Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Ne húzd le a vécén!

Az elhasznált olajat a legtöbben még mindig a lefolyóba öntik vagy egyszerűen lehúzzák a vécén. Nem is gondolnak bele abba, hogy veszélyes hulladékkal van dolguk, ami komolyan szennyezi a környezetünket. Pedig van megoldás: arra kijelölt MOL-benzinkutakon átveszik a használt sütőolajat.
A Mol Nyrt. öt éve indította el a használt sütőolaj leadásának ösztönzésére országos kampányát, amelynek lényege, hogy átveszik a kijelölt benzinkutakon a lakossági felhasználásból származó étolajat, amely így nem szennyezi lefolyókat.

Az akciót bemutató www.boldogolaj.hu weboldalon arra hívják fel a figyelmet, hogy egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet. Az oldalon megtalálható azon benzinkutak listája is, ahol leadhatjuk a flakonokat. A begyűjtésben közel 200 kút vesz részt. A megyében Csongrádon, Szentesen, Hódmezővásárhelyen és Szegeden is találunk ilyen töltőállomást, a megyeszékhelyen a Makai úton, a Kálvária sugárút 96. és a Dorozsmai út 20. szám alatt lehet leadni az olajat.

Magunk is vittünk egy üveggel, amit minden további nélkül át is vettek az egyik kijelölt MOL-kúton.
Magunk is vittünk egy üveggel, amit minden további nélkül át is vettek az egyik kijelölt MOL-kúton.

Az egyik szegedi MOL-kúton megtudtuk, hogy kizárólag lakossági fogyasztásból származó étolajat vesznek át, így legfeljebb 4-5 litert lehet leadni, a legtöbben másfél-két litertől szabadulnak meg egyszerre. Magunk is vittünk egy üveggel, amit minden további nélkül át is vettek. A begyűjtött használt olajat hordóban tárolják, alatta zármentő tálcával védik a környezetet az esetleges csöpögéstől.

Havonta 80-100 liter gyűlik össze, a Biofilter Kft. szállítja el, amikor a tartály megtelik. A leadott zsiradékot a Mol tisztítás és feldolgozás után bioüzemanyag összetevőként használja fel, így újrahasznosított, környezetbarát termék lesz belőle.

Megkérdeztünk egy szegedi éttermet is, hogyan tárolják és mit csinálnak a használt olajjal. A Béke Tanszékben is 40 literes hordóban gyűjtik az olajat, amit külön helyiségben tárolnak. Itt inkább fritőz olajat használnak, mert az jobban bírja a sütést. Kéthetente szállítják el a veszélyes hulladéknak számító anyagot, tőlük is a Biofilter Kft. viszi el.

A Mol a lakosság környezettudatosságának ösztönzése érdekében több nyereményjátékot is indított már a használt olaj gyűjtéssel kapcsolatban. Lehetett már nyerni házibulit, ajándékutalványt és multifunkciós konyhai készüléket is. A legutóbbi játék fődíja egy interaktív vacsora volt 6 fő részére a Konyhafőnök zsűritagjával, Fördős Zével.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Konténerbe dobott kiskutyát mentettek meg

Egy konténerbe dobott síró kiskutyát talált az üllési Makarenko utcában nemrégiben Kovács Zsófia. Tovább olvasom