísérő. A nem mindennapi feladat előtt a zalaegerszegi főiskola pénzügyi és számviteli szakos hallgatójának..."

  Na erről van itt szó kérem szépen.
  A többi csak mellébeszélés.”
 • 17. tzs_szeged 2012. február 05. 11:46
  „"Ne egy ilyen 2 szintű-tudású gyógyítson !!!! v, tanítsa a gyereket !!!!!
  Aki 3 alatt végez --NEM is adnék neki diplomát !!!MERT tudás nincs a hátamögött !!!!!"

  Szerintem nincs igazad. Nem feltétlenül az átlageredmény határozza meg a későbbi jó szakemberséget - legalábbis a tanároknál. Egy fizika szakos például kevés olyat tanít, amit tanult az egyetemen. (Legalábbis a 90-es évek elején. Ma nem tudom, hogy mi a helyzet.)

  Az orvosit nem tudom belülről megítélni, de a 2-es az elégséges. Egy 20 évnyi rutinnal rendelkező orvos pedig - hiába volt elégséges csupán - gyakran jobb, mint egy frissen végzett kitűnő.”
 • 16. theseus 2012. február 05. 11:18
  „A jogászok és a közgazdászok mellényzsebből visszafizetik majd a tandíjhitel részleteit. A tanároknak meg nem kell majd törleszteni, de úgy is nehéz lesz megélniük. De azért nem baj, ha a tandíjmentesség miatt többen jelentkeznek a tanárszakokra, legalább lesz kiből válogatni a felvételin, és a jövőben jobb tanárok lesznek.”
 • 15. theseus 2012. február 05. 11:12
  „"9. X_Y 2012.02.05. 07:54
  3. lawyerboy
  " Mert aki nem képes elérni a szintet a bennmaradáshoz megsúgom kiesik elég hamar a képzésből !"
  Mostantól nem fog... Az egyetemnek/főiskolának anyagi érdeke lesz megtartani a fizető diákot. Inkább átengedik egy "kegyelemkettessel" minthogy elveszítsék a pénzt..."

  Gondolod, hogy a Harvardon is csak fizetni kell, tanulni már nem?”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs a külvilágtól elzárt település a megyében

Csongrád megyében járhatatlan út, illetve külvilágtól elzárt település jelenleg nincs. Az elmúlt… Tovább olvasom